La Digue… insula fără mașini, biciclete, cea mai frumoasă și mai fotografiată plajă din lume, apă turcoaz și nisip alb, plus celebrele stânci de granit oceanic. A fost insula pentru care am avut cele mai mari emoții din planul de vacanță în Seychelles, dintr-un motiv extrem de banal… nu mă știu da cu bicicleta! Părea dificil să te descurci pe o insulă fără mașini cu o mama ce nu e deloc prietenă cu bicicletele și un copil care se descurcă bine, dar în ritmul celor 8 ani abia împliniți și cu necesități fizice aferente înălțimii de 122 cm. Astfel că am rezervat doar 2 nopți pe La Digue, având în plan doar un tur de o zi cu buggy cu șofer. Mare greșeală! N-am avut nevoie de buggy și ne-a părut tare rău că n-am mai stat măcar o noapte pe minunata insulă La Digue. Dar să le luăm pe rând…
Cum te deplasezi pe La Digue
Pe insula La Digue nu poți închiria o mașină; acestea sunt extrem de puține și în principiu doar pentru servicii publice. E însă plin de biciclete, dar și de buggy-uri în genul mașinuțelor de golf.
Cum eu nu merg cu bicicleta, citisem la Travelista ca vizitat La Digue cu buggy cu șofer local, când a ajuns pe insulă cu copii mici și am stabilit că așa vom face și noi. Însă la fața locului situația a stat puțin altfel! Am găsit foarte aproape de cazarea noastră un centru de închiriat biciclete unde aveau și modele pentru copii, exact pe măsura lui Eric (aviz părinților cu copii mai mici, cred ca a fost cel mai mic model pe care l-am văzut pe insulă). După câteva glume și râsete la adresa mea, s-a găsit și o tricicletă pentru adulți, pe care am iubit-o din prima clipă! Ba chiar n-am avut o problemă să plătesc pe ea dublu față de costul închirierii unei biciclete clasice!
Și uite așa, cu toată familia pe biciclete, ne-am plimbat fără probleme pe jumătate din insula La Digue. E de luat în calcul că starea bicicletelor e destul de precară, și nu vă gândiți la norme de siguranță gen căști. Însă în ritmul insular lejer și în lipsa mașinilor, nici n-aș zice că ar fi necesare.
Cazare pe insula La Digue
Opțiunile de cazare pe insula La Digue sunt destul de limitate, iar prețurile ceva mai mari decât pe Mahe. Stând doar 2 nopți aici, și luând în calcul potențiala lipsa a unor mijloace de transport, am ales pentru cazare în La Digue o vilă chiar pe plajă, relativ aproape de centrul turistic. A fost o alegere excelentă, și ne-a amintit mult de vila pe care am avut-o pe insula Manukan cu 5 ani în urmă.
Am stat în La Digue la Villa Charette, un complex de câteva apartamente în regim self-catering într-o curte verde spațioasă. Doar o alee ne despărțea de plaja pe care o puteam admira și de la balcon, iar locul de plecare pentru feribot și cele câteva magazine din centrul insulei erau la maxim 5 minute de plimbare. A fost perfect! Andrei a închiriat bicicletă tot de la ei, iar pentru mine și Eric, având nevoie de vehicule speciale, am apelat la un centru de închirieri aflat foarte aproape.
Unde mănânci pe insula La Digue
Am stat destul de puțin aici, nu am apucat să experimentăm foarte multe aici, dar tot putem recomanda câteva localuri pe La Digue unde am mâncat bine și la prețuri decente pentru Seychelles.
Foarte aproape de vila în care am stat în La Digue, am mâncat foarte bine la Avalunch, noi mâncare locală, iar Eric pizza, destul de bună având în vedere locația. Un loc extrem de lăudat în La Digue, și pe bună dreptate, este Rey & Josh Cafe, cu preparate locale absolut delicioase, iar pe aceeași stradă mai sunt câteva mici restaurante, toate cu review-uri foarte bune. De ținut cont că toate restaurantele locale sunt de tip takeaway, iar dacă alegi să mănânci la ei pe terasă prețul plătit va fi mai mare.
În centrul sătucului din La Digue e un magazin italian unde am băut o cafea destul de bună și tot acolo puteți găsi diferite produse europene, în caz că celor mici le e dor de gusturile de acasă.
L’Union Estate și Anse Source d’Argent
L’Union Estate este unul din principalele repere ale insulei, o fostă plantație colonială de vanilie și cocos. Din anii 1980 nu mai există culturi comerciale aici, doar câteva rânduri de vanilie, mai mult pentru a păstra obiceiul local privind polenizarea manuală a florilor, pe insulă neexistând insecte care să facă asta. L’Union Estate se poate vizita acum în scop turistic, aici fiind expuse câteva exemple de tehnici folosite în trecut la prelucrarea cocosului. Se mai poate vizita vechiul cimitir al insulei, dar și casa familiei care deținea plantația, una din cele mai vechi case coloniale în stil francez de pe La Digue. Lângă casă există un adăpost pentru câteva țestoase Aldabra și un imens monolit granitic înalt de 40 de metri, ce se estimează că are peste 700 milioane de ani vechime.
Tot de la L’Union Estate ajungi și pe plaja Source d’Argent, supranumită cea mai fotografiată plajă din lume. Într-adevăr, cu siguranță ați văzut măcar o dată poze cu plaja albă mărginită de stânci granitice și apă turcoaz, e un peisaj fascinant și unic.
Accesul la L’Union Estate, inclusiv pe Anse Source d’Argent, se face contra unei taxe zilnice de 150 SCR (arox. 10 euro). Însă vă las un pont, dacă mergeți după ora 16, biletul permite intrarea și a doua zi, deci îți poți planifica mult mai bine timpul aici și ai mai multe șanse să ai vreme bună în diferite momente ale zilei. Noi am mers în prima după amiază doar într-o plimbare cu bicicletele și am explorat ferma, iar a doua zi am făcut o excursie cu caiace și ne-am relaxat pe plajă. Bine înțeles, în ambele zile am dedicat timp suficient hrănirii țestoaselor, una din activitățile favorite ale lui Eric în Seychelles.
Plimbare cu caiacele transparente în La Digue
După cum menționam și mai sus, am dedicat o dimineață în La Digue pentru această plimbare și e una din activitățile care mi se par de neratat pe La Digue. A fost o plimbare extrem de plăcută, potrivită ca activitate de familie; am avut un ghid însoțitor foarte simpatic, ce ne-am povestit istorioare interesante sau amuzante despre zonă, ne-a dus în puncte panoramice pe care greu le-am fi identificat singuri și a fost foarte atent la nevoie fiecărui participant. Noi 3 am încăput fără probleme într-un singur caiac, însă costul era la fel și dacă aveam nevoie de 2 caiace. Plimbarea cu caiacul transparent pe insula La Digue costă 40-45 euro/ persoană, iar pentru copii se achită jumătate sau au acces gratuit, în funcție de vârstă. Îmi pare o activitate potrivită și pentru copii mai mici decât Eric, condiția e să fie obișnuiți cu apa și să stea liniștiți în caiac.
Ne-am întâlnit pe plaja Source d’Argent dimineața la ora 9, iar timp de 3 ore am avut câteva activități extrem de plăcute și interesante. Am început cu plimbarea cu caiacele, când am putut admira plaja de pe mare, priveliștea fiind absolut senzațională. După multe-multe poze și filmări, ne-am îndreptat spre Anse Pierrot, om plajă mică și aproape pustie, cu apă mică și foarte limpede. Aici a fost una din locațiile de filmare pentru Robinson Crusoe, în anii 1980, iar ghidul care ne-a însoțit ne-a arătat și peștera care apare în film drept adăpost principal. Am făcut apoi o scurtă plimbare ușoară printre stânci și vegetație luxuriantă, până la un punct mai înalt, pentru a admira întreaga panoramă, dar și la o plajă mai mică și mai sălbatică. La întoarcere am avut o mică demonstrație de supraviețuire și am învățat să desfacem nuci de cocos fără nici un fel de unelte la îndemână. E muuult mai simplu decât pare, iar apa și miezul de cocos au fost parcă și mai bune în acest cadru.
Deși mi-a plăcut extrem de mult această activitate, caiacele transparente îmi par mai degrabă o chestie de marketing, decât ceva util sau necesar aici. Coralul în zonă este distrus aproape în totalitate, ceea ce duce și la existența a foarte puțini pești, deci nu prea ai ce vedea în apă. Doar pe finalul turului am ajuns într-o zonă în care coralul începe să își revină, însă sunt puncte în Seychelles mult mai spectaculoase din punct de vedere al vieții marine de mică adâncime
Anse Severe
În ultima zi pe La Digue, înainte de a lua feribotul spre Praslin, următoarea noastră destinație, am petrecut vreo 2 ore extrem de plăcute pe Anse Severe, la doar câteva minute distanță de vila una am stat. Planul fusese să ajungem acolo la apus, când priveliștea este de vis, însă vremea nu a ținut cu noi în nici una din cele două seri petrecute pe insulă.
Totuși, am ales bine să petrecem dimineața pe Anse Severe. Până Eric s-a jucat în nisip și s-a bălăcit, am savurat o cafea excelentă la Bikini Bottom, unul din cele mai pitorești beach bar-uri la care am fost vreodată.
Ne-ar fi plăcut să mai avem o zi la dispoziție pe La Digue pentru a parcurge și traseul prin pădurea tropicală până la Grand Anse, iar de acolo pe Petit Anse și Anse Coco. Dar nu-i nimic, e de revenit în vacanță pe La Digue!
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.