Mergem la schi în Bukovel, Ucraina de câteva ori în fiecare an încă din 2009. De fiecare dată ne place tot mai mult și admirăm, recunosc, cu puțină invidie, ce s-a reușit să se realizeze acolo. Bukovel o stațiune de schi în adevăratul sens al cuvântului, una cum nu există încâ în România. Plus că e una din puținele locații accesibile în această iarnă ciudată, în care pandemia a închis sau limitat accesul către majoritatea destinațiilor clasice dedicate sporturilor de iarnă.
Am încercat prima dată snowboardul, mai mult împinsă de la spate, în urmă cu vreo 12 ani. A fost love-at-first-try și de atunci toate mini-vacanțele din sezonul rece sunt atent programate pentru a putea petrece suficient timp pe pârtie. Am încercat cam toate variantele din apropierea Clujului; ar fi de vis să putem face o ieșire la zăpadă aproape de casă, că doar Apusenii sunt aici, nu?!? Din păcate însă, situația pârtiilor din Transilvania (aș zice chiar din toată țara) e dezamăgitoare și nu cred că e cazul să intru în detalii pe tema asta. Aș fi tare fericită să ma contrazică cineva cât mai curând!
Înainte să apară Eric în viața noastră am fost în vacanțe de schi în Italia, Slovacia sau Austria. Am văzut ce înseamnă un domeniu schiabil adevărat, cu toată infrastructura necesară. Însă e cam departe să mergi până acolo pentru doar câteva zile, iar programul nu ne-a permis de fiecare dată aroganța unei săptămâni întregi pe pârtie. Iar în acest sezon rece, datorită pandemiei, nici nu putem ajunge în majoritatea zonelor consacrate sporturilor de iarnă!
Evoluția domeniului de schi de la Bukovel
Prima excursie la Bukovel am făcut-o în iarna lui 2009-2010, cu prieteni din Sighet, relativ inițiați în această direcție. Atunci chiar era ceva “exotic” să mergi în vacanță în Ucraina. De atunci, an de an, am văzut o evoluție. Numărul de km de pârtie a explodat de la vreo 20km la peste 60km, la fel și cel al instalațiilor de telescaun sau nocturnă. Ai pârtii de pentru toate nivelele de dificultate, plus un snowpark bine amenajat. Sunt doar 2-3 noduri care leagă versanții unde e uneori nevoie să aștepți câteva minute la telescaun, în rest e mereu lejer și merge foarte rapid. Pe siteul oficial poți urmări în timp real starea pârtiilor și numărul instalațiilor funcționale. Tunurile de zăpadă sunt pornite „la foc automat” atunci când e nevoie, astfel că s-a întâmplat să petrecem o zi întreagă pe pârtie în Bukovel și atunci când în jur nu era deloc zăpadă.
Infrastructura turistică ușor deficitară din primii ani a fost înlocuită cu nenumărate locuri unde să poți mânca sau destinate relaxării après-ski. Au apărut numeroase locuri de cazare, pentru toate gusturile și buzunarele, dar și facilități de petrecut timpul alături de copii sau pentru momentele când iei o pauză de la pârtie.
E adevărat, au crescut și prețurile destul de mult, dar consider asta ceva normal. Nu e mai scump decât în stațiunile montane din România, dar măcar știi pentru ce plătești! Plus că nu ai cum să ajungi în așa timp scurt din Cluj, sau din apropiere, într-o altă zonă cu condiții similare.
Cum ajungi la Bukovel
Pentru a ajunge la Bukovel din zona Transilvaniei e nevoie să traversezi punctul de trecere al frontierei de la Sighetul Marmatiei, Maramureș. În medie, pentru noi durează 6-7 ore întreg drumul din Cluj, o oră și jumătate fiind ultima parte, cei 100km de pe teritoriul Ucrainei. Însă depinde foarte mult de opririle făcute pe traseu; recomand să nu ratați o cafea la Presco în Baia Mare și un păstrăv la Păstrăvăria Mara. O altă variabilă e nivelul de aglomerație din vamă; trecerea punctului de frontieră cu Ucraina poate dura oricât, între 10 și 90 de minute. În ultimii ani însă am auzit că se așteaptă din ce în ce mai puțin. Noi am învățat să evităm orele când se face schimbul de tură și știm că în perioada sărbătorilor, de exemplu, e mult mai aglomerat, deoarece localnicii din zonă merg la cumpărături în Ucraina, unde e mai ieftin.
Infrastructura rutieră în Ucraina s-a îmbunătățit mult în ultimii ani, însă totuși așteptați-vă la drumuri sub nivelul celor din România, mai ales la capitolul marcaje rutiere și întreținere pe timp de iarnă. Dar sunt doar 100 km și nu prea ai cum să o iei pe un drum greșit. Iar o dată ajuns în zona Bukovel, parcă intri într-o altă lume, unde totul e aranjat și marcat corespunzător.
Cazare în Bukovel
Mergând de atâtea ori în Bukovel, am experimentat cam toate variantele de cazare posibile, de la pensiuni rustice low-budget, amenajate în casele localnicilor la boutique-hoteluri așezate chiar lângă pârtie. Indiferent de buget, preferințe sau mărimea grupului, sigur vei găsi o variantă potrivită de cazare în Bukovel. De multe ori am ales cazări unde să găsim vorbitori de limba română, ceea ce s-a dovedit de mare ajutor de fiecare dată. Vă las aici un exemplu de hotel în Bukovel cu angajați vorbitori de limba română, unde am stat în ianuarie 2020 și am fost foarte mulțumiți de serviciile oferite. Alte opțiuni de hoteluri, pensiuni sau cabane în Bukovel găsiți aici.
Ce mănânci în Bukovel
Dacă la primele noastre excursii în Bukovel, acum 10-12 ani, mâncarea era o problemă, acum problema e să alegem unde luăm masa! Mai demult nu știam exact ce mâncăm, deoarece meniul era scris doar cu caractere chirilice, în ucraineana sau rusă, și ne bazam pe câte un chelner care rupea ceva moldovenească și ne recomanda „porc cu ciont”=ceafă cu os sau „steak cu sos”=tocăniță de vită.
Acum, în Bukovel găsești cam orice ți-ai dori în materie de mâncare, de la cantine cu autoservire la pub-uri moderne sau chiar restaurante de lux. La prânz, de regulă mâncăm sus pe pârtie niște frigărui sau ne încălzim un borș urcainean. Iar seara, dacă nu suntem prea obosiți, avem de unde alege între toate localurile din stațiune!
În magazinele alimentare ai la dispoziție o mare varietate de produse și e chiar interesant să încerci branduri pe care nu le găsești în România. Nu au fost toate pe gustul nostru, dar am avut și surprize foarte plăcute.
Banii și prețurile în Bukovel
Sporturile de iarnă nu sunt ieftine, o știe toată lumea. Acum câțiva ani Bukovel era o stațiune foarte accesibilă; între timp s-au mai schimbat lucrurile, dar creșterea prețurilor se vede și în calitatea și varietatea serviciilor disponibile. Oricum, prețurile sunt similare cu cele din România, iar nivelul pârtiilor nici nu poate fi comparat.
Abonamentul la telescaun pentru iarna 2020-2021 variază între 24-30 eur/zi, și include acces la nocturnă. Găsiți toate detaliile necesare, atât în română cât și în engleza, pe siteul oficial Bukovel. Ce merită menționat aici e că prețurile sunt mai mari în perioada sărbătorilor după calendarul rusesc, adică prima săptămână a lunii ianuarie, și mai mici la începutul lunii decembrie sau finalul lunii martie.
În Ucraina, moneda oficială este grivni (Ukrainean Hryvnia) și vă recomand să aveți bani schimbați pentru vacanța în Bukovel. Plata cu cardul este larg acceptată în stațiune, însă există situații când e necesar să ai cash. În trecut ni s-a întâmplat să nu putem retrage bani de la bancomat în Bukovel, iar cursul la casele de schimb din stațiune era mai puțin favorabil. Pentru un plus de autenticitate, schimbați bani la „localnicii” care stau cu teancuri de bancnote imediat după traversarea graniței în Ucraina. Te transpune înapoi în timp cu minim 25 de ani! Plus că aici am găsit întotdeauna cel mai bun curs.
Ce mai poți face în Bukovel
Nu te vei plictisi la Bukovel nici dacă nu ești amator de schi/snowboard sau când vrei să mai iei și câte o pauză de la pârtie. Cele mai populare variante de petrecere a timpului liber ar fi:
- patinaj
- săniuș
- tiroliană
- plimbări cu sanie trasă de câini
- relaxare la spa la Voda Club
- vizită la Ice Land, bar și hotel construit din gheață
- plimbare și cumpărături la târgul de iarnă
- carting
- plimbare cu snowmobilul
Bukovel oferă și o mulțime de atracții destinate special copiilor, dar cum încă nu am ajuns aici cu Eric, nu mă pot pronunța pe această temă.
Se cere sau nu șpagă în Bukovel
Oricât de controversat ar fi, nu puteam să nu ating și acest subiect. Circulă foarte multe povești și legende despre cum se cere șpagă pentru orice în Ucraina. Nu e cel mai corect și transparent sistem, dar nu e nici chiar atât de grav pe cum se vorbește.
La punctul de trecere a frontierei exista în trecut obiceiul de a da o “tradiție” vameșilor ucrainieni, 1-2 ron pe persoană sau 5 ron de mașină. Cereau ei dacă nu știai, dar niciodată nu luau mai mult! Am pățit și să ne dea rest de la 100 ron sau să ne înapoieze banii pentru că plătisem de două ori. Șpagă-șpagă, dar cinstit și transparent! Asta era prin 2013-2015; cu cât a crescut numărul de turiști, s-au mai schimbat lucrurile. Am auzit că a fost un scandal pe tema banilor dați în vamă în 2019 și ca s-au schimbat obiceiurile de atunci. În ianuarie 2020 nu ne-a cerut nimeni bani în vamă… părea că așteaptă ceva, dar n-au îndrăznit să spună nimic. Încă un semn de evoluție, deși nu știu exact cum e în prezent. Revin cu detalii după excursia următoare!
Servicii medicale în Bukovel
Sporturile de iarnă implică anumite riscuri și e bine să știm că avem pe ce ne baza în cazul în care se întâmplă ceva neprevăzut. Sincer, preferam să nu fiu atât de bine informată pe această temă, însă am avut la începutul lui 2020 un accident foarte urât pe pârtie și care m-a familiarizat cu tot ce înseamnă salvamont și servicii de urgență în Bukovel. De fapt Andrei știe mai multe, eu având un gol de memorie de vreo 2 ore. Plus avem experiența altor mici incidente pățite pe pârtie la Bukovel de noi sau de prietenii noștri în ultimii ani.
Pe scurt, am fost de fiecare dată impresionată în mod pozitiv de promptitudinea și profesionalismul celor de la salvamont din Bukovel. E o mică problemă cu bariera lingvistică, însă își dau silința de fiecare dată să se facă înțeleși; ceva engleză sau română stâlcită , un pic de Google translate și se rezolvă treaba. Pentru situații mai complicate, cel mai apropiat spital este la aproximativ o oră distanță. Andrei spune că era un spital mic, provincial, însă au în dotare inclusiv Computer Tomograf. Analiza CT e de altfel singura intervenție care a fost nevoie să o plătim (a fost muuult mai ieftin decât în România), deși mi-au fost efectuate și radiografii și mi-au fost suturate rănile, fără să am nici un fel de asigurare medicală. Personalul medical vorbește engleză rău sau deloc, însă Google translate ne-a ajutat și de această dată.
Nu ezitați să ne scrieți dacă aveți alte întrebări referitor la Bukovel. În ultimii ani, mulți prieteni sau cunoscuți au ajuns acolo în urma experiențelor povestite de noi, iar de atunci merg constant, în fiecare iarnă.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.
[…] a patricipat împreună cu prietenii de la grădiniță, iar noi am mers pentru câteva zile la Bukovel (cu mai puțin de o lună înainte să se schimbe radical situația în zona […]
[…] costă 10.5 ron, iar cartela de acces pentru o zi întreagă costă 120 ron. Prin comparație, la Bukovel accesul pentru o zi este aproximativ 160 ron, la 68 km de pârtie și 19 […]
[…] mergem la Bukovel de 10 ani și am testat multe variante de cazare, atât low budget, cât și răsfăț pe pârtie, […]
Foarte fain articolul si pozele!!
Mulțumim!