Pentru a călători în scop turistic, cetățenii români au nevoie de viză de intrare în Vietnam. Aceasta se acordă ușor, e doar o formalitate birocratică. Nu ar trebui să apară nici un fel de probleme dacă se respectă toti pașii necesari.
Există mai mult opțiuni pentru a obține viza de intrare in Vietnam:
- se poate aplica în cadrul misiunilor diplomatice ale Republicii Socialiste Vietnam
- se poate obține viza la frontieră (“viza on-arrival”), la punctul de intrare in Vietnam
Noi am călătorit prin mai multe țări în aceeași perioadă, astfel încât a doua opțiune a fost cea mai convenabilă pentru noi. Totuși, sistemul de acordare a vizei la frontieră în Vietnam e mai complicat decât în alte țări vizitate (cum ar fi Thailanda).
Pentru a aplica pentru viză la intrarea in Vietnam, este nevoie de o aprobare prealabilă. Aceasta se poate obține prin sistemul e-visa, de stat, sau cu ajutorul unei agenții specializate. Dacă vizitezi Vietnamul în cadrul unui grup organizat, agenția de turism se va ocupa de întreaga procedură. Însă pentru călătorii independenți, listez aici întreg procesul, așa cum s-a desfășurat în cazul nostru. De menționat că noi am aplicat pentru viza de Vietnam în luna decembrie 2018; pentru recomandări actualizate se poate verifica pagina Ministerului Afacerilor Externe din România.
Sistemul electronic de stat e-visa ni s-a părut prea complicat, astfel încât am preferat să utilizam serviciile unei agenții de intermediere. Există pe internet o mulțime de astfel de companii, extrem de diferite din punct de vedere al tarifelor, opiniei utilizatorilor sau timpului necesar pentru a obține documentația necesara. Am citit că există chiar site-uri false care par a intermedia obținerea vizei. Nouă ne-a fost recomandat Vietnam Visa Pro și am fost foarte mulțumiți de serviciile oferite. Am plătit doar 6 USD/persoană și am primit scrisoarea de aprobare pe email după 2 zile. Mi s-a părut foarte amuzant faptul că acea scrisoare e de fapt una de grup, pentru mai mult de 20 de persoane. Există și opținui mai scumpe în cazul în care ai nevoie urgent de scrisoarea respectivă sau dacă dorești serviciul de acces prioritar la sosirea în aeroport. Noi am avut nevoie de viză cu o singură intrare, însă există și varianta cu intrări multiple, evident mai scumpă.
La sosirea pe aeroportul din Hanoi am avut scrisoarea listată, precum și câte o poză tip pașaport. Am depus actele la ghișeu și am avut de așteptat aproximativ 20 minute pentru a primi înapoi pașapoartele cu viza aplicată. Cred că am fost destul de norocoși, întrucât am auzit persoane care au avut de așteptat până la 2 ore din cauza aglomerației. Partea bună e că în aeroportul din Hanoi ai acces gratuit la Internet, deci mai poti rezolva una-alta cât timp aștepți. O dată ce ai depus documentele la ghișeu, poți aștepta relaxat în spațiul anume destinat pentru acest lucru. Numele și poza ta vor apărea pe monitoare de îndată ce documentele sunt gata. Din fericire, cetățenii români sunt scutiți de la plata taxei de viză în Vietnam, deci nu te impacienta dacă vezi alte naționalități cu bani și chitanțe, pentru noi ne e cazul!
De îndata ce am ridicat pașapoartele cu viza am putut trece de ghișeul de imigrări pentru a ne ridica bagajul. În caz ca aștepți un timp îndelungat pentru viză, este posibil ca banda de transport a bagajelor să fie deja golită si toate gențile rămase să fie depozitate undeva în apropiere.
Dacă ajungi în Vietnam altfel decât pe cale aeriană, ar fi bine să verifici în prealabil punctul de intrare în țară. Viza on-arrival nu se poate acorda la toate punctele de trecere a frontierei, deci s-ar putea să fie necesar să obții viza dinainte.
[…] Ca și cetățean roman, este nevoie de viză pentru a intra in Vietnam. Însă aceasta e doar o formalitate birocratică și se obține extreme de simplu și e gratuită. Poți vedea aici detaliile pas cu pas despre cum se obține viza pentru Vietnam. […]
[…] că sunt undeva la mijloc. Am opinii foarte puternice despre locuri, experiențe și oameni din Vietnam, dar fără a putea compune o imagine unitară. E o senzație ciudată, pe care nu o poți […]
[…] nu era cazul să avem la noi ceva în plus. Am ajuns oricum la camera de urgență în Can Tho, în Vietnam și a fost mult mai bine decât ne-am fi […]
[…] atitudinea rigidă și regulile fără sens sunt constante în astfel de societăți. În Cuba și Vietnam, Eric a avut aceeași dilemă “Mami, aici de ce nu au voie copii să se joace?!?”. Acestea au […]