A fost nevoie să studiem și să planificăm mult înainte de prima vizită în Thailanda. Voiam să vedem foarte multe locuri, însă, ca cetățeni români, puteam sta doar 2 săptămâni în Thailanda cu Visa On-Arrival. Ne-am dat seama că acest timp nu va fi nici pe departe suficient. Voiam să petrecem câteva zile în capitală, să vizităm zona de nord și câteva insule. Astfel că, după șederea în Bangkok, am ales nordul Thailandei, zona mai autentică și mai pitorească, și am lăsat insulele pentru vizita următoare.
Chiang Mai
Chiang Mai e principalul oraș din care poți explora zona de nord a Thailandei. Am ajuns aici simplu și ieftin, cu un zbor local de aproximativ o oră din Bangkok. Aeroportul ni s-a părut micuț, însă foarte bine organizat. M-a uimit cum în zona de taxiuri aveau liste pentru transport spre oraș și te repartizau ei la mașini, în varianta optimă.
Chiang Mai e un oraș foarte popular printre turiști, dar fără a fi sufocat de aceștia. Ba chiar are un aer boem, artistic, foarte plăcut. Orașul vechi, „the gated city” e destul de mic și o îl poți explora lejer la plimbare, chiar și cu copiii. Chiar am văzut o mulțime de familii cu copii mici cât timp am stat în Chiang Mai.
Mi-a plăcut mult că poți găsi în Chiang Mai cam tot ce dorești pentru a-ți petrece timpul și nu ai cum să te plictisești. Ai la dispoziție restaurante internaționale sau thailandeze, baruri moderne, centre de masaj tradițional, piețe stradale sau boutique-uri șic. Plus o mulțime de atracții de vizitat!
Pentru Eric, zona favorită a fost Tha Phae Gate, poarta estică de intrare în oraș. Aici e o piațetă largă, zonă pietonală foarte populară și plină de porumbei după care alergau fericiți o mulțime de copii. Erau câteva semne care interziceau hrănirea păsărilor, însă nu prea le băga nimeni în seamă și erau inclusiv vânzători care ofereau copiilor semințe pentru a atrage porumbeii.
Tot aici, într-o după masă, Eric a urmărit cu entuziasm localnicii într-un meci de badminton. A fost una din puținele activități care l-a ținut ocupat pentru mai mult de 10 minute la acea vârstă!
Templele din Chiang Mai
Zona în care se găsește Chiang Mai reprezintă cea mai bogată regiune thailandeză din punct de vedere cultural și istoric. Deci e firesc să fie aici numeroase temple, multe din ele cu o mare valoare patrimonială. Noi am vizitat doar trei dintre acestea, suficient dacă vizitezi Chiang Mai cu un copil mic:
- Wat Chedi Luang – Cel mai mare complex templier din Chiang Mai, acesta include o pagodă din secolul al XIV-lea. Parțial distrusă de timp și cutremure, e totuși foarte impresionantă. În curtea templului se află centrul orașului vechi, considerat în vechime centrul univrsului, marcat de o construcție simbolică, Pillar City Shrine. Chiar și în prezent doar bărbații au voie să intre aici, lucru extrem de greu de explicat copilului de 2 ani și jumătate, care a acceptat cu greu să meargă doar cu tati.
- Wat Phan Tao – Foarte aproape de Wat Chedi Luang s-a păstrat unul din puținele temple din lemn care mai există în Chiang Mai. Wat Phan Tao are o curte largă, foarte drăguță și cu multe clopote; Eric s-a amuzat mult acolo și m-am bucurat că nu a fost nimeni deranjat de acest lucru.
- Wat Phra Singh – Probabil cel mai impresionant templu din Chiang Mai, Wat Phra Singh adăpostește o faimoasă statuie a lui Buddha și o bibliotecă importantă.
Piețele de noapte din Chiang Mai
Piețele de noapte sunt una din cele mai autentice experiențe în Chiang Mai. Ba chiar sunt unii care spun că sunt cele mai frumoase piețe din toată Thailanda (trebuie să mai explorez puțin ca să mă pot exprima în acest sens).
Ne-a plăcut foarte mult oferta de la piețele de noapte; de la tablouri sau obiecte de artizanale și până la fructe și mâncare tradițională, găseai aici absolut orice. Noi am fost în Chiang Mai în perioada revelionului, când era și destul de aglomerat și cred că și oferta în piețe era mai mare. Aș fi cumpărat o mulțime de suveniruri de acolo, nu e deloc genul de piață locală cu obiecte kitsch sau contrafăcute. Din păcate nu aveam deloc spațiu în rucsac și mai aveam foarte mult până să ne întoarcem acasă.
Totuși, fiind în Chiang Mai cu copilul de nici 3 ani, nu am putut admira în voie toate tarabele. Piețele de noapte nu sunt tocmai un loc de explorat cu cei mici, care se plictisesc rapid și devin foarte agitați de la atât de multă lume.
Doi Suthep
Doi Suthep e una din cele mai populare excursii de o zi din Chiang Mai. Și chiar aș zice că e de neratat. La Doi Suthep se află templul Wat Phra That, dar și Bhubing Palace, reședința de iarnă a familiei regale. Ceva mai departe începe parcul național cu o mulțime de trasee, cascade și peisaje fabuloase, pe care însă l-am lăsat pentru o vizită viitoare, cu un copil ceva mai mare.
Doi Suthep e doar la 15 km distanță de Chiang Mai. Însă e o provocare să ajungi acolo datorită traficului intens și a zonei muntoase cu multe serpentine. Astfel că am făcut mai mult de o oră până sus; la întoarcere am avut noroc și nu ne-a luat mai mult de 15 minute. Am ales să mergem din Chiang Mai spre Doi Suthep cu cea mai populară variantă, songthaews, mașinile roșii care au rol de transport local în această zonă. Songthaews pornesc din Chiang Mai, de lângă grădina zoologică. Nu au un orar fix, ci pornesc de îndată ce sunt cel puțin 10 pasageri; însă rareori durează mai mult de 15 minute. Mașinile pot fi și închiriate pentru grupuri mai mari sau chiar poți aranja să te aștepte sus pe munte.
Wat Phra That, templul aflat sus pe munte, e unul din cele mai importante temple din Thailanda. Ai de urcat destul de multe scări până sus, ceea ce poate dura o vreme când vizitezi Doi Suthep cu toddlerul care vrea să facă totul singur. Templul este foarte mare, în stilul caracteristic regiunii de nord a Thailandei. În ciuda dimensiunii, la vremea când l-am vizitat era extrem de aglomerat. De neratat terasa, de unde aveți o panoramă superbă asupra întregului oraș.
Unde am stat în Chiang Mai
Pentru vacanța în Chiang Mai sfatul meu e să alegeți cazare în orașul vechi sau cât mai aproape de acesta, pentru a vă putea bucura pe deplin de atmosferă.
Noi am stat la Phra Singh Village, un hotel relativ nou aflat exact peste drum de templul cu același nume. E locația perfectă pentru a explora orașul, mai ales atunci când vizitezi Chiang Mai cu copiii.
Am fost întâmpinați la Phra Singh Village cu o băutură rece, un ceai care își schimba culoarea atunci când îl amestecai. Eric a fost fascinat și a cerut timp de câteva zile ceai “cae se fațe mov”.
Am fost cazați la Phra Singh Village într-o cameră de familie, perfectă mai ales dacă ai copiii mai mulți/mai mari. Foarte spațioasă, aceasta are și o chicinetă mică și balcon cu vedere spre munți. Cada de baie cu jacuzzi a fost un alt punct important, fiind pentru prima dată când Eric a avut o astfel de experiență. A durat o vreme să îl scoatem din baie!
Găsești aici și alte hoteluri în Chiang Mai.
Pentru mine, cel mai relaxant moment al șederii la Phra Singh Village a fost masajul de care m-am bucurat într-o după masă, cât timp băieții erau ocupați la piscină. Ne-a plăcut mult și micul dejun la Phra Singh Village, cu o largă varietate de preparate locale sau internaționale. Am apreciat atenția acordată celor mici, bufetul fiind dotat cu farfurii și tacâmuri special pentru ei.
Chiang Rai și Templul Alb
Sunt multe de vizitat în nordul Thailandei în afară de Chiang Mai. Însă într-o săptămână, cu copil de nici 3 ani, am apucat doar să facem o excursie de 2 zile în Chiang Rai, pe care îl recomandăm cu mare drag.
Chiang Rai e mai puțin dezvoltat din punct de vedere turistic comparativ cu Chiang Mai. Însă găsești aici un mix de istorie și modernism, în special la nivel arhitectural. Din păcate un virus digestiv m-a scos din ritm pentru mai bine de jumătate de zi, astfel că am apucat să vizităm doar Templul Alb, nu și Templul Albastru și Casa Neagră.
Templul alb, Wat Rong Khun, este chiar mai spectaculos decât pare în poze! E atât de fascinant încât nu poate fi înțeles sau descris, cu o arhitectură simbolistă neconvențională.
În vizită la un sat „Long Neck”
În jurul Chiang Rai sunt câteva sate aparținând tribului Karen, supranumit “longneck” datorită inelelor purtate de femei în jurul gâtului. Vizitarea lor este destul de controversată și am avut unele rețineri înainte de a merge acolo. În final am decis să mergem, însă nu într-un tur organizat, ci pe cont propriu, luându-ne după sfaturile gazdei noastre din Chiang Rai. Satul în care locuiește tribul e foarte aproape de proprietatea ei și ne-a explicat mai multe pe această tema. Ba chiar ne-a arătat unul dintre grădinarii ei, membru al tribului; citisem tot felul de legende, cum că membrii tribului nu pot ieși din sat, că sunt captivi acolo, lucru complet fals după cum ni s-a explicat.
Am ajuns rapid la intrarea în ansamblul locuit de tribul Karen și am achitat o taxă care ni s-a părut mare, dar măcar erau banii care merg tot spre trib, nu spre vreo agenție care organizează excursii acolo. Ne-am plimbat prin sat încercând să nu fim prea invazivi; locuitori își vedeau de treabă, fără să pară deloc deranjați de prezența noastră, obișnuiți probabil cu turiștii. În zona pieței erau adunate femeile, unele cu copii mici, altele lucrând manual diverse suveniruri. Deși aveam foarte puțin loc în rucsac, am cumpărat niște eșarfe, am cerut voie să facem poze, iar Eric a început să se joace cu doi copilași localnici, fără să îi deranjeze că nu vorbesc aceeași limbă.
Cazare în Chiang Rai
În Chiang Rai am ales o cazare mai deosebită, probabil una din favoritele lui Eric! Am stat la Na-Rak-O Sky Dome, combinația perfectă între dorința copilului de a sta în mijlocul naturii și fascinația de a dormi în cort, și reticența mea privind orice fel de camping.
Dacă domurile nu vă atrag, găsiți aici alte variante de cazare în Chiang Rai.
Na-Rak-O se află în afara orașului Chiang Rai, într-o superbă zonă verde. Domurile mi s-au părut confortabile, precum o cameră de hotel în miniatură. Baia aferentă este la mică distanță, foarte curată și aranjată. În jurul domurilor este o plantație de ananas, ceea ce a fost cu atât mai fascinant pentru Eric, deoarece vedea pentru prima dată cum cresc fructele care îi plac atât de mult.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.
[…] Dacă plănuiești o vacanță în Thailanda citește și despre cum am explorat Chiang Mai și zona de nord a Thailandei împreună cu copilul. […]