Tocmai ne-am întors dintr-o minivacanță de 3 zile la Billund împreună cu copilul, înainte de reînceperea școlii. Billund e un mic un orășel în sudul Danemarcăi, de bifat pentru orice iubitor de Lego, mic sau mare. Aici au apărut celebrele jucării, în urmă cu 90 de ani și tot aici se află sediul central al firmei. Billund este casa uneia dintre fabricile Lego, care în 2005, producea 90% din produsele vândute de companie în întreaga lume. Aici a fost deschis, în 1968, primul Legoland; între timp acesta s-a extins mult și există multe alte parcuri similare în mai multe părți ale lumii.
Dacă vrei o minivacanță cu tematica Lego împreună cu copiii, îți recomandăm în vacanța de Rusalii excursia cu grup de familii cu copii la Billund organizată de Family Travel Bubble și Familia Hai Hui.
Danemarca e o țară destul de scumpă, la fel și toate atracțiile din Billund, deci e nevoie de ceva planificare pentru o vacanță cu buget rezonabil. Partea bună e că zborurile sunt la prețuri foarte decente; Wizz air zboară aici din mai multe orașe ale României de 2-3 ori pe săptămână. Noi am optat pentru o scurtă vacanță la Billund cu copilul, de sâmbătă până marți. Tot programul vacanței la Billund a fost organizat în jurul Lego; am mers 2 zile la Legoland și încă una la Lego House. Dacă totuși vreți o pauză de la Lego sau aveți posibilitatea să stați ceva mai mult, în Billund și în apropiere există și alte obiective interesante pentru copii, cum ar fi Parcul Acvatic Lalandia, Parcul de Aventură Wow Park sau Grădina Zoologică din Givskud.
Cazare în Billund cu copiii
Opțiunile de cazare în Billund sunt destul de limitate, e totuși un orășel cu doar 6-7000 de locuitori, iar prețurile destul de mari. Găsiți aici mai multe recomandări de cazare în Billund și împrejurimi, de la hoteluri, la campinguri, apartamente sau case de vacanță.
Noi am optat pentru 2 nopți (prima și ultima) la Zleep Hotel, un airport hotel în Billund, la care am ajuns pe jos în mai puțin de 5 minute de la ieșirea din terminal. A fost o alegere foarte potrivită pentru nevoile noastre din această minivacanță; camera la Zleep Hotel e destul de mică, însă potrivită pentru o familie cu doi copii, curată și liniștită. Priveliștea spre aeroport a fost un mare plus pentru cel mic, iar micul dejun suficient de variat. Seara am putut comanda mâncare atât de la restaurantul hotelului, cât și de la un restaurant italian din oraș (angajații de la recepție s-au ocupat și de acest aspect).
De la Zleep Hotel ajungi pe jos în doar la 25-30 de minute la Legoland/Lalandia, însă există și autobuze sau un shuttle gratuit cu program din oră în oră. Avei grijă însă la shuttle-ul de la ora 10, poate fi exagerat de aglomerat și este posibil chiar să nu poată urca toți pasagerii!
A doua noapte de vacanță am petrecut-o la Legoland Hotel, pentru a avea o experiență Lego completă. Legoland Hotel are intrare direct din parc și zone de joacă pentru copii, atât la interior, cât și la exterior. Este ideal mai ales în condițiile în care parcul de distracții se închide la orele 17-18. La Legoland Hotel noi am ales o cameră tematică – Pirates Room, cam învechită și la un preț destul de mare pentru ce oferă. Însă per total merită pentru experiență și pentru bucuria copilului.
Pentru Legoland Hotel recomand să rezervați direct la ei pe site, pentru a avea inclus și accesul la parc, plus că mai au și tot felul de oferte; în perioada când am mers noi erau pachete mai accesibile pentru nopțile de duminică sau luni. Dacă ar fi să revenim, am opta pentru una din camerele Lego din zona mai nouă a hotelului, care au și view spre parc. Cazarea la Legoland Hotel a inclus și mic dejun, gustos și variat. După vizita la parc am luat și cina aici, și am fost foarte mulțumiți de calitatea și diversitatea mâncării.
Legoland Billund cu copilul
Vacanța noastră la Billund cu copilul a avut ca scop principal Legoland, astfel că am mers două zile la parcul de distracție și am stat în ambele de la deschidere și până s-au închis atracțiile, adică în intervalul 10-17, și nu ne-am plictisit vreun moment. A fost o decizie foarte bună; într-o singură zi nu apuci să vezi și să încerci cu copilul mai mult de 75% din parc, și asta în condițiile în care ai noroc să nu fie deloc aglomerat. Apropo de asta, recomand să evitați pe cât posibil weekendul și vacanțele locale; noi am mers duminică (ceva mai aglomerat, cu 25-30 min timp de așteptare la atracțiile mai căutate) și luni (mult mai lejer), în perioadă când nu mai era vacanță școlară în Danemarca. Din ce am povestit cu alți turiști, sâmbăta fusese mult mai aglomerat decât duminică. Toamna/primăvara parcul este uneori închis marți-joi, iar în sezonul rece e închis cu excepția perioadei sărbătorilor de iarnă, deci verificați exact programul înainte de a vă face planuri de vacanță.
Puteți vedea aici un scurt video cu sumarul experienței noastre la Legoland Billund cu copilul de 6 ani.
Legoland Billund are atracții sunt pentru toate vârstele și preferințele. Majoritatea atracțiilor sunt clasificate pe înălțime, iar unele condiționează și participarea unui adult în cazul copiilor sub 120 cm. Eric nu s-a putut da pe câteva unde limita de înălțime era minim 120-130 cm, dar la majoritatea nici nu cred că s-ar fi încumetat oricum. Eu sigur m-am bucurat că i-am promis că nu mă dau pe nici un trenuleț fără el, însă Andrei le-a încercat absolut pe toate, deși din unele a ieșit puțin amețit.
Legoland Billund este organizat pe mai multe zone:
- Knights Kingdom, unde am făcut nenumărate ture cu The Dragon
- Legoredo Town, unde ne-am distrat pe The Eagle și am căutat aur la Legoldmine
- Miniland, cu minunate expoziții din Lego, dar și cu Traffic School, unde Eric a primit primul său permis auto
- Lego Ninjago
- The Lego Movie World
- Adventure Land, unde am concurat cu alte familii ca și pompieri, pentru stingerea unui incendiu
- Polar Land, unde am urmărit pinguinii, dar am și lansat la apă bărcuțe Lego
- Pirate Land, unde ne-am plimbat cu barca printr-o poveste cu pirați
- Imagination Zone, zona interioară unde ne-am retras pentru a admira acvariile pe timp de ploaie
- Duplo Land, despre care nu putem spune tare multe, fiind zona pentru copii mai mici și catalogată drept „plictisitoare” de către Eric
În interiorul parcului există o mulțime de chioșcuri cu mâncare (hot dog, burger, fish & chips etc.) sau snack-uri (înghețată, popcorn, vată de zahăr etc.). Principala atracție culinară pentru copii sunt cartofii prăjiți în formă de cărămizi de Lego, absolut oribili (sunt modelați din piure și apoi prăjiți) și mai scumpi decât cartofii prăjiți normali. Eric i-a gustat în prima zi, iar în următoarea a optat pentru varianta clasică. Sunt și numeroase zone de picnic, deci poți veni lejer cu propria mâncare, ceea ce nu e deloc o idee rea, având în vedere prețurile și opțiunile junk-food din parc; însă cine se complică chiar atât într-o minivacanță! O altă sugestie e să aveți un recipient pentru apă, sunt zone pentru umplut sticle cu apă de băut peste tot în parc și chiar nu merită cumpărată apă plată, cea de la robinet este foarte bună!
Lego House, o experiență unică în Billund cu copiii
Am ajuns la Lego House în ultima zi a vacanței la Billund cu copilul. Nu știam exact la ce să ne așteptăm aici, credeam că vom petrece doar 2-3 ore și chiar îmi făceam probleme cu ce altceva ne mai ocupăm timpul până seara. De fapt am stat la Lego House de la ora 10, când s-a deschis, și abia am reușit să plecăm la 16, ora închiderii. E o experiență inedită și aș zice că e de neratat dacă ajungeți în Billund, mai ales cu copii de 5-8 ani (sau chiar mai mari, dacă sunt încă pasionați de Lego). Aveți grijă la cum vă faceți planurile de vacanță, Lego House este închisă în fiecare zi de luni!
Lego House are o arhitectură ingenioasă, ca și cum ar fi construită din 21 piese Lego gigantice. În suprafață totală de 12 mii metri pătrați, înăuntru există peste 25 milioane piese Lego, inclusiv construcții gigantice. Lego House e organizată pe 4 zone de culori diferite, cu experiențe Lego interactive:
- Zona roșie – Creativitate, unde am construit o bucată din tortul Lego pentru aniversarea de 90 de ani
- Zona galbenă, unde am construit pești din Lego pe care i-am urmărit apoi înotând în acvariul virtual
- Zona verde, unde am creat propriul film cu personaje Lego
- Zona albastră, unde am construit mașinuțe Lego cu care ne-am dat întrecere pe circuit
La fiecare experiență Lego, se poate înregistra un moment specific/o poză etc. cu ajutorul brățării de acces, iar acestea pot fi ulterior salvate de pe site-ul Lego House și păstrate ca amintir
Pe lângă experiențele interactive, sunt amenajate multiple zone de joacă în interior, inclusiv Duplo, pentru copii mai mici, dar și pe terasele exterioare. La acestea se adaugă expozițiile de construcții Lego inedite, cinema, dar și o zona impresionantă care prezintă istoria Lego și unde poți vedea (aproape) toate colecțiile Lego.
La Lego House, neapărat să vă rezervați din timp prânzul la restaurantul Mini Chef. Aici “bucătarii sunt omuleți Lego”, fiecare fel de mâncare e reprezentat printr-o piesă Lego și comanzi prin crearea unei construcții. La final, mâncarea e livrată de roboți, o adevărată experiență, pe care o puteți vedea aici! Prețul este pe măsura poveștii, iar calitatea și cantitatea mâncării au fost peste așteptări; eu am ales somon și nu am putut mânca totul, mi-a părut rău că nu am comandat și pentru mine kids menu, așa mai primeam și o surpriză!
Cât costă o vacanță la Billund cu copilul
Danemarca e cunoscută ca și o destinație cu prețuri peste medie în Europa, iar parcurile de distracții în general au costuri mai ridicate. Astfel că în 3-4 zile vacanță la Billund cu copilul probabil veți cheltui cât într-o săptămână în alt loc. Dar pe de altă parte și efectul este pe măsură! La final, Eric a zis că aceasta a fost una din cele mai frumoase vacanțe pe care le-am avut (și cam are termen de comparație!).
Costul total al unei vacanțe la Billund cu copiii depinde de mulți factori, însă vă la mai jos câteva repere din costurile noastre din August 2022, pentru a putea estima un buget pentru familia voastră:
- Bilete de avion Cluj-Billund-Cluj: 130 eur/3 pers (zbor Wizzair achiziționat cu 4-6 săptămâni înainte, doar cu bagaj mic de mână)
- Cazare Zleep Hotel: 140 eur/noapte
- Mic dejun Zleep Hotel: 44 eur/2 adulți+copil
- Cazare Legoland Hotel cu mic dejun și acces 2 zile la parc: 379 eur (tarif special Duminică sau Luni)
- Cină bufet Legoland Hotel: 37 eur/adult, 18 eur/copil
- Acces Legohouse: 33 eur/adult, 30 eur/copil (neapărat să achiziționați biletele online, având astfel un discount de 7 eur/persoană)
- Prânz restaurant Mini Chef: 27 eur/adult, 16 eur/copil
La Legoland puteți avea tot felul de activități care se plătesc separat (mina de aur, școala de șoferi, picturi pe față etc.). La capitolul mâncare, pentru mic dejun sau cina la un restaurant local am plătit 30-40 eur, iar pentru prânz la Legoland 40-50 eur.
În funcție de activitățile opționale alese și mese, pentru o familie cu un copil se ajunge la un buget de 1300-1500 euro pentru o vacanță de familie de 3 zile la Billund. Bineînțeles că puteți depăși lejer această sumă, mai ales dacă optați pentru mai multe activități sau suveniruri. Apropo de cumpărături, merită menționat că toate seturile Lego erau cu 20-30% mai scumpe decât în România, însă diverse accesorii sau seturi care sunt disponibile exclusiv la Legoland sau Lego House.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.