N-am mai fost de foarte mulți ani la schi pe pârtiile din România. După mai multe încercări prin Apuseni sau Maramureș am ajuns la concluzia nu prea merită. Dar când prietenii noștri din Hunedoara ne-au zis că merg cu copiii la schi la Straja în prima săptămână din ianuarie, am hotărât să îi însoțim. În fond era oricum vacanță, iar în afara României tot n-am fi mers încă la schi cu Eric. E doar la început pe pârtie și mai are nevoie de lecții pentru a putea merge lejer împreună cu noi.
Astfel că vacanța la Straja a fost în primul rând de relaxare și petrecut timp la munte, și în plan secund pentru schi. Ceea ce a fost chiar ok. Ne-am bucurat de timp de calitate împreună, ne-am distrat puțin pe pârtie, dar ne-am dat și cu sania, ne-am bulgărit și ne-am plimbat. Am petrecut mai multe zile între prieteni, iar copiii s-au jucat/ certat/ bătut/ distrat (cum e și normal la vârsta lor!).
Câte despre schi, ei bine, pârtiile din România sunt doar ușor mai bune decât ne aminteam. Ni s-a confirmat încă o dată că n-am greșit să ne orientăm spre alte destinații anii trecuți. Cu siguranță vom mai merge la Straja sau în alte stațiuni din România. Dar pentru o vacanță mai lungă cu accent pe schi continuăm să ne orientăm spre zone mai dezvoltate din acest punt de vedere.
Cum ajungi la Straja
Cea mai frumoasă surpriză pentru noi a fost că am ajuns din Cluj la Straja mult mai repede decât ne așteptam. De când funcționează noile tronsoane de autostradă, ajungi până la Hunedoara în doar 2 ore, iar în Lupeni în 3 ore.
Din Lupeni, pentru a ajunge la Straja, ai două variante. Ori lași mașina în parcarea amenajată în vale și urci cu telegondola, ori parcurgi cei 7-8 km cu mașina, pe care o lași apoi în parcarea amenajată la intrarea în stațiune. E unul din lucrurile bune din punct de vedere organizatoric. Pot intra în stațiune doar mașinile autorizate pentru transport sau cei care au proprietăți aici, în limita locurilor de parcare pe care le au disponibile. Unele cabane sau hoteluri din zonă transportă până la locație turiștii cazați la ei; în restul situațiilor, se poate apela la transportatori locali. E puțin incomod, dar e singura variantă de a nu sufoca drumurile oricum problematice din stațiune. Ne-au povestit localnicii că înainte de a intra în vigoare aceste reguli era o adevărată aventură să mergi cu mașina la Straja.
Noi am lăsat mașina în parcarea din vale, unde taxa de parcare în sezonul 2021-2022 a fost 25 ron/zi, iar un drum cu telegondola e 20 ron persoana (copiii sub 6 ani merg gratuit). Recomand această variantă, întrucât am înțeles că uneori parcarea de sus e plină. Dacă nu te cazezi la Straja, telegondola e ideală deoarece te lasă foarte aproape de telescaun, mult mai sus decât parcarea.
Stațiunea Straja
Straja este a fost recunoscută ca stațiune turistică de interes local în 2002. Deci e o prezență nouă în peisajul turistic. Te-ai aștepta astfel la un loc bine gândit și cu aer modern. Nici poveste! E un haos general într-o zonă naturală foarte frumoasă. Nu am mai fost până acum la Straja, dar ne așteptam oarecum la asta. Am văzut ceva similar la Rânca acum câțiva ani, destul de trist.
La Straja am avut senzația că toate cabanele sunt construite unde și cum i-a trecut prin cap proprietarului, fără a se gândi prea mult. Sunt extrem de multe construcții la care abia ai o cale de acces îngustă și abruptă, înghesuite și fără nici o logică arhitecturală. Nu sunt foarte multe opțiuni de cazare în Straja, găsești mai multe detalii aici.
La capitolul timp liber, în afară de schi, sunt câteva bărulețe apres-ski drăguțe, atât pe pârtie cât și la baza ei și vreo 2-3 localuri unde poți mânca. Am încercat și pizza (cum altfel, cu copii), și ciorbe și am fost mulțumiți de fiecare dată. Prețurile sunt destul de mari, similare cu un restaurant drăguț din Cluj, dar e de înțeles având în vedere concurența redusă, sezonalitatea afacerilor și accesul greoi pentru aprovizionare.
Dacă stai mai multe zile la Straja, asigură-te că duci cu tine tot ce ai nevoie sau oprește-te la cumpărături în Lupeni. Sus în stațiune abia am găsit un mic magazin pentru a cumpăra câte ceva. Iar într-o dupămasă când am avut nevoie de pâine, am luat-o pe ultima pe ziua respectivă (și mai erau câțiva clienți la rând în spatele nostru!).
Domeniul schiabil Straja
Nu am ce comenta, peisajul de la Straja e superb. Iar pârtiile sunt în principiu mai bune decât pe unde mai mai fost în România. Însă când auzi „cel mai mare domeniu schiabil din România” parcă te aștepți la ceva mai mult… Sunt în total 12 pârtii care însumează 26 km. E ceva pentru România, dar e slăbuț comparativ cu alte țări din zonă! Mai mult decât atât, adesea nici măcar nu sunt funcționale toate pârtiile. Până jos în vale e destul de rar suficientă zăpadă și frig pentru a fi practicabilă pârtia de sub telegondolă. Iar când am fost noi, pârtia vârful Straja era bătută de viscol și nu avea suficientă zăpadă, ceea ce am înțeles că nu e neapărat o excepție. Iar pârtia Straja, promovată ca având peste 8 km e practic formată din mai multe pârtii, din vârful Straja și până în vale, fiind însă tăiată în stațiune de drum și zone pietonale. Astfel, chiar și când e deschis tot domeniul, tot nu o poți parcurge în întregime fără să mergi o bucată cu schiurile sau cu placa în spate.
Instalațiile pentru zăpadă artificială acoperă 20 km de pârtie și funcționau bine cât am fost noi acolo, iar 5 dintre pârtii au instalație de nocturnă. Pentru transportul pe cablu sunt 4 telescaune, iar restul pârtiilor au doar teleschi, motiv pentru care noi am rămas doar pe pârtia Constantinescu. O urcare cu telescaunul costă 10.5 ron, iar cartela de acces pentru o zi întreagă costă 120 ron. Prin comparație, la Bukovel accesul pentru o zi este aproximativ 160 ron, la 68 km de pârtie și 19 telescaune.
Schi la Straja cu copiii
Chiar dacă Straja nu mi se pare cine știe ce pentru schiori experimentați, e un loc chiar potrivit pentru copii. În cazul copiilor, dacă au nevoie de cursuri de învățare sau perfecționare, e ceva mai complicat să mergi la schi în afara României. Pârtia verde pentru învățare e are condiții perfecte, e suficient de lungă și dotată cu bandă transportoare. Accesul aici e restricționat doar pentru cei de la școala de schi, ceea ce e foarte bine pentru copiii care fac cursuri. Găsiți aici mai multe detalii despre cursurile de schi sau snowboarding de la Straja.
Eric va merge iar în tabără de schi de la grădinița, la fel ca și anul trecut, altfel Straja ar fi fost o destinație bună pentru cursuri de schi pentru el. Iar pentru copiii care se descurcă singuri pe schiuri, pârtiile albastre sunt line și late, perfecte pentru a exersa. Noi am fost în timpul săptămânii, dar în perioada de vacanță a copiilor și când vremea a permis utilizarea doar pentru aproximativ jumătate din pârtii. Totuși nu ni s-a părut exagerat de aglomerat, decât ocazional dimineața la urcarea cu telescaunul. În afara vacanțelor cu siguranță e mult mai lejer!
In concluzie, Straja poate fi considerat unul din cele mai bune domenii schiabile din România, însă e încă mult sub ce găsești la vecinii noștri la costuri comparabile. Însă e o stațiune foarte la îndemână din multe zone ale țării și fără bătaia de cap aferentă călătoriilor internaționale în condiții de pandemie. Plus că e un loc numai bun pentru inițierea celor mici în sporturile de iarnă.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.
[…] Citești și ce am făcunt noi pentru a-l sprijini să învețe să schieze sau despre prima noastră ieșire împreună pe pârtie în România. […]
[…] început 2022 cu o scurtă vacanță la Straja la schi, cu timp petrecut cu prieteni dragi. Eric a continuat în tabără de schi la Predeal, a doua […]
nice !