Încă din primăvară plănuiam o vacanță în Grecia cu piticul în acest an. E o țară tare frumoasă, în care poți ajunge ușor din România, cu prețuri mai mult decât rezonabile. E perfectă de vizitat cu copiii, în special în iunie/septembrie. Am tot studiat și ne-am consultat cu amica noastră Laura de la Yolo Travel Cluj, care pentru o vacanță în familie ne-a recomandat Skiathos, o insulă pe care o cunoaște extrem de bine.
Înainte să îl avem pe Eric am omis cumva să vizităm Grecia; nu neapărat în mod intenționat, însă ziceam mereu că vom merge în țări din apropiere după ce vom avea un copil mic. Nu prea ne-am încadrat nici în acest plan :), așa că Grecia a rămas pe dinafară, cu excepția unei vacanțe cu barca în arhipelagul Sporade pe când Eric avea doar un an si jumătate.
Activități în Skiathos cu copiii
Plaje
În Skiathos activitatea principală este mersul la plajă. Evident, nici nu mă așteptam la altceva de la o insuliță grecească! Iar în Skiathos chiar găsești plaje pentru toate gusturile, de la familii cu copii la cupluri în căutare de relaxare, de la plaje animate, cu posibilitate de a face sporturi acvatice și până la plaje izolate și pustii.
Nu am putut determina care e „cea mai frumoasă” sau „cea mai bună” plajă din Skiathos, fiind ceva muuult prea subiectiv. Însă am scris un articol întreg despre plajele din Skiathos vizitate de noi și despre ce ne-a plăcut la fiecare în parte. Noi am încercat să ajungem pe 1-2 noi plaje în fiecare zi, în funcție și de vreme sau de dispoziția lui Eric. Dacă sunteți mai puțin plimbăreți și căutați mai multă relaxare, această listă vă va prinde bine pentru a alege câteva plaje din Skiathos potrivite pentru voi.
Hike la ruinele cetății Kastro
La Kastro poți ajunge doar pe un drum destul de dificil, din piatră și foarte îngust. Majoritatea recomandă o mașină 4×4, însă băiatul de unde am închiriat noi mașina ne-a asigurat că un șofer bun nu are probleme nici cu un Fiat Panda ca și cel închiriat de noi. Și așa a fost, am ajuns fără probleme la Kastro, doar cu mici emoții din partea mea.
Am vizitat Kastro într-o zi mai înnorată și răcoroasă, ceea ce e perfect dacă vrei să parcurgi tot traseul pentru a vizita ruinele. Kastro e situată în cel mai nordic punct al insulei, o zonă izolată în mod natural datorită stâncilor, a pădurii și a mării agitate. Nu e de mirare că aici a fost stabilită capitala insulei, cu sute de ani în urmă. Traseul nu e deloc dificil, iar peisajul de-a dreptul superb! Eric nu a avut nici o problemă să îl parcurgă în întregime, cu puțin ajutor în zonele mai înguste sau aproape de stânci. S-a plâns mai mult de vânt sau soare, decât de oboseală, dar a fost extrem de mândru când a văzut la final, de pe plajă, cât de departe era steagul Greciei până la care ajunsesem mai devreme. Pe timpul verii însă cred că e excesiv de cald, sfatul meu fiind să vizitați Kastro dimineața devreme.
Traseul se încheie pe plaja Kastro, pe care poți însă coborî și direct din parcare, pe o cărare abruptă prin pădure. Aceasta e singura cale de acces, iar taverna aflată pe plajă se aprovizionează pe aici folosind măgarii pentru cărat. Totuși, prețurile erau similare celor din alte zone mult mai accesibile ale insulei.
Mănăstirea Evangelistria
După vizita la Kastro, pe drumul înapoi spre coasta sudică, merită o scurtă oprire la Mănăstirea Evangelistria. În Skiathos sunt mai multe mănăstiri, însă aceasta este cea mai importantă, fiind în același timp un loc deosebit ca arhitectură și amplasament și cu multă liniște.
Lăcașul de cult datează de la finalul secolului XVIII și a servit ca refugiu și sprijin în vremea revoluției grecești. Mai mult decât atât, aici a fost țesut primul steag al Greciei independente. În prezent, mănăstirea găzduiește un mic muzeu cu obiecte bisericești, dar și ustensile și haine tradiționale, care e foarte potrivit de vizitat alături de copii. Lui Eric i-a plăcut mult și curtea, plină de flori și pisici.
Turul insulei cu barca
Nu puteam vizita Skiathos fără a face o excursie cu barca. Din port se organizează zilnic numeroase tururi, însă o barcă mare cu program standard și plină de turiști nu e tocmai pe gustul nostru. Am preferat să închiriem o mică barcă cu motor doar pentru noi trei. Există numeroase variante, pe mai multe plaje, iar pentru bărcile de putere mică nu ai nevoie de nici un fel de licență sau de experiență în domeniu.
Noi am închiriat o barcă cu motor de la Stefanos boat rental, de pe plaja Vassilias. Am stat acolo cam o jumătate de oră, până a primit Andrei instrucțiunile necesare, iar apoi am petrecut o zi minunată pe mare! Am mers mai întâi pe Lalaria, o plajă extrem de spectaculoasă care poate fi vizitată doar cu barca; pentru a ajunge pe Lalaria e nevoie de o zi liniștită, fără valuri sau vânt, marea fiind oricum destul de agitată în zona respectivă. De asemenea, e recomandabil să nu vă suprapuneți cu programul bărcilor care organizează tururi, pentru a evita grupurile mari de turiști. În continuare, am navigat pe lângă țărmul nordic și am oprit pentru prânz lângă o mică plajă pustie, iar apoi am ajuns iar în sudul insulei și ne-am îndreptat spre Tsougrias, o mică insulă nelocuită, foarte aproape de Skiathos. Am petrecut aici întreaga după amiază, plaja cu nisip fin și intrare lină în apă fiind extrem de potrivită pentru copii.
Plimbare prin Skiathos Old Town
La fel ca majoritatea micilor insule mediteraneene, Skiathos are o capitală foarte pitorească, pe străduțele căreia merită să „te pierzi”. Strada Papadiamantis, dar și aleile adiacente sunt pline de magazine de suveniruri deosebite, mici boutique-uri cu obiecte de artă sau terase cochete. Iar casele albe sunt pline de flori multicolore.
Lui Eric i-a plăcut mult și să ne plimbăm prin port, pentru a observa bărci de toate tipurile. Eu am fost puțin nostalgică, amintindu-mi de excursia precedentă, când am dormit în port, pe velier. Am urcat și până la moara de vânt, însă restaurantul era închis pentru încă o săptămână. Nu ratați nici plimbarea prin mica peninsulă Bourtzi, care separă cele două porturi și oferă o panoramă deosebită asupra acestora.
Plane Spotting
Aeroportul din Skiathos are cea mai scurtă pistă din Europa. Aterizarea aici e similară celor pe care sigur le-ați văzut de mult mai celebra Saint Maarten din Marea Caraibilor. Astfel, o activitate distractivă e să mergi pentru a fi martorul unei aterizări din apropierea pistei. Poți ajunge lejer cu mașina exact în capătul pistei aeroportului și cel mai probabil vor mai fi câțiva curioși pe acolo. Aeroportul Alexandros Papadiamantis a fost inaugurat în anul 1972, pentru a încuraja turismul în arhipelagul Sporadelor. Datorită terenului stâncos și accidentat, aeroportul a fost construit prin unirea artificială a insulei Skiathos cu mica insulă vecină Lazareta, unde pe vremuri a fost o colonie de leproși.
Noi am fost să vedem o aterizare în Skiathos într-o dimineață mai răcoroasă, când nu era vreme de plajă. Eric a fost foarte entuziasmat de întreaga experiență, însă doar până la momentul în care ne-a trecut avionul pe deasupra capetelor. I-am explicat dinainte că va fi foarte zgomotos, dar tot s-a speriat și nu i-a plăcut deloc. Mie mi s-a părut o experiență mișto; Andrei a vrut să mai meargă o dată, dar i-a făcut feste avionul, aterizând din partea opusă (nu știu de ce, dar se pare că se întâmplă și asta)… motiv pentru care am rămas fără poze cu aterizarea în Skiathos.
Unde am stat în Skiathos cu copilul
Pentru vacanța de familie în Grecia am ținut neapărat să nu stăm într-un resort. Nu suntem amatori de astfel de experiențe și ne-a fost de ajuns o săptămână în Hurghada în primăvară cât să nu mai vrem vacanță în resort o vreme!
Am găsit în oferta Yolo Travel mai multe variante de vile drăguțe în Skiathos, în locații bune și la prețuri extrem de rezonabile. În final am ales Olga Studios & Apartments și am fost tare mulțumiți de această decizie.
Primul aspect care ne-a atras la Vila Olga a fost superba grădină mediteraneană. Cele două copruri de clădire sunt situate într-o curte verde, plină de tufe cu flori multicolore, lămâi și caiși, cu panoramă deosebită asupra golfului. Ne-am simțit tare bine să putem bea cafeaua dimineața într-unul din foișoare sau să ne relaxăm pe balcon seara, după ce a adormit Eric.
Al doilea criteriu care a influențat decizia noastră a fost distanța relativ mică față de oraș. Aveam de mers pe jos doar 15-20 de minute până pe străduțele pitorești din Skiathos Old Town, deci am putut parcurge lejer acest drum împreună cu Eric. Nu ne-a interesat neapărat proximitatea plajelor, aveam de gând oricum să ajungem și să testăm mai multe. Noi am închiriat mașină, pe care am putut-o parca fără probleme în curtea vilei, însă foarte aproape se află și stația de autobus nr. 5.
Studioul în care am stat era suficient de spațios (pat dublu, plus pat suplimentar, pe care îl folosea Eric doar pentru joacă) și avea o mică zonă de chicinetă cu plită și cuptor electric, chiuvetă și veselă, perfectă pentru a pregăti cafeaua și un mic dejun lejer, înainte de a porni la explorat insula. Am fost foarte mulțumiți de curățenie și de amabilitatea gazdelor de la Olga Studios & Apartments și ne-am simțit foarte bine aici.
Unde am mâncat în Skiathos cu copilul
Unul din motivele pentru care am ales varianta de cazare self-catering a fost pentru că am vrut să încercăm mâncarea locală din Skiathos. Tavernele grecești sunt cunoscute pentru savoarea mâncării tradiționale, iar noi suntem suficient de gurmanzi pentru a dori să le încercăm pe toate! Așa că am mâncat de la souvlaki și gyros, la aperitive tradiționale sau celebra moussaka și până la pește și fructe de mare proaspete. Din păcate nu era încă sezonul pentru caracatița uscată la soare, pe care ne-o aminteam de la vacanța precedentă în Sporade.
Din tot ce am încercat în materie de restaurante în Skiathos, vă lăsăm mai jos care ne-au impresionat cel mai mult:
Marmita – probabil cel mai bun restaurant din Skiathos; mie mi se pare de neratat, fine dining cu specific grecesc, dar într-o notă modernă, deschis doar pentru cină. În sezon, neapărat să vă faceți o rezervare dacă vreți să mâncați la Marmita!
Big Bad Wolf – aproape de Koukounaries, cel mai bun din ce am testat în zonă; aici am mâncat una din cele mai bune caracatițe la grătar (de fapt Eric a mâncat cam jumătate din porție!).
Taverna Akrogialis – pe strada care leagă portul nou de aeroport, unde sunt mai multe terase drăguțe exact lângă mare; e un loc frecventat și de localnici, cu o selecție variată și delicioasă de pește și fructe de mare
Taverna Folia – o mică terasă pe străduțele din centrul vechi, aici am mâncat un delicios Mussels Saganaki; pisicile din zonă (multe!) au apărut în jurul nostru de îndată ce au simțit miros de mâncare, spre deliciul lui Eric!
Nami – un street food shop modern, cu sandwich-uri de inspirație greacă sau orientală, a fost o surpriză de care am dat întâmplător în drum spre moara de vânt.
Am mai încercat și alte restaurante în Skiathos, dar nu ne-au impresionat în mod special. Însă am primit și multe recomandări unde nu am apucat să mergem sau care erau încă închise, fiind abia începutul sezonului. În principiu, sunt șanse mari să mâncați excelent în Skiathos cam oriunde ați merge. Singurele pe care nu le recomand sunt terasele aflate în port (în special din portul nou), mult prea comerciale și unde se mai practică și scam-uri față de turiști.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.
[…] Am mai testat noi cu succes mașini mici pe drumuri unde se recomanda SUV (ultima oară la Kastro, în Skiathos), dar în acest caz o mașină potrivită e chiar […]
[…] Noi am ajuns pe Kastro într-o zi mai răcoroasă, de care am profitat pentru a parcurge tot traseul pentru a vizita ruinele cetății Kastro, vechea capitală a insulei. Poți citi pe larg despre acesta în articolul nostru dedicat vacanței în Skiathos. […]