Cenotele sunt pe lista obiectivelor care trebuie neapărat bifate dacă vizitezi peninsula Yucatan. Datorită reliefului calcaros, dar și a sistemului complex de râuri subterane, centotele din Yucatan sunt printre cele mai spectaculoase din întreaga lume.
În vremea mayașilor, cenotele erau principala sursă de apă dulce din regiune, iar locuitorii le considerau o cale către lumea de dincolo. Având în vedere descoperirile arheologice din prezent, se consideră că numeroase cenote erau sacre pentru mayași, fiind folosite ca loc de sacrificii și ritualuri.
În prezent, cenotele sunt una din principalele atracții turistice din Mexic, unele fiind chiar amenințate de deteriorări masive datorită numărului foarte mare de turiști care intră în apele limpezi. Înotul în cenote este o experiență unică, iar în plus, unele oferă posibilitate de snorkeling sau scufundări.
Sunt extrem de multe cenote în Yucatan, deschise sau subterane, cu diferite forme și adâncimi, cu vegetație abundentă sau formațiuni calcaroase neobișnuite. E dificil să selectezi care cenote să le vizitezi în timpul vacanței pe Riviera Maya. Mai jos este lista celor 5 cenote pe care le-am vizitat noi. Am ales cenote ușor accesibile și foarte diferite între ele, pentru a avea o imagine cât mai completă despre ce înseamnă cenotele din peninsula Yucatan.
Poți căuta aici cel mai bune variante de cazare pentru vacanța ta în Mexic, în Cancun, Playa del Carmen sau Tulum. Noi îți recomandăm și apartamentul din Playa del Carmen unde am stat timp de o săptămână.
Noi am optat să închiriem o mașină pentru a explora cenotele de pe Riviera Maya, în loc să ne înscriem la tururi organizate, care au program rigid și sunt foarte scumpe. Am avut astfel flexibilitatea necesară să vizităm ce dorim, în ritmul nostru. Recomand cu căldură vizitarea cenotelor combinată cu explorarea ruinelor arheologice din perioada mayașă; astfel veți obține o combinație perfectă de natură, istorie și relaxare.
Cenota Azul
Cenota Azul este printre cele mai populare cenote de pe Riviera Maya. Foarte aproape de Playa del Carmen și de autostradă, este o locație foarte la îndemână pentru majoritatea turiștilor. Azul este o cenotă deschisă, nu foarte spactaculoasă, însă extrem de potrivită pentru câteva ore de baie și stat la soare. Apa nu este prea adâncă, fiind astfel potrivită și pentru copii. Lui Eric nu i-au plăcut deloc cenotele închise și întunecate, dar s-a bălăcit cu foarte mare plăcere în cele deschise și însorite.
Taxă de intrare: 70 pesos/15 ron
Cenota Nicte Ha
Foarte aproape de drumul ce leagă Playa del Carmen de Tulum, ne-am oprit la Nicte Ha după vizita făcute la ruinele din Tulum. E locul ideal unde să te răcorești după câteva ore de plimbat prin soare. Și aceasta este tot o cenotă deschisă, parțial acoperită de nuferi. Pare un lac cu ape albastre, limpezi, înconjurat de stânci și vegetație luxuriantă. Nicte Ha nu este pe ruta autobuzelor turistice, nefiind atât de aglomerată.
În același complex se află și Cenota Dos Ojos, mult mai populară și mai scumpă. Aceasta este renumită ca una din cele mai bune cenote pentru scufundări, ceea ce nu a fost cazul pentru noi de această dată, vizitând cenotele de pe Riviera Maya cu juniorul de nici 3 ani.
Taxă de intrare: 100 pesos/22 ron
Cenota Ik-Kil
Foarte aproape de Chichen Itza, ne-am oprit la Ik-Kil pentru a ne răcori după vizita celebrelor ruine mayașe. Datorită locului în care se află, Ik-Kil este inclusă în numeroase tururi și sunt momente din zi când este foarte aglomerat, deoarece autobuzele turistice au trasee similare și opresc în fiecare loc în același interval. Noi am preferat să ne organizăm singuri și am reușit să evităm orele de vârf.
Această cenotă nu e tocmai un loc potrivit pentru o vizită cu copiii, dar am considerat că merită să o vedem datorită peisajului unic. Ik-Kil e de fapt un canal foarte adânc, cu apă limpede și albastră, înconjurat de vegetație luxuriantă care atârnă în josul pereților. Nu e de mirare că mayașii considerau acesta un loc sacru și îl utilizau pentru ritualuri și sacrificii.
Taxă de intrare: 80 pesos/18 ron
Cenota Suytun
Suytun se află la câțiva kilometri de Valladolid, pe drumul dintre Chichen Itza și Cancun. E o cenotă superbă și nu ne-a părut deloc rău că am oprit aici pe drumul de întoarcere pe coastă. Platforma din centrul cenotei și lumina care vine de deasupra fac din această cenotă un loc spectaculos pentru fotografii.
Vezi aici unde poți sta în Valladolid.
Însă Suytun e o cenotă extrem de turistică și agolmerată. La intrare se vând o mulțime de suveniruri, iar localnicii au spectacole de dansuri și ritualuri mayașe pe platforma din interior. Dacă vrei să eviți aglomerația și kitch-urile, planifica-ți vizita dupămasa, după ora 3, când grupurile cu autobuze sunt deja în drum spre coastă.
Taxă de intrare: 70 pesos/15 ron
Cenota Palomitas
Încă o cenotă aproape de Valladolid, pentru care merită să faci un mic ocol de la drumul principal. Am ajuns aici într-un interval de timp foarte portivit, doar noi fiind singurii vizitatori. Scările de acces din lemn sunt destul de abrupte, dar, o data ajunși jos, am fost uimiți de culoarea apei, de un albastru perfect, și de stalactitele de diferite forme și dimensiuni.
Taxă de intrare: 90 pesos/20 ron
Dacă ai vizitat și alte cenote în Mexic, te rog să ne spui care au fost favoritele tale.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.
[…] >> Cum ne-am petrecut noi o saptamana in Peninsula Yucatan?>> 10 lucruri de facut pe Riviera Maya>> 5 cenote de vizitat in Yucatan […]
[…] iar de la aeroport faci 30-50 minute. Majoritatea atracțiilor, că e vorba de ruine mayașe, cenote sau parcuri de aventură, sunt mai aproape de Playa del Carmen decât de Cancun, un motiv în plus […]
[…] suficient pentru a vizita câteva cenote în tipul vacanței în Mexic. Avem un articol dedicat cenotelor din Yucatan care ne-au placut în mod deosebit, foarte diferite între ele și care te vor ajuta să îți faci […]
[…] mult mai ecomonic. Am vizitat Tulum într-o dimineață, iar apoi am petrecut restul zilei la două cenote în apropiere de Playa del Carmen. Ziua următoare ne-am oprit la Coba, în drum spre Hotel Okaan, unde am stat peste noapte, iar a […]