În Maramureș găsești aproape 100 de biserici din lemn, construite încă din secolul al XVII-lea, cu diferite particularități arhitecturale în funcție de regiune și de epoca din care datează. Indiferent cât e de semnificativă (sau nu) religia în viața noastră, bisericile sunt un obiectiv important de vizita în Maramureș, fiind un aspect cultural definitoriu.
Bisericile tipic mamamureșene au turn înalt, robust și acoperiș masiv. Majoritatea sunt destul de mici la interior și cam întunecoase. În mod tradițional sunt decorate la interior de pictori naivi, reprezentanți ai comunității locale a vremii. Obiceiul construirii bisericilor din lemn în Maramureș vine din vremea imperiului austro-ungar și a catolicismului, când în zonă nu era permisă ridicarea de biserici ortodoxe din piatră.
Opt dintre bisericile Maramureșene din lemn au fost incluse în 1999 în partimoniul universal UNESCO, datorită arhitecturii lor tradiționale. Printre acestea se numără bisericile din lemn din Budești, Desești, Bârsana, Poienile Izei, Ieud, Șurdești, Rogoz și Plopiș.
În timpul vacanței în Maramureș, probabil vă veți plictisi să vizitați doar biserici și locașuri de cult, în special dacă sunteți împreună cu copii. Astfel, noi vă recomandăm 5 biserici maramureșene care ni s-au părut impresionante ca arhitectură sau memorabile datorită istoriei lor.
1. Biserica Ieud
Datând din 1620, Biserica din lemn din Ieud este cea mai veche biserică Maramureșană încă în picioare. Însă ea a fost construită în locul altei biserci ce data din 1364. În această așezare a fost găsit Codicele de la Ieud, primul document în limba română redactat cu caractere chirilice.
2. Biserica Surdești
Biserica Sf. Arhangheli Mihail și Gavril a fost pentru sute de ani cea mai înaltă biserică din lemn din România, cu înalțimea de 54m. Acest record a făcut-o celebră și printre turiștii străini, impresionați de vechimea și arhitectura sa. Locașul de cult a fost construit în 1766 din lemn de stejar, iar interiorul încă păstrează o parte din picturile originale.
3. Mănăstirea și Biserica Bârsana
Ansamblul nou construit la Mănăstirea Bârsana a căpătat multă atenție în ultimii ani, și pe bună dreptate. E o oază de liniște și armonie, deși e adesea asaltat de autocare turistice.
Dar dacă tot sunteți în zonă, vă recomandăm să vizitați și vechea biserică ce poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică. Clădirea mică și modestă aflată sus pe deal datează din 1720, iar la interior puteți vedea printre cele mai impresionante picturi în stil baroc din întreg Maramureșul.
4. Biserica Budești
Biserica sf. Nicolae din Budești datează încă din anul 1643. Aceasta atinge înălțimea de 38m și este una din puținele construcții de acest tip din Maramureș care își păstrează integral caracteristicile originale, nefiind deloc modificată de-a lungul secolelor.
5. Biserica Săpânța-Peri
Nou construită la sfârșitul anilor 90, biserica Săpânța-Peri nu se apropie de farmecul vechilor biserici de lemn, deși păstrează același stil arhitectural. Totuși merită să ajungeți și aici, întrucât biserica de 78m înalțime se presupune a fi cea mai înaltă biserică din lemn din întreaga lume. În România, doar două locașuri de cult o depășesc la înălțime, Catedrala Ortodoxă Timișoara și Biserica Romano-Catolică Sf. Mihail din Cluj.
După atâtea biserici, vezi și ce alte locuri îți recomandăm să vizitezi în Maramureș, dar și o recomandare de cazare în Vișeu de Sus.
[…] Fiind un subiect mai amplu, am dedicat un articol întreg bisericilor din lemn din Maramureș. […]