În luna iunie am avut o experiență mai puțin obișnuită pentru o lună de vară: am mers la schi pe ghețar, la Hintertux. Da, pe pârtie, la schi! E a treia oară când ajungem pe Hintertux, a doua oară în sezonul cald, însă e prima dată când mergem pe ghețar în formulă completă, cu copilul.
Eric a văzut pozele noastre din excursia precedentă la schi vara și l-au impresionat foarte mult. I-am promis că venim și cu el, după ce învață să se descurce pe pârtie, lucru ce l-a ambiționat grozav. După două ture de schi cu un instructor foarte bun în Austria, la începutul anului, a venit vremea să urcăm toți trei pe ghețar.
Cum e vara la schi pe ghețar
Hintertux e singurul ghețar din Europa unde se poate schia 365 zile pe an. Bineînțeles, nu e aceeași experiență ca și iarna, însă e ceva care merită încercat. Nu ai bătaie de cap cu frigul, la fel ca și iarna, iar până ajungi jos în parcare, echipamentul e curat și uscat, gata direct de pus în mașină. Pârtiile nu sunt deloc aglomerate și poți schia lejer, în ritmul tău, fără să stai la nici un feld e cozi.
În sezonul cald sunt deschise pârtiile de sus, de pe ghețar, la 3,250 metri altitudine. Pentru a ajunge acolo, urci cu trei telecabine. Drumul e ca o incursiune prin anotimpuri; în vale e început de primăvară, la prima oprire, la Sommerberg, 2,100 m e o primăvară frumoasă, la 2,660 m pare că începe iarna, iar sus pe ghețar, la 3,250 m e iarnă de-a binelea. Exact ca în acest video!
Pentru a ne descurca cu variațiile de temperatură, îmbrăcămintea în straturi e cea mai bună variantă. Plecam de la cazare cu un tricou din lână și un hanorac, iar în telecabină luam o geaca de schi subțire. În zilele însorite renunțam la hanorac, însă tot îl aveam în ghiozdan, pentru că pe munte nu știi niciodată cum se poate schimba vremea. Dacă vrei să nu te incomodeze bagajul cu haine sau vrei să îți iei încălțămintea de schi doar sus pe pârtie, atât la 2,100, cât și la 2,660 m sunt dulapuri de depozitare suficient de încăpătoare și costă doar 1-2 euro.
În funcție de vreme, în sezonul cald pe ghețar ai până la 20 km de pârtie! Majoritatea au teleschi, însă sunt și variante cu telescaun. Dacă ai noroc de vreme prielnică, în mai-iunie poți uneori coborî până la 2,660 m pe schiuri sau placă. Însă trebuie să ții cont că scade calitatea pârtiei cu cât cobori mai mult; condițiile ideale sunt pe platoul de sus, la peste 3,000 de metri.
De asemenea, secretul unei ture reușite pe pârtie în sezonul cald e să mergi dimineața devreme. La ora 9 pârtia e perfectă! Însă pe măsură ce se încălzește peste zi, zăpada devine mai moale, mai apoasă și pe alocuri se formează denivelări nu tocmai plăcute. Noi ne organizam să ajungem pe pârtie cât mai devreme și schiam până la prânz. Mâncam la unul din restaurantele de pe munte urmând ca după aceea să avem alte activități. E o combinație foarte bună mai ales dacă nu ai condiția fizică necesară pentru a sta o zi întreagă pe pârtie sau dacă ai chef și de altceva, nu doar zăpadă.
Ce mai poți face vara pe Hintertux
După cum ziceam, pe ghețar, dimineața ai condiții bune de schi în sezonul cald. Însă nu te plictisești nici în restul zilei sau dacă nu ești neapărat un fan al sporturilor de iarnă. Pe lângă pârtii, în Alpii Austrieci sunt amenajate și numeroase trasee de drumeție extrem de pitorești.
Noi am optat pentru două drumeții după câte o dimineață de schi pe ghețar:
- Glacier Bug & Marble Run Safari – un traseu circular superb, la 2,100 m, unde te lasă prima telecabină; traseul e lejer și amenajat anume pentru copii, cu zone de joacă și panouri informative despre ghețar. Noi am petrecut aproximativ 2 ore pe acest traseu, dar cu numeroase pauze la zonele amenajate pentru copii și cu multe opriri pentru poze.
- Coborâre de la Sommerberg până în sat, în vale. E un traseu relativ ușor, care nu pune probleme nici copiilor și e potrivit la coborâre (diferența de nivel face urcarea destul de dificilă). Aproape 2 ore a durat și acest traseu, însă în ritm susținut, fără pauze.
Într-o altă după masa am mers la spa și bălăceală în Mayrhofen, puțină relaxare binevenită după câteva zile de activitate fizică mai intensă decât ceea ce facem în mod normal.
Cazare la Hintertux
Iarna există o mulțime de cazări disponibile în zonă, însă în sezonul cald unele sunt închise sau se renovează. Dar tot găsești suficiente opțiuni pe toate gusturile. Pentru noi, condiția principală în alegerea cazării la Hintertux a fost distanța până la telecabină. Am vrut să fim cât mai aproape, să nu pierdem mult timp dimineața, deoarece vara e important să ajungi cât mai devreme pe pârtie pentru o tură bună de schi. Prețurile la hoteluri ni s-au părut destul de ridicate și cu fiecare ocazie ne-am orientat spre apartamente.
La prima vizită pe ghețar vara am ales un apartament în Hintertux la doar câteva minute de telecabină, cu saună și priveliște de vis. Anul acesta am avut nevoie de o locație mai mare, întrucât eram cu un grup de prieteni, și am stat într-un apartament cu două dormitoare în Madseit, la maxim 10 minute de telecabină. Recomand cu căldură ambele locații, frumos aranjate, confortabile, curate și cu proprietari extrem de amabili.
Am avut la ambele apartamente și bucătărie, însă nu îmi place să petrecem timpul gătind în vacanță. Acest capitolul e ceva mai problematic vara, întrucât majoritatea restaurantelor sunt închise. Dar tot am găsit suficiente locuri să mâncăm într-o vacanță de câteva zile. Partea și mai proastă e că Austria nu excelează deloc la mâncare și, vrând-nevrând, ne-am făcut porția de șnițele pentru o vreme.
În concluzie, dacă sunteți amatori de sporturi de iarnă, merită să testați măcar o dată experiența de a fi pe pârtie în sezonul cald. Nu ține locul vacanței clasice la schi, dar nouă ne-a plăcut mult și revenim cu siguranță.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.