Londra e un oraș superb și fascinant ce oferă extrem de multe opțiuni și experiențe. Am ajuns de multe ori la Londra și nu mă pot plictisi de ceea ce găsesc acolo, ba chiar nu am niciodată timpul necesar pentru a ajunge peste tot unde îmi doresc. În același timp, e un oraș unde ai nevoie de un buget destul de serios, dar și foarte aglomerat, unde pentru multe obiective e nevoie să rezervi cu zile sau chiar săptămâni în avans. În concluzie, e nevoie de planificare atentă pentru a avea un city break reușit la Londra cu copiii.
Vă las în continuare câteva idei despre programul nostru la Londra alături de copil. Am petrecut aici un city break de 4 zile, cu ocazia weekendului lung de 15 august 2024 și cu greu am putut alege ce atracții să vizităm în aceste zile.
Unde am stat și cum ne-am deplasat în Londra cu copilul
Pentru city break-ul la Londra cu copilul am stat foarte aproape de stația de metrou Southwark, o alegere foarte bună pentru programul avut. Cazările în zona centrală sunt destul de scumpe, însă consider esențial să alegi o zonă ușor accesibilă, mai ales dacă eși în Londra pentru doar câteva zile. Plus că nici transportul în comun nu e tocmai rezonabil ca preț!
Noi am circulat atât cu metroul, cât și cu barca sau cu trenul. Am plătit de fiecare dată direct cu cardul la intrare/ieșire; e unul din cele mai simple sisteme de plată pe care le-am întâlnit la transportul în comun, doar că e cam scump.
Din păcate nu vă pot lăsa sugestii de restaurante. Bucătăria britanică nu mă impresionează deloc și îmi pare complet overpriced în Londra. Însă ne-au plăcut piețele cu zone cu mâncare sau standurile de street food de pe malul Tamisei, unde am mâncat extrem de gustos, variat și internațional.
Ziua 1 – Zona Tower of London
Am avut norocul cu zbor dimineața devreme, deci am luat un brunch consistent după ce am ajuns la Londra și am început pe la prânz explorarea orașului. După o scurtă incursiune în Borough Market, am traversat London Bridge, am trecut pe lângă The Monument și ne-am îndreptat spre Leadenhall Market, unde s-au filmat câteva scene din filmele Harry Potter. Ne-am mai plimbat printre zgârie nori și am continuat spre Tower of London.
Am traversat Tower Bridge, dar din pacate nu am reușit să urcăm la pasarela din sticlă; știam că e nevoie de rezervare din timp, însă nu ne-am organizat suficient de bine cu orele, fiind abia prima zi aici. Ne-am oprit în schimb la HMS Belfast, fost vas de război devenit muzeu, atracție aleasă de Eric din ghidul turistic pe care l-a citit pe avion. Am stat cam 2 ore, dar probabil am fi putut și mai mult. Ne-am încheiat ziua la London Transport Museum, destul de mic și pentru copii mai mici, însă a fost foarte apreciat de Eric.
Ziua 2 – Ziua dedicată lui Harry Potter
Cea mai așteptată zi din acest city break a fost cea în care aveam programată vizita la Harry Potter Experience în cadrul Studiourilor Warner Bros. Am făcut rezervarea cu câteva luni înainte, cred că înainte chiar de a cumpăra biletele de avion. Dar cum vizita era programată abia pentru dupămasă, am căutat activități potrivite pentru prima parte a zilei.
De dimineață am ieșit la plimbare, ne-am oprit la un loc de joacă fix lângă London Eye și apoi am trecut prin Grafitti Tunnel, lângă Waterloo Station, un loc neașteptat pentru această zona a Londrei. Restul dimineții am petrecut-o la Imperial War Museum, unde a trebuit să ne limităm la doar 2 ore (puteam lejer sta dublu), dar am promis că revenim și cu altă ocazie.
Pentru experiența Harry Potter am luat metroul spre Kings Cross ca să ajungem la Peronul 9 3/4, iar apoi am luat trenul spre Studiourile Warner Bros. Am rămas aici până seara, spre încântarea lui Eric. Recunosc că sunt și eu fan al cărților scrise de J.K Rowling, însă vizita nu m-a impresionat extrem de tare, mi s-a părut o experiență prea „hollywoodiană” și axată pe marketing și vândut orice cu preț mare. Dar merită ajuns aici cu copii care sunt fani Harry Potter!
Ziua 3 – Hyde Park & Kensington Gardens
După maratonul Harry Potter de cu o zi înainte, am început ziua lejer cu leneveală la soare în Hyde Park, după care am ajuns la Frameless, o galerie de artă imersivă. Nu am venit cu mari așteptări însă a fost o experiență superbă pentru toți trei, de unde cu greu am mai plecat.
După prânz am vizitat Science Museum, de-a dreptul impresionant și unde, iarăși am promis să revenim ca să putem sta o zi întreagă. După masa târziu am ajuns la London Eye, unde făcusem programare cu câteva zile înainte. Deși programarea e pe ore, din 15 în 15 minute, tot e de stat la cozi, pentru a te motiva să cumperi biletele cu acces prioritar. Dar merge mult mai repede decât pare! Noi am prins o zi însorită și extrem de aglomerată și a durat aproape o oră până să intrăm.
Ziua 4 – Greenwich
Pentru ultim zi de city break am lăsat în urmă centrul Londrei și am mers cu barca în sus pe Tamisa până în Greenwich. Nu mai fusesem aici niciodată și ne-a prins foarte bine atmosfera relaxată, de parcă am fi ajuns într-un cu totul alt oraș. Ne-am plimbat în parc, am vazut celebrul vas Cutty Sark, am mâncat la Greenwich Market și am vizitat National Maritime Museum.
Dupa amiază ne-am îndreptat spre O2 Arena pentru o atracție inedită: am escaladat acoperișul stadionului și am admirat panorama de la 52m în cadrul experienței Up at The O2.
Mai avem multe obiective de vizitat la Londra, însă am prioritizat în funcție de preferințele copilului, la prima sa vizită aici, printre care am strecurat și câteva locuri unde nu ajunsesem noi la vizitele anterioare. Dar cu siguranță revenim, Londra mai are multe atracții pe care să le descoperim!
Vezi și alte recomandări de city break-uri în familie, la Roma cu copiii sau city break la Madrid.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.