După mine, Sibiu e unul din cele mai frumoase orașe din România. Cochet, îngrijit, cu arhitectură deosebită, destul de mare cât să nu te plictisești, dar suficient de mic încât să nu fie sufocant. Am oprit de multe ori în Sibiu să mâncăm sau să facem o scurtă plimbare, în drum spre alte locuri, însă nu am stat niciodată mai mult de 2 ore. Astfel că a fost una din primele destinații care mi-au venit în minte când am căutat ceva ușor accesibil din Cluj pentru weekendul de ziua copilului. Excursia la Sibiu cu copilul s-a dovedit o alegere excelentă! Iar Eric ne-a demonstrat încă o dată că are stofă de călător și că putem începe să plănuim city break-uri mai serioase împreună!


Am căutat suficiente variante de petrecut timpul în Sibiu cu copilul, atât în aer liber, cât și înăuntru, deoarece prognoza meteo era destul de delicată. În final am avut parte de vreme minunată pentru explorat și am petrecut tot weekendul afară. Vineri ne-am plimbat pe străduțe, fără o direcție anume, sâmbătă am explorat câteva obiective importante din Sibiu, iar duminică, înainte să ne întoarcem acasă, am bifat câteva atracții din jurul Sibiului pe care plănuiam să le vedem de ceva vreme.
Ce poți face în Sibiu cu copiii
Ne-am plimbat foarte mult un weekend cu copilul în Sibiu. Am bătut toate străduțele din zona veche, Piața Mare, Piața Mică și Piața Huet, am trecut de nenumărate ori peste Podul Minciunilor și am admirat clădirile vechi și atât de frumos restaurate. Mai jos puteți citi detalii despre cum ni s-au părut noua principalele obiective vizitate în Sibiu, un oraș foarte potrivit pentru excursii alături de cei mici.
Muzeul Astra
Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra era de mulți ani pe lista mea, dar nu am petrecut niciodată suficient timp în Sibiu încât să apucăm să îl vizităm. Am avut noroc de o sâmbătă dimineața însorită, așa că ne-am îndreptat spre pădurea Dumbrava imediat după micul dejun și am petrecut întreaga dimineață la muzeul în aer liber. E un loc perfect de petrecut timpul în aer liber dacă vizitezi Sibiul alături de cei mici!


Întregul complex se întinde pe 96 hectare și include peste 400 de case tradiționale și anexe gospodărești. Mi-a plăcut foarte mult cum sunt organizate și integrate în mediu, pentru a da o imagine cât mai autentică. Mai mult decât atât, în unele curți există găini, curci, oi sau chiar măgari, spre amuzamentul celor mici, iar altele au amenajate grădini de legume.



Noi am vizitat Muzeul Astra exact în weekendul dinaintea zilei copilului, astfel că în capătul parcului, înspre grădina zoologică, erau organizate tot felul de ateliere pentru copii, plus un târg de jucării. Nu am „scăpat” fără să luăm ceva de acolo, însă mă bucur de fiecare dată când cumpărăm produse ale meșterilor locali, în locul chinezăriilor din plastic, pline de marketing adresat copiilor. La Târgul de Jucării de la Muzeul Astra, Eric a fost fascinat să observe cum sunt cioplite sau împletite diverse articole, iar la final a ales un camion și o rachetă din lemn, pe care le-a pictat singur acasă.


Pentru când mergeți la Muzeul Astra cu copiii, vă provocăm să găsiți casele care au inspirat schițele de pe bancnota de 10 și de 200 ron; nu sunt copii fidele, însă reproduc foarte bine originalul.
Taxă de intrare: 25 ron
Muzeul Locomotivelor cu Aburi
Muzeul locomotivelor cu aburi din Sibiu chiar a fost o surpriză! Nu e neapărat un muzeu amenajat în adevăratul sens al cuvântului, însă a fost cea mai reușită vizită a zilei pentru Eric. E vorba de o zonă lângă depou, unde sunt amplasate vechi locomotive scoase din uz. Inițial nu eram convinsă că se poate vizita în această perioadă, deoarece nu găsisem nici o informație pe internet, doar un număr de telefon fix. Am sunat și mi-a răspuns un domn simpatic „Veniți când doriți, doar să fie încă lumină afară!”.





Ne-am plimbat printre locomotive, am făcut poze, ba chiar ne-am și urcat în câteva din ele. Am văzut mai mulți amatori de fotografie pe acolo, în rest locul e destul de pustiu. Dar aș zice că e de neratat în Sibiu cu copii amatori de trenuri și tehnologie.
Taxă de intrare: Gratuit
Muzeul de Istorie Naturală
La Muzeul de Istorie Naturală am ajuns în primul rând pentru expoziția de dinozauri din curtea muzeului. Însă Eric a fost încântat și de exponatele din interior. Muzeul este parte din Muzeul Național Brukental și se află într-o clădire foarte aproape de Piața Mare, în zona zidurilor cetății. Muzeul în sine e destul de mic, dar m-a impresionat cât de frumos e organizat. E foarte potrivit pentru copii, o interesantă lecție de biologie.




Eric nu s-a plictisit deloc pe parcursul vizitei la Muzeul de Istorie Naturală Sibiu și s-a arătat interesat de animalele văzute. Însă tot expoziția Dinozaurii din Gradină a fost piesa de rezistență pentru el! E o expoziție permanentă și include diferite tipuri de dinozauri, între 1 si 8 metri înălțime. Merită să îi rezervați ceva timp dacă ajungeți cu în Sibiu cu copiii.
Taxă de intrare: 13 ron
Turnul Sfatului
Pentru mine e un must-do să urc într-un turn în orice destinație ajung. Astfel că nu puteam rata Turnul Sfatului din Sibiu, clădirea emblematică și simbol al orașului. Intrarea pare îngustă și claustrofobă, însă am mai urcat acum mulți ani și știam că scările nu vor fi o problemă pentru Eric.


Eric a fost foarte entuziasmat de ideea că vom fi „deasupra acoperișurilor”. Plus că a fost foarte mândru că a urcat singur în turn și că nici nu a fost atât de obositor pe cât credea.
Taxă de intrare: 2 ron
Ce poți vizita în jurul Sibiului
Cum am reușit într-o zi și jumătate să vizităm cam tot ce ne-am propus în Sibiu cu piticul, duminica am dedicat-o atracțiilor din afara orașului. Pe lângă cele de mai jos, unde am reușit să ajungem, alte obiective care mi-au fost recomandate sunt: Arka Parc în Păltiniș, Ferma de cerbi din Poiana Neamțului sau Păstrăvăria Albota; le-am lăsat pe data viitoare când ajungem în zonă, pentru că ne propunem în viitorul apropiat să urcăm cu Eric până la Bâlea.
Castelul de Lut de pe Valea Zânelor
Recunosc că nu aveam așteptări foarte mari de la acest loc, dar nici nu voiam să îl omit din listă, fiind în zonă. Oarecum am avut dreptate.
Castelul de lut din Porumbacu de Sus e o clădire cu arhitectură deosebită, de poveste. Probabil că ar putea deveni un boutique-hotel atractiv, cu o investiție considerabilă în interioare și un management foarte bun. Așa, rămâne doar o construcție interesantă despre care afli detalii doar dacă le cauți pe internet. Locul a fost gândit ca o oază de relaxare, deconectare și apropiere de natură. Peisajul e superb și totul e lucrat cu atenție la detalii. Însă e mult prea aglomerat pentru a te bucura de el. A fost cel mai aglomerat loc unde ne-am oprit tot weekendul!


La Castelul de Lut de pe Valea Zânelor e amenajat și un spațiu de joacă ce părea foarte frumos realizat, preponderent din materiale naturale și foarte bine încadrat în peisaj. Însă accesul la el era restricționat, deși nu înțeleg de ce (pandemia nu e tocmai un motiv pentru asta, în vreme ce și spațiile de joacă interioare funcționează în această perioadă).
Dacă sunteți în zonă, merită să vă opriți pentru câteva poze la Castelul de Lut, dar nu aș face un ocol prea mare de la drum doar pentru a-l vedea.
Taxă de intrare: 10 ron (se poate plăti doar în numerar!)
Abația Cisterciană de la Cârța
Probabil ați văzut poze pe internet cu această veche mănăstire. Pe mine pozele de pe Instagram m-au convins să o adaug în traseul nostru, deoarece nu mai auzisem de acest loc până atunci. Și mă bucur foarte mult că am făcut o mică buclă pentru a ajunge aici! E un loc deosebit, liniștit și impozant! Culmea, nici pe departe aglomerat, deși depășește lejer multe alte atracții sufocate de turiști în aceeași zonă.

Abația Cisterciană Cârța este singura mănăstire a călugărilor cistercieni de pe teritoriul României și datează din anul 1202. Aceasta a fost prima construcție gotică din Transilvania, însă de-a lungul timpului aceasta a suferit numeroase modificări. Ruinele sunt păstrate în mod impecabil și au un aer impunător. Mi-a amintit de o Abația San Galgano din Toscana, o altă mănăstire cisterciană pe care am vizitat-o pe vremea când Eric era doar un bebeluș.




În mica biserică încă se oficiază slujbe pentru comunitatea evanghelică din sat; când am ajuns tocmai ieșea un grup de credincioși care păreau că sărbătoresc ceva. Însă curtea s-a golit rapid și am putut admira arhitectura veche. Curtea interioară a bisericii adăpostește un mic cimitir a soldaților germani din primul război mondial.
Taxă de intrare: 5 ron adulți
Palatul Brukental Avrig
Am avut o mică dezamăgire în privința Palatului Brukental din Avrig. Știu că a fost mult timp lăsat în paragină însă aveam niște așteptări de la un loc care era supranumit pe vremuri „Micul Schönbrunn”; nu neapărat de la clădire, cât de la celebrul parc, singurul parc în stil baroc din România. M-am cam înșelat! Arhitectura și cadrul sunt într-adevăr impresionante, însă locul e destul de slab îngrijit. Pare așa, lăsat să se dezvolte la voia întâmplării și sunt făcute doar lucrări de bază pentru întreținere, fără interes pentru readuce farmecul de pe vremuri. Până și alimentarea cu curent electric pentru fântâna arteziană e făcută neglijent, cu un cablu lăsat la întâmplare peste aleea de pietriș și gazon.


În clădirea principală, la parter, e amenajat un mic muzeu de artă populară săsească, destul de interesant și de frumos organizat. Mai e și o expoziție de costume de epocă pe care vizitatorii le pot îmbrăca pentru a se poza cu ele; drăguț, dar părea cam neigienic, iar dacă Eric nu a fost interesat, am trecut peste.
În partea din spate a parcului, în clădirea Oranjeriei, se află amenajat un hotel și un restaurant, a cărui terasă era destul de plină la momentul vizitei noastre, duminica în jurul prânzului. În apropierea lor e amplasat un imens cort pentru evenimente, cam nelalocul lui acolo.
Taxa de intrare: 20 ron adulti/10 ron copii
Unde am stat în Sibiu cu copilul
Pentru a putea explora Sibiul împreună cu copilul, am căutat cazare în zona centrală, de unde să putem ajunge pe jos în majoritatea punctelor de interes. Am vrut totodată să fie un loc liniștit și cu parcare, ca să nu avem deloc bătăi de cap. Am ales până la urmă hotelul Continental Forum Sibiu, situat într-o impozantă clădire istorică ce datează din 1912, chiar la marginea zonei pietonale. De aici e doar o plimbare lejeră de câteva minute până în Piața Mare sau alte atracții celebre ale Sibiului.


La Continental Forum am avut o cameră spațioasă, suficientă pentru toți trei; însă există și camere family pentru familii cu copii mai mulți/mai mari sau chiar apartamente. Am avut parte de liniște și servicii excelente, și ne-am putut bucura de timpul petrecut împreună. Micul dejun este inclus în prețul camerei, ideal atunci când călătorești cu un copil foarte matinal, care se trezește la ora 6:45 întrebând „A început micul dejun? Putem coborî?”. În acest context, la fel de bine venit e și aparatul de cafea disponibil în cameră, cu tot cu capsule (a fost prima dată când am văzut capsule tip NS ecologice și le-am apreciat astfel și mai mult).
Pentru alte variante de cazare în Sibiu, găsești aici mai multe opțiuni.
Unde am mâncat în Sibiu
De regulă suntem mai curioși la acest capitol, însă în weekendul la Sibiu nu am experimentat deloc. Am mâncat în fiecare zi la același restaurant, unul din favoritele noastre din toată țara! E vorba de restaurantul La Cuptor, care ne surprinde de fiecare dată cu combinații inedite și gusturi senzaționale. Pot spune că nu am gustat la ei nici un preparat care să nu ne placă!


Însă am mai descoperit un loc de ținut minte, Arhiva de Ceai și Cafea, unde am băut cafea de specialitate delicioasă. La fel de bună a fost și ciocolata caldă și micile deserturi pentru Eric. E un local mic, pe o străduță ce dă în Piața Mare, perfectă pentru o mică pauză.




Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.
[…] Iar dacă tot ajungeți în zonă, avem idei și pentru o vizită de câteva zile la Sibiu cu copiii. […]
[…] 1 iunie am făcut un city break la Sibiu, unul din orașele noastre favorite din România. Am descoperit cu această ocazie că e foarte […]
[…] Duminică, înainte să pornim spre casă, am făcut o tură scurtă pe Transfăgărășan, unde nu mai ajunsesem din vremea când era Eric bebeluș. Am prins o zi tare friguroasă și cu vânt puternic, unul din ultimele weekenduri înainte să dea zăpada la Bâlea Lac. Dacă ajungeți aici, neapărat să mâncați la Păstrăvăria Albota, dar nu ratați nici un mic ocol pentru a vedea Abația Cisterciană de la Cârța (noi am văzut-o în primăvară, cu ocazia unei minivacanțe la Sibiu). […]
[…] Găsești în articolul nostru mai multe idei despre ce poți face într-un weekend cu copiii la Sibiu. […]