Știu că excursiile All Inclusive în Egipt sunt foarte populare și mulți părinți cu copiii mici aleg această variantă, ce-i drept foarte la îndemână, pentru o vacanță însorită, mai ales în lunile când la noi e frig și ploaie. Dar am observat și că multă lume se teme de o vacanță în Egipt cu copiii sau că pleacă cu așteptări greșite. Astfel că am făcut o listă cu principalele lucruri de știut înainte de a merge în Egipt pentru prima dată, pentru a ajunge în vacanță liniștiți și relaxați și pentru a avea parte de cât mai puține surprize la destinație.
Apa de la robinet în Egipt
Primul lucru care ți se spune dacă mergi în Egipt este să ai grijă cu apa. Într-adevăr, apa de la robinet nu e recomandabil să fie consumată de către străini, datorită unor bacterii locale. Inofensive pentru localnici sau o dată ce te-ai obișnuit cu ele, acestea îți pot da mari bătăi de cap la primul contact. Și sigur nu vrei să îți petreci jumătate din concediu în pat, în baie sau în vizită la camera de urgență!
Toate resorturile oferă apă îmbuteliată la discreție și aceasta este folosită și în prepararea băuturilor, unde e cazul. E recomandat să folosești apă îmbuteliată și pentru spălat pe dinți (noi am aplicat acest sfat doar în cazul lui Eric), iar copiii ar trebui instruiți să nu bea apă la duș sau din piscină. Însă apar situații în care turiștii nu sunt întotdeauna atenți și de aici apar cele mai multe probleme. Exemple ar putea fi gheața din băuturi sau ceaiurile servite în afara resortului, acestea nefiind întotdeauna preparate cu apă îmbuteliată. Cu puțină grijă și în astfel de situații, n-ar trebui să aveți probleme.
Comerțul ambulant în Egipt
După o plimbare prin câteva boutique-uri de suveniruri, Eric ne atenționa „vezi că vine ma-frend!”. „My friend” este apelativul general, toți egiptenii sunt prietenoși până la pragul saturației și te invită agasant „just look” în dughenele lor. Ca să nu mai vorbim că negocierile se fac fără limită! În Hurghada, mi-am amintit de târguielile la sânge din bazarul din Istanbul și care aici păreau o joacă de copii. Nu știi niciodată care e prețul corect sau cât ar fi decent să plătești. Noi am cumpărat niște eșarfe, plătind cam de 8 ori mai puțin decât prețul de la prima strigare și tot nu sunt sigură ca am făcut o afacere bună… Deci, orice ai vrea să cumperi, pleacă de la premisa că Egiptul e o țară ieftină și că prețul cerut e de multe ori mai mare decât cel acceptat. E greu, mie îmi era milă să negociez cu ei la ce mizerie și sărăcie e în Egipt, așa că am preferat să nu mă arat interesată de cumpărături.
Banii în Egipt
În Egipt, partea bună e că acceptă peste tot orice fel de bani. În magazine sau restaurante fac conversia în moneda locală la curs foarte corect. Noi am plătit la un moment dat într-un restaurant din centrul orașului și în euro și în dolari, cum am avut mai mărunt pentru a fi cât mai aproape de suma totală, iar restul l-am primit în monedă locală, corect calculat totul. Grijă mare însă, la vânzători ambulanți, mai ales dacă era vorba de valori mici. În astfel de cazuri, mi s-a spus frecvent „Euro, Dollar, same!”.
Ideal e să ai suficient numerar pentru plăți. În multe locuri POS-urile funcționează prost, datorită semnalului deficitar. Dar chiar și unde se poate plăti cu cardul, asigură-te că ai card fizic, nu am văzut absolut nicăieri tehnologie contactless.
Dacă tot e vorba de bani, un subiect larg discutat despre Egipt sunt bacșișurile. Da, e o cultură puternic orientată spre așa ceva, lucru amplificat și de sărăcie și de turism. Însă în resorturi nu consider că e neapărat necesar să lași bacșiș. Noi am dat 5-10 dolari pentru a primi o cameră mai bună (de care am fost foarte mulțumiți), dar atât. Nu am lăsat nimic în plus la masă, piscină sau baruri, și nu am simțit nici un moment că ar trebui sau că nu sunt suficient de amabili cu noi din această cauză. Ce-i drept, prefer să fiu lăsată în pace și să merg eu să îmi iau singură un cocktail de la bar decât să am parte de extra atenție.
Vremea în Egipt
Contrar așteptărilor, în Egipt nu e întotdeauna vară sau vreme de plajă. În perioada ianuarie-martie este frecvent vânt puternic în Hurghada, fiind extrem de neplăcut; poți avea și zile frumoase, însorite, dar e un risc. Pe de altă parte, lunile de vară sunt foarte fierbinți, iar temperaturile depășesc adesea 40-45 de grade Celsius. Astfel, perioada ideală pentru o vacanță la plajă în Egipt este martie-mai sau septembrie-noiembrie. Iarna se potrivește dacă vrei o vacanță activă în care să vizitezi Egiptul, cu temperaturi moderate și mai puțini turiști.
În concluzie, nu îți fă planuri pentru o vacanță de vară în Egipt dacă nu ești pregătit pentru zile dogoritoare. Dar nici nu visa neapărat la sărbători de iarnă pe plajă în această țară.
All Inclusive în Egipt
Multă lume e dezamăgită de resortul ales în Egipt, având alte așteptări atunci când planifică vacanța. Probabil că te aștepți ca nivelul serviciilor să fie sub cel european, chiar dacă nu ai mai fost în vacanță în Egipt. Însă e important și să nu compari un resort All Inclusive din Egipt cu unul similar din Antalya. E cea mai mare greșeală și sursa multor dezamăgiri!
Nivelul serviciilor turistice în Egipt este, în medie, sub al celor din Turcia. Țara în sine e mai puțin dezvoltată, iar turismul aici e construit pe alte criterii, nu doar în jurul ofertei bogate de la all inclusive. Nu am putut evalua foarte detaliat la acest capitol, nefiind deloc amatori de vacanțe all inclusive (am fost în Antalya o singură dată, pe când era Eric destul de mic), însă sfatul nostru e să nu comparați țările între ele în baza acestui criteriu, ci eventual să citiți review-uri punctuale ale resort-urilor care vă atrag.
Noi am fost la All Inclusive în Egipt în martie 2021. Deși nu sunt amatoare de astfel de vacanțe și m-am plictisit după vreo 3-4 zile, totuși ne-am simțit foarte bine. Ne-am relaxat după tot ceea ce a însemnat 2020, ne-am bucurat de ce ne oferea resortul Albatros White Beach și am făcut cam tot ce se putea face în materie de activități cu copii în Hurghada.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.
[…] este sa conduci pe cont propriu in Egipt>> Plimbare cu submarinul si snorkeling in Marea Rosie>> 5 lucruri de stiut cand mergi pentru prima data in Egipt>> 5 activitati de facut cu copiii in […]