Am vrut să profităm de unul din ultimele weekenduri de vară și să mergem într-un roadtrip. Nu ne place să fim în mașină prea multe ore, mai ales când plecăm doar pentru câteva zile. Astfel, ne limităm ieșirile de weekend la un cerc de 200-250 km în jurul Clujului. Hunedoara a venit ca o alegere firească; nu mai fusesem cu Eric acolo, plus că avem în zonă și prieteni cu care nu ne-am întâlnit deloc în acest an atât de nefavorabil socializării.
Castelul Corvinilor
Unul din cele mai bine păstrate monumente din România din perioada evului mediu, Castelul Corvinilor e punctul principal al oricărei vizite în zona Hunedoarei. Bine întreținut, în special la exterior, e un monument impresionant care domină orașul, deși am văzut cetăți mai mari, mai impunătoare sau mai atent restaurate. Eric a fost de-a dreptul fascinat că vizităm un castel, la fel cum a fost și în toamnă, cu ocazia excursiei la Bran.


Întreaga istorie a Castelului Corvinilor e povestită în cărți și peste tot pe internet, nu are rost să încep aici lecții de istorie sau arhitectură. Însă mi-ar fi plăcut să fie ceva mai bine pusă la punct partea de informare a turiștilor cu privire la ceea ce vizitează. Castelul Corvinilor un monument de referință în România, și nu excelează prin a pune în valoare ceea ce e acolo. Există ce-i drept varianta de tur ghidat, dar știm din experiență că nu e viabil atunci când vizitezi cu copii mici.
Noi am urmat traseul recomandat turiștilor pentru a vizita întregul castel. Există panouri informative, dar sunt destul de seci și neatractive. Probabil încă se lucrează la acest aspect, întrucât am văzut și camere goale, lipsite de farmec, dar și coridoare decorate cu imagini foarte bine alese. Majoritatea încăperilor au rol de muzeu, ilustrând diferite aspecte specifice zonei și vremurilor de glorie ale castelului.



Lui Eric i-a plăcut mult vizita la Castelul Corvinilor, probabil de aceea am fost și noi mai încântați decât acum 7-8 ani când am fost ultima dată. Am observat împreună panorama și orașul din toate punctele posibile și a fost uimit văzând armurile și obiectele masive de mobilier. Singura zonă care nu i-a plăcut și a fost puțin temător a fost turnul, cu scările înclinate și puțin cam șubrede. În final, la capătul aventurii pe scările de lemn, am fost cam dezamagiți, negăsind în capatul traseului altceva decât o cămăruță goală.
Prețul unui bilet de acces în Castelul Corvinilor este 31 ron pentru adulți și există numeroase facilități pentru diverse categorii sau pentru grupuri. În acest preț este inclusă și vizita la Casa Breslelor, aflată la mică distanță de castel.

Casa Breslelor are doar patru încăperi, fiecare prezentând câte o breaslă tipică zonei: cizmar, tăbăcar, țesător sau cojocar. Este un proiect relativ nou, o idee draguță dar al zice că ar mai putea fi extinsă. Când am vizitat noi avea un ghid local foarte autentic, simpatic și cu chef de povești, păcat că Eric era cam înfometat și lipsit de răbdare.
Alte puncte de interes aproape de Hunedoara
În drum, chiar înainte de a ajunge la Hunedoara, ne-am oprit la Cascada Clocota, aproape de Geoagiu-Băi. Cascada Clocota are un aspect spectaculos, cu movile acoperite de mușchi și vegetație curgătoare, iar la bază sunt formate bazine și terase calcaroase. Interesant e că șuvoiul de apă se formează din mai multe izvoare termale; trebuie să fie foarte spectaculos în sezonul rece, deoarece nu îngheață niciodată. Merită din plin o oprire la Cascada Clocota, e foarte spectaculoasă și nu îți ia mai mult de câteva minute, parcarea fiind foarte aproape.

Fiind aproape de Geoagiu-Băi, am făcut un ocol să vedem și Băile Romane. E un loc interesant, cu mare potențial, însă cam lăsat în paragină.
Am fi vrut să vizităm și Deva și cetatea, însă Eric avea alte planuri. Iar cum călătoriile cu copii sunt și despre adaptarea programului la nevoile lor, am ales să ne petrecem ziua cu prietenii noștri și să lăsăm copii să se joace în voie, fără program prestabilit. Am lăsat Cetatea Devei pentru excursia următoare, când mai vrem să ajungem la Sarmizegetusa Regia și la lacul Cinciș. Pentru alte idei de roadtrip în zonă, găsiți idei minunate în articolul scris de Travelista.
Unde te cazezi în Hunedoara
La o primă căutare pe Booking, am fost șocată de nivelul extrem de scăzut al cazărilor disponibile în Hunedoara. Nu sunt pretențioasă, am stat în zeci de pensiuni locale prin toata lumea, dar de data aceasta chiar m-am simțit teleportată cu vreo 20 de ani în urmă. Ce-i drept era cu doar câteva zile înainte și multe hoteluri apăreau indisponibile pentru weekend. Am contactat cîteva în mod direct, știu că se practică să nu vinzi tot prin platformă, pentru a evita comisioanele. Foarte rar apelez la aceasta metodă, iar după ultima experiență probabil nu voi mai repeta greșeala.
În final am făcut o rezervare pentru cazare în Hunedoara la Hotel Bulevard, direct la ei, prin email, fiind foarte drăguți și prompți. Mi-au oferit același tarif pe care îl aveau listat și pe Booking. Sâmbătă pe la ora 14:30, când eram în drum spre hotel, probabil la vreo 10 minute înainte să ajungem, am fost sunată de la Hotel Bulevard. Mi-au comunicat că au avut o problemă cu camera și că nu ne mai pot caza acolo și nici nu au altă cameră disponibilă. Probabil făcuseră prea multe rezervări și au avut o atitudine de genul treaba voastră cum vă descurcați. După încă niște telefoane și ceva nervi, am găsit o cameră la Hotel Krystal. Curat, cu un mic spațiu de joacă pentru copii și mic dejun pe terasă, a fost suficient pentru o noapte. Singurul dezavantaj e amplasarea la ieșirea din oraș, deci nu poți ieși la o plimbare fără mașină. Totuși, e bine de știut că Hotel Krystal are piscină și o zonă de relaxare spațioasă. Din păcate noi nu eram pregătiți cu echipament de bălăceală, plecând de acasă spre un cu totul alt hotel.
Dacă tot veni vorba de cazare în Hunedoara, aștept cu nerabdare să se deschidă hotelul pe care l-am văzut în construcție aproape de castel. Sincer, mă așteptam la ceva kitch absolut având în vedere câte comentarii negative am citit în presă în trecut. Însă am fost plăcut impresionată de ce se prefigurează acolo, ar fi cazul să crească nivelul serviciilor turistice în zonă. Momentan pare un boutique hotel cochet și luxos, minimalist și modern. Piesa de rezistență e terasa generoasă fix spre Castelul Corvinilor, sunt tare curioasă cum va fi în rest.
Unde poți mânca în Hunedoara
Ca la toate obiectivele turistice majore, în jurul Castelului Corvinilor sunt o mulțime de chioșcuri și tarabe unde poți găsi tot felul de nimicuri. Valabil și pentru mâncare; în zonă e plin de gustări nesănătoase și opțiuni gen fast-food, pe care încerc să le evit cât pot. Foarte aproape, pe drumul cum urci din parcare spre castel, e un singur restaurant decent.
Restaurantul Werk are o terasă spațioasă, amenajată frumos și discret. Ansamblul include câteva clădiri vechi de peste 100 de ani, a căror restaurare a primit importante premii în domeniu. Din păcate nu am putut admira totul, deoarece șa momentul vizieti noastre restaurantele nu erau încă deschise pentru servire în interior. Ne-a plăcut mult la Werk, atât mâncarea, cât și servirea și atmosfera. Un mare plus pentru noi a fost micul spațiu de joacă pentru copii, cu groapă de nisip. De regulă preferăm să încercăm cât mai multe locuri noi însă de această dată am mâncat la Werk în ambele zile.

Pentru mai multe idei de petrecut timpul în această zonă, vedeți și articolul nostru cu 10 locuri de vizitat în Hunedoara și împrejurimi.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.
[…] decât ne așteptam. De când funcționează noile tronsoane de autostradă, ajungi până la Hunedoara în doar 2 ore, iar în Lupeni în 3 […]
[…] Poți citi pe larg în articolul nostru mai multe lucruri despre un weekend la Hunedoara. […]