E încă vreme frumoasă și ne dorim să petrecem cât mai mult timp pe afară. Din fericire, Clujul are suficiente locuri pe unde să poți ieși în aer liber cu copiii, deși unele sunt destul de aglomerate în weekenduri. Sperăm la o toamnă lungă și însorită, cu atât mai mult cu cât activitățile în interior sunt mai puțin recomandate în acest an.


Citește și 10 locuri de ieșit în natură în jurul Clujului, pentru mai multe idei de a petrece timpul liber în această zonă.
Acestea sunt locurile pe unde ne petrecem timpul în aer liber în dupămesele sau weekendurile când nu părăsim Clujul.
1. Grădina Botanică
Grădina Botanică Alexandru Borza e unul din locurile noastre favorite de plimbare în Cluj. Mie îmi place mai ales pe la jumătatea primăverii, când e plin de lalele, însă are farmec în orice sezon. Și lui Eric îi place mult să cutreiere aleile și să miroase florile. Mai nou întreabă o mulțime de detalii despre ceea ce vede și în curând cred că voi avea nevoie de ajutor pentru a putea răspunde corect la toate nelămuririle lui. În general nu vrea să vizităm și serele sau stâm foarte puțin înauntru, motivând că nu îi place mirosul… probabil o fi fost de la umiditatea ridicată.


Taxa de acces în Grădina Botanică este de 7 ron pentru adulți și 4 ron pentru copii, un preț mai mult decât decent pentru ceea ce oferă.
2. Plimbare pe cetățuie
Nu se pune că ai vizitat Clujul dacă nu l-ai văzut de sus, de pe cetățuie. Ai de sus o privire de ansamblu asupra întregului oraș. Văzut de sus, de pe Cetățuie, Clujul arată diferit și se poate distinge foarte bine fiecare etapă de dezvoltare: clădirile cu arhitectură veche, cele pătrățoase și fără nici un farmec construite în perioada comunistă și cele moderne, dezvoltate în ultimii ani.

Din păcate, cetățuia are un aer cam demodat și învechit, nu a beneficiat încă de aceeași atenție ca și zonele centrale. Iar hotelul Belvedere pare încremenit în anii ’70, când a fost construit, deși amplasarea îi oferă un potențial uriaș.
Poți ajunge cu mașina până sus, și rar sunt probleme cu parcarea acolo, însă noi preferăm să urcăm pe jos scările, activitate care îl amuză foarte tare pe Eric încă de când abia învățase să umble.


Vara aceasta, pe Cetățuie a fost amplasată și o zonă permanentă de Street Food, cu câteva rulote unde se prepară tot felul de gustări și spațiu generos de relaxare pe iarbă. În apropiere este și o zonă de joacă pentru copii, bine amenajată și suficient de spațioasă, încât cu greu îl convingem pe Eric să mai plecăm.
3. Parcul Etnografic Romulus Vuia
Spre rușinea mea, anul acesta a fost prima dată când am vizitat Parcul Etnografic Romulus Vuia din Cluj. Și tare rău mi-a părut că nu am ajuns acolo mai demult! Secție a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Parcul Etnografic Romulus Vuia este primul muzeu în aer liber înființat în România, în 1929. Întins pe 75 ha, găsești aici o adevărată oază de liniște. Te poți plimba în voie printre vechi case țărănești transilvănene, biserici din lemn sau diverse accesorii din gospodăriile tradiționale.


Parcul Etnografic Romulus Vuia se poate vizita de miercuri până duminică, iar taxa de intrare pentru adulți este de 6 ron.
4. Parcul de agrement Moara de Vânt
Moara de Vânt din Sălicea e locul perfect pentru copiii care nu au bunici sau alte rude la țară și nu au unde să vadă animale domestice în mediul lor. Eric adoră să meargă în vizită “la animăluțe”. E foarte vizibilă schimbarea lui de la prima vizită, când era reticent să se apropie, la atitudinea din prezent, când vrea poate prea mult să mângâie și să ia în brațe iepurașii. Pe lângă animale de casă precum iepuri, găini, capre, la Moara de Vânt am văzut și căprioare, lame sau ratoni. Sunt în total peste 250 animale din 45 specii diferite. Animalele sunt foarte obișnuite cu prezența vizitatorilor, însă totuși trebuie avut grijă, în special în cazul copiilor mai mici sau care nu sunt învățati cu animalele și tind să fie mult prea invazivi.


Tariful de acces în parcul Moara de Vânt este de 15 ron pentru adulți și 10 ron pentru copii, preț care include și o găletușă cu porumb și morcovi pentru a hrăni animalele. Cred că sunt cele mai bine hrănite animale de pe o rază de mulți kilometri!
5. Echitație la Wonderland
Eu am fost întotdeauna foarte temătoare în relația cu orice fel de animale, fără un motiv anume, altul decât că nu am fost învățată să le am în apropiere. Nu aș vrea să fie și Eric la fel și caut activități care să îl apropie de acestea.


Echitația mi se pare că îmbină foarte frumos sportul, natura și relația cu un animalele și mă bucur că momentan e pe lista de activități care îi fac plăcere lui Eric. E încă destul de mic pentru cursuri de echitație, însă am fost de câteva ori cu el la Wonderland Cluj Resort pentru plimbare la mână pe ponei sau pe cal. Acestea îl ajută să se obișnuiască și să treacă peste emoția înițială, pregătindu-l pentru momentul în care ar începe cursurile de echitație.
6. Cu hidrobicicleta pe Lacul Gheorgheni
La fel ca și noi, Eric e mare amator de activități acvatice. Plimbarea cu hidrobicicleta e una din activitățile lui favorite când ieșim în parc toți trei. E tare încântat să stea între noi și să „conducă”. Lacul Gheorgheni e suficient de mare încât să avem spațiu de manevră și să nu ne plictisim repede. Parcul din zonă a absolut minunat pentru plimbare sau joacă pe iarbă, deși e în general aglomerat, cu mall-ul și atâtea clădiri nou construite în zonă. De câte ori suntem acolo îmi amintesc ce trist și dezolant era pe acolo pe vremea când eram studentă și realizez cât de diferit este Clujul de acum față de cel de acum 10-15 ani.
7. Parcul Central
Una din principalale zone verzi ale orașului, Parcul Central e cu siguranță în topul tuturor clujenilor când vine vorba de o plimbare liniștită în weekendurile cu vreme bună. Deși are o suprafață generoasă, în astfel de zile e destul de aglomerat și rar găsești un loc de parcare în apropiere. Cu toate acestea, ieșim și noi frecvent la plimbare în Parcul Central din Cluj. Fiecare vizită se încheie ori cu o tură pe lângă lac, să observăm rațele și lebedele, ori la spațiul de joacă din apropiere, de lângă Cluj Arena.


În ultimii ani, Parcul Central Simion Bărnuțiu, dar și clădirea restaurată a vechiului cazino, găzduiesc frecvent diferite evenimente, expoziții, întâlniri; urmărește calendarul de evenimente, sunt opțiuni pentru toate vârstele și preferințele.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.
[…] Târgul de Crăciun, vă recomandăm și câteva din restaurantele noastre favorite din Cluj sau locuri unde puteți petrece timp afară cu copiii (dacă vremea vă […]
[…] te interesează și sugestiile noastre de petrecut timp afară în Cluj, pentru zilele când avem doar câteva ore libere sau când nu putem părăsi […]