Ca în fiecare primăvară, abia am așteptat să fie iar vreme de stat lejer pe afară și de plimbări în natură. Astfel că în primul weekend fără ploaie care ne-a prins acasă, am plănuit o drumeție la munte. Am căutat un traseu simplu și nu foarte lung; deși am mers fără Eric, voiam ceva mai relaxant. Ajungem frecvent în sus pe valea Arieșului, în zona Sălciua, dar nu mai fusesem niciodată la Cascadele de Travertin de la Șipote. A fost o alegere genială: un traseu ușor și nu foarte lung, perfect să revenim și cu copilul. Ca să nu mai zic de cascada superbă, probabil una din cele mai frumoase cascade văzute de noi în România!
Am pornit din Cluj spre Sălciua, iar în centrul comunei am făcut stânga și am urmat săgețile care indică „spre cascadă”. La un moment dat e o zonă mai largă, unde e improvizată o parcare, iar de acolo am continuat pe jos. Am urmat traseul cu marcaj cruce roșie, inițial prin pădure, apoi peste pășune. Urcarea e lejeră, ca o plimbare ceva mai alertă, sigur nu va pune probleme nici dacă mergeți cu copii. Doar să aveți grijă la căpușe în zonele cu iarbă, Andrei s-a ales cu o achiziție (din fericire fără probleme și complicații).
După ceva mai mult de o oră, am ajuns într-o poieniță, de unde puteam auzi zgomotul cascadei. Am luat-o aici ușor la stânga și am coborât o pantă scurtă, ceva mai abruptă și alunecoasă. Însă imaginea care ni s-a deschis a meritat din plin efortul! Nu îmi vine să cred că până nu demult nu știam de această frumusețe chiar aici, la noi „acasă”.
Am stat puțin în zona cascadei, am pozat-o din toate unghiurile, ne-am răcorit când ne-am apropiat mai tare de șuvoiul de apă și ne-a stropit serios. Apoi am făcut cale întoarsă, urmând marcajele, pe un drum ușor diferit. De la cascadă se poate continua traseul spre Poarta Zmeilor, însă când am citit că e un traseu dificil, care necesită echipament specializat și am considerat că nu e tocmai momentul potrivit să ne avântăm până acolo. Poate avem mai mult antrenament pe data viitoare!
Drumeția făcută de noi este parte din Poteca Tematică Pietrele Vorbitoare, inclusă în rețeaua Natura 2000 Trascău. Traseul include 8 panouri cu informații despre această zonă, extrem de interesante și educative pentru copii. N-ar fi rău să revenim și cu Eric!
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.
[…] deja de cateva ori, si pe jos printre stanci, si pe traseul de sus, de data aceasta am ales, la recomandarea prietenilor nostri de la The Happy Kid, sa mergem in alta drumetie prin padur,e in cautarea racorii in acele zile caniculare de […]