Vara trecută am avut o săptămână activă de vacanță în Elveția, cu excursii montane, plimbări cu trenul, ciocolată, lacuri și câte și mai câte minunății. Iar pentru a ajunge în Elveția, mai ales din Cluj, cel mai la îndemână e un zbor Wizz Air la Basel. Nu știam tare multe despre acest oraș, dar cum am aterizat acolo dimineața devreme, după un zbor scurt, am decis să petrecem în Basel prima zi a vacanței, într-un mini city break. Ne-a întrecut total așteptările și am decis că vom repeta experiența sau chiar vom dedica un weekend prelungit acestui oraș.
Cum am avut foarte puțin timp la dispoziție, am încercat să fac de acasă un plan simplu și bine stabilit. Însă nu a fost ușor deloc… Basel e al treilea cel mai mare oraș al Elveției și aici ajung anual peste 1 milion de turiști! Nici nu e de mirare, întrucât Basel găzduiește 40 de muzee, unele având o istorie de peste 300 de ani!
Ei bine, cum să alegi 2-3 muzee pe care să le vizitezi în jumătate de zi când ai la dispoziție câteva zeci?!? Ne-am orientat, evident, spre cele care să fie pe placul copilului. Am ajuns ușor din aeroport în centrul orașului; stația de autobuz este exact la ieșirea din terminal și există o linie până la gară. De aici, tot ce vrei să vizitezi e ușor accesibil pe jos sau poți lua un tramvai pentru a economisi ceva timp. In toate stațiile am văzut automate pentru achiziționat bilete, deci e chiar simplu. Încă un mare avantaj e că în gară există dulapuri pentru depozitarea bagajelor, chiar și de dimensiunea unui troler mare.
După o gustare rapidă și o cafea, ne-am îndreptat spre prima atracție a zilei: Muzeul Jucăriilor din Basel, cel mai mare muzeu de acest gen din Europa. A fost copleșitor, recunosc: 4 nivele cu peste 6,000 de jucării! Am văzut aici miniaturi și păpuși de tot felul, plus cea mai mare colecție de ursuleși de pluș din lume – 2,500 de exponate. Ne-a plăcut foarte mult modul în care e organizat, pe diferite tematici, dar și că aveau un fel de „treasure hunt”: copiii primeau la intrare o broșură pe care o completau cu diverse ștampile în fiecare zonă a muzeului.
Mai departe ne-am plimbat destul de mult prin zona veche a orașului. Era o zi caniculară de august și am văzut cu uimire locuitori care se bălăceau în fântâni arteziene (lucru aparent normal în Elveția), dar și care pluteau pe Rin, o activitatea extrem de îndrăgită în Basel pe timpul verii.
Al doilea muzeu pe lista noastră a fost Moara de Hârtie din Basel; în trecut aceasta regiune era cunoscută pentru producția de hârtie. Aici am putut observa procesul manual de fabricare a hârtiei într-o veche fabrică, a cărei roată cu apă e încă funcțională, dar și evoluția acestui domeniu, istoria scrisului, tiparul și multe altele. Muzeul e mare și foarte bine organizat, a fost o surpriză extrem de plăcută pentru noi. La fiecare nivel există și zone interactive foarte interesante pentru copii, de la producerea unei coli de hârtie din materiale reciclate, la scrierea cu pană și aplicarea unui sigiliu din ceară sau folosirea unei mașini de scris.
Ne-ar fi plăcut mult să ajungem și la Muzeul de Istorie Naturală din Basel, dar nu mai aveam suficient timp, sau la Muzeul Pompierilor care este însă deschis doar duminica. Găsiți aici întreaga listă cu muzeele din Basel și împrejurimi, sigur vor fi măcar 2-3 care să vă atragă.
Dacă ați vizitat deja Basel, așteptăm și alte sugestii pentru un city break ceva mai lung pe care îl plănuim pe viitor.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.