În vacanța cu ocazia perioada sărbătorilor de iarnă am ales Roma pentru un city break cu copiii. Capitala Italiei chiar bifează toate cerințele unei minivacanțe în familie în această perioadă: zbor scurt direct, vreme mai prietenoasă decât acasă, oraș ușor de vizitat, cu distanțe rezonabile și obiective turistice foarte potrivite pentru copii de 7-8 ani. Ca să nu zic de mâncarea extraordinară și prețurile destul de rezonabile, similare celor din Cluj.
Am avut la dispoziție 3 zile și jumătate pentru a vizita Roma cu un grup de prieteni, cu copii între 5 și 8 ani. Am avut 3 zile destul de pline, iar pentru ultima dimineață aveam în plan să ajungem la Muzeul Național de la Termele lui Diocletian, pentru a vedea expoziția temporară cu tematică Dacia. Însă a rămas pe altă dată, în favoarea parcul tematic Christmas World amenajat în grădinile vilei Borghese și care a câștigat detașat în preferințele copiilor. Am stat acolo 4-5 ore, până am plecat spre aeroport, și ne-am simțit foarte bine cu toții: la o săptămână după Crăciun, afară erau 18 grade!
Nu mi-am propus să prezint aici caracteristicile obiectivelor vizitate, și nici valoarea lor istorică, arhitecturală, artistică, nu sunt mare cunoscătoare și sunt oricum informații foarte ușor de găsit pe orice panou sau ghid turistic. Însă am pus cap la cap cum ne-am organizat traseul și ce am ales să facem/vizităm/mâncăm la Roma cu copiii, pentru o mai ușoară organizare a unei vacanțe similare.
Vă las și un link cu apartamentul în care am stat la Roma cu copiii și care ne-a plăcut foarte mult, aproape de Colosseum, cu gazde foarte atente și raport calitate-preț excelent.
Ziua 1 – Plimbare prin Roma cu copiii
Am început vacanța la Roma cu o zi de plimbare prin oraș. Roma e un adevărat muzeu în aer liber, deci o simplă plimbare pe străzile sale e o adevărate lecție de istorie!
Noi am stat în apropiere de Colosseum, de unde am pornit pe jos pe Via dei Fori Imperiali, unde am observat ruinele romane, Forul lui Augustus și al lui Traian. Ajunși în Piața Veneția, am pozat Monumentul Vittorio Emanuele și am continuat pe Via del Corso. Am vizitat Biserica Sant’Ignazio di Loyola, principala biserică iezuită a Romei, cu tavanul decorat cu fresce absolut impresionante, iar apoi Pantheonul, cel mai bine păstrat templu al Romei antice. Recomand aici să aveți bilete luate dinainte sau cel puțin să puteși cumpăra cu cardul, era o coadă uriașă pentru plăți în numerar!
Între cele două atracții am mâncat și o înghețată delicioasă la Venchi, iar apoi ne-am îndreptat spre Piaza Navona. În decembrie, aici e amenajat Târgul de Crăciun, spre deliciul copiilor. Tot de neratat cu cei mici, în partea de nord a pieței, e un magazin de jucării absolut superb. Am mâncat și câte un panini delicios la Il Tagliere Toscano, pe care îl recomand cu toată încrederea.
După prânz, piciorușele erau cam obosite și era nevoie de o pauză de la plimbare. Astfel că am mers la Welcome to Rome, o foarte plăcută surpriză, poate cea mai apreciată vizită a zilei, atât din partea copiilor, cât și a adulților. Aici sunt explicate clădirile antice prin modele tridimensionale, iar la final am urmărit un film cu întreaga istorie a Romei. Trebuie să recunosc că până la această vizită nu cunoșteam sau nu înțelegeam suficient de bine multe din datele prezentate, iar pentru copii a fost mai valoroasă decât orice lecție de istorie învățată la școală.
Între timp începea să se însereze și am mai ajuns doar să vedem Fontana di Trevi, extrem de aglomerată la acea oră. Ne-am întors la cazare aproximativ pe același traseu, admirând toate clădirile superb iluminate. Planul inițial era să ajungem și la Piața Spaniei, dar ar fi fost puțin cam ambițios și solicitant, mai ales pentru cei mici! Iar aglomerația care era seara pe străduțele din zona centrală nu ajuta deloc.
Ziua 2 – Vatican și alte obiective pe malul drept al Tibrului
Muzeul Vaticanului și Capela Sixtină nu sunt neapărat atracții apreciate de copii, însă am vrut să ajungem și aici cu ocazia vizitei la Roma. Cumpărarea biletelor s-a dovedit a fi o provocare și am încercat mai multe zile la rând pe site-ul oficial până am găsit ceva disponibil! Am putut achiziționa online doar tur ghidat de 2 ore, după amiaza, care s-a dovedit a fi o variantă foarte bună.
Am ajuns pe malul drept al Tibrului de dimineață, cu metroul, și am mers mai întâi la Muzeul Leonardo da Vinci Experience, de neratat dacă vizitezi Roma cu copii peste 6-7 ani pasionați de tehnică. Am stat aici aproximativ 2 ore, după care am făcut o plimbare pentru a vedea Castelul Sant’Angelo și Piața Sfântul Petru din Vatican. Era o coadă kilometrică pentru a intra la Basilica San Pietro, deci a rămas pentru altă ocazie; aici nu se achită intrare, deci poți rezerva online doar vizite speciale ghidate. Am luat un prânz delicios la un mic restaurant din apropiere, numit Mama Eat Lab. Dacă mâncați în apropiere de Vatican recomand să studiați bine înainte să vă așezați la masă; am văzut numeroase localuri bune, dar și multe „tourist traps”, firesc într-o zonă atât de turistică.
Turul ghidat al Muzeul Vaticanului și Capela Sixtină a fost interesant, însă mi s-a părut cam pe fugă. Totuși, o variantă mai lungă nu ar fi fost potrivită pentru Eric, care a început să se plictisească și să fie obosit în ultima jumătate de oră. Iar fără ghid sunt atât de multe detalii încât e greu să pricepi ceva, asta dacă reușești să iei bilete (online nu se vindeau, iar la poartă era o coadă uriașă). A fost o bună variantă de a ne face o idee despre ce înseamnă Muzeele Vaticanului, iar data viitoare când ajungem aici ne-am propus să vizităm grădinile.
Ziua 3 – Forul Roman, Dealul Palatin și Colosseumul
Pentru zona Romei Antice, am optat pentru bilete oficiale de o zi, care includ accesul la Colosseum, Forul Roman și Dealul Palatin. E variantă de bază, cea mai simplă și cuprinzătoare în același timp, pentru a ne face și noi, și copiii o idee despre Roma Antică. După ce am studiat puțin, am ales intrare la Colosseum după amiaza, când am înțeles că nu e la fel de aglomerat, iar dimineața am mers la restul obiectivelor incluse (doar pentru Colosseum trebuie selectată ora, pentru for accesul se poate face oricând în ziua de valabilitate a biletului).
Copiii nu plătesc tarif de acces, însă e nevoie să fie ridicat bilet gratuit pentru ei, în baza biletului adultului însoțitor, de la casa de bilete de la Colosseum sau de la intrarea principală în Forul Roman, fără a aștepta la coada normală pentru bilete.
Cu 3 copii de 5-8 ani, am stat 2-3 ore în zona Forului Roman și Dealul Palatin. Cei mari au fost interesați de istorie, și făceau comparații cu ce văzuseră la Welcome to Rome cu câteva zile înainte, dar s-au și jucat pe acolo. Forul Roman și Dealul Palatin formează un sit arheologic uriaș, deci nu au fost nici un fel de probleme și au putut să își consume energia în voie.
Am luat prânzul la unul din restaurantele din apropiere (Pizza Forum, unde am mâncat extrem de bine), iar apoi am intrat la Colosseum. Am avut nevoie de aproximativ o oră și jumătate înăuntru, în condițiile în care am avut bilet simplu, fără acces la arenă și subsol.
Alte atracții pentru o vizită la Roma cu copiii
Am primit multe alte recomandări de locuri de vizitat la Roma cu copiii, însă nu am avut cum să le parcurgem pe toate într-un timp atât de limitat. Las totuși sugestiile aici, poate vă ajută în planificarea unei vacanțe mai lungi sau cu copii mai mici și mai puțin interesați de istorie antică:
- Castel Sant’Angelo – o cetate bună de vizitat cu copii, foarte aproape de Vatican, și de unde ai o panoramă superba asupra orașului
- Explora, Museo dei Bambini – îl aveam pe lista în cazul în care vremea nu ținea cu noi; din fericire nu a fost cazul
- Museum of Illusion – la fel, de ținut minte pentru zile reci sau ploioase
- Ikono Roma
- Crypt of the Capuchins – aici nu au fost încântați copiii, când au auzit despre ce e vorba (dar nu vă stric surpriza)
- Bioparco & Museo di Zoologia
- Cartierul Trastevere
- Grădinile vilei Borghese – când am vizitat noi Roma, aici era amenajat parcul Christmas World, deci nici o șansă de a vedea și altceva
Cam așa a fost excursia noastră la Roma cu copiii, cu care am încheiat un fabulos an 2023.
Vezi și alte excursii potrivite pentru perioada sărbătorilor de iarnă, cum ar fi city breakul cu copii la Valencia, sau alte propuneri de vacanțe în Italia.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.