Cea mai mare insulă din arhipelagul Canare, Tenerife oferă mult mai multe atracții decât plajă și bălăceală. Poți petrece lejer o săptămână de vacanță în Tenerife cu copiii fără să te plictisești, ba chiar nu vă va fi de ajuns. Toată insula e plină de activități și locuri potrivite pentru copii și e o locație extrem de accesibilă de vizitat dacă vrei ceva cu aer exotic fără a merge prea departe, ba chiar fără a părăsi Europa. Acesta e un mare avantaj mai ales atunci când mergi în vacanță cu copiii și vrei un loc civilizat, sigur din punct de vedere al igienei și siguranței, cu diferență de fus orar mică și zbor relativ scurt și care să nu coste o avere.
Noi am vizitat Tenerife pentru o săptămână în martie 2017, o vacanță în care am sărbătorit prima aniversare a lui Eric. Fiind în Tenerife cu un copil atât de mic, programul nostru a fost foarte mult influențat de ritmul lui și mai ales de trezirile ultra-matinale (se trezea foarte devreme și în țară, darmite acolo, la minus două ore diferență!).
Totuși am reușit să vizităm câteva din principalele puncte de atracție ale insulei; nu pe toate, așa că sigur ne vom întoarce în Tenerife cu cu copilul acum mai mare și mai pregătit pentru explorare.
Teide
Al treilea cel mai înalt vulcan din lume, la 3,718m, și cel mai înalt vârf din Spania, Teide este simbolul insulei. Este un vulcan încă activ și toată zona din jurul său e un parc național recunoscut în Patrimoniul UNESCO. Din păcate, datorită altitudinii ridicate nu am putut să urcăm cu telecabina până sus, nefiind permis accesul copiilor atât de mici. Însă am reușit să facem o excursie cu mașina până la 2,356 m în timpul unui somn de prânz de-al lui Eric. Mai fusesem și în alte zone vulcanice (pe Etna, în Sicilia), dar totuși am rămas impresionați de Teide. Pe măsură ce urcam, peisajul deșertic de pe coastă a fost înlocuit de păduri și vegetație abundentă pentru ca, mai apoi, aceasta să facă loc unor copaci golași și, peste 2,000 m, peisajului carbonizat, ce pare de pe alte planete.
Masca
Masca, supranumit satul pierdut, stă la baza multor legende despre pirați și comori ascunse. Când ajungi acolo înțelegi perfect motivul! Foarte aproape de ocean, dar totuși ascuns în munți, satul numără în prezent doar în jur de 100 de locuitori. Până la începutul anilor ‘90 nu puteai ajunge aici cu mașina, dar în prezent drumul șerpuit îngust e plin în sezon de autobuze turistice. Totuși, rămâne unul din cele mai pitorești locuri de pe întreaga insulă!
Peisajul pare desprins dintr-o altă lume: stânci abrupte, aproape verticale, vegetație luxuriantă și panoramă asupra oceanului până spre La Gomera în zilele senine. Noroc că m-au cucerit priveliștile și nu am avut timp să mă stresez pentru drum! Serpentinele la 180 de grade pe un drum îngust și abrupt chiar nu sunt pentru oricine, ai nevoie de abilități foarte bune ca să conduci acolo.
Acantilados de los Gigantes și plaja cu nisip negru
Nu prea departe de Masca, vei găsi Stâncile Giganților sau Zidul Iadului, cum se numea zona în vechime. Stâncile verticale înalte de câteva sute de metri coboară drept în ocean ca un zid. În apropiere e și una din plajele naturale din Tenerife, cu nisip vulcanic negru. Complet diferită de plajele din sudul turistic, amenajate artificial cu nisip adus din Sahara.
Excursie cu barca
Noi suntem mari amatori de activități acvatice, deci nu puteam fi pe o insulă fără să facem și o excursie cu barca. Din Tenerife, excursiile în apele Atlanticului pentru a vedea delfini și balene sunt o activitate extrem de populară și potrivită pentru copii. Eric a stat lejer în sistemul de purtare în brațele lui Andrei și a dormit mare parte din călătorie, legănat de valuri. Pentru mine a fost ceva mai dificil; a fost o zi cu vânt și ceva valuri, destul de dificil de rezistat dacă ai rău de mișcare (sincer, recomand grijă mare dacă aveți probleme similare!). Totuși, am văzut o mulțime de delfini, dar și ceva specie de balene mai micuțe.
Loro Parque
În 2017, Trip Advisor recomanda Loro Parque drept „Best Zoo in the World”. E o rezervație uriașă, de peste 13.5 hectare. Acum 40 de ani a început ca un parc cu papagali, însă în prezent găzduiește o mulțime de animale. Însă rămâne în continuare un centru internațional pentru studierea și conservarea papagalilor, având, pe plan mondial, cea mai mare colecție de astfel de păsări.
Loro Park e probabil cea mai vizitată atracție din Tenerife și poți petrece lejer aici o jumătate de zi. Vei găsi diferite animale, în medii cât mai apropiate de habitatul lor natural. Pe lângă acestea, se mai organizează și diferite spectacole sau expoziții, după un program zilnic.
Acestea sunt doar câteva idei despre ce poți face în Tenerife împreună cu cei mici. Noi am stat aici doar o săptămână în Tenerife cu un copil de doar un an, deci nu am avut extrem de mult timp și disponibilitate pentru a explora în detaliu. Dar e în plan să ne întoarcem cu un Eric mai mare și mai dornic de aventură.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.