Ne prinde rar un weekend întreg în Cluj dacă e vreme bună. Profităm de timp și ieșim măcar pentru câteva ore la o drumeție, să ne facem plinul cu aer proaspăt. Mai ales că avem atât de multe zone naturale superbe la mai puțin de 2 ore distanță. Nu suntem cine știe cât de antrenați și cam de fiecare dată e și Eric cu noi, deci toate traseele propuse în apropiere de Cluj sunt lejere, perfecte pentru cineva nu foarte activ sau pentru o drumeție la munte alături de copii.
1. Drumeție la Piatra lui Dan, deasupra lacului Tarnița
Pentru a admira de sus Lacul Tarnița, avem un traseu alternativ până la Piatra lui Dan/Piatra Corbilor, mult mai lejer decât urcarea de la baraj. Însă ai neapărat nevoie de o perioadă fără ploi și de o mașină 4×4 cu gardă înaltă la sol.
2. Drumeție la Grota Studenților, lângă Colțești
Grota Studenților e cea mai spectaculoasă peșteră din Masivul Piatra Secuiului din Munții Trascău. Traseul până la Grota Studenților e în mare parte lejer, o plimbare pe pajiște. Doar ultima bucată e mai abruptă și foarte alunecoasă, însă merită pentru priveliștea senzațională.
3. Circuitul Cheilor Turzii
Recomand o drumeție în Cheile Turzii în ambele variante, atât prin defileu, cât și pe deasupra, pe creasta versanților și prin pădure. Totuși nu mergeți în weekend în sezonul cald, când, având în vedere apropierea de oraș, zona devine foarte aglomerată.
4. Drumeție la Cetatea Colțești
În apropierea pitorescului sat Colțești se ridică ruinele cetății cu același nume, vechi de peste 700 de ani. Urcușul este destul de lejer, noi l-am făcut în mai puțin de o oră împreună cu copilul de 5 ani. Traseul e marcat cu triunghi albastru, însă te descurci destul de simplu, doar urmând poteca și având cetatea în fața. Noi am vizitat zona la finalul toamnei și am avut de înfruntat ceva vânt destul de neplăcut; recomand grijă dacă mergeți vara, întreg traseul fiind în plin soare.
5. Traseul Tematic Pietrele Vorbitoare și Cascada de Travertin Șipote
Am ajuns la Cascadele de Travertin de la Șipote urmând Traseul Tematic Pietrele Grăitoare, ușor, prin pădure și nu foarte lung. Iar cascada este superbă, probabil una din cele mai frumoase cascade văzute de noi în România!
6. Drumeție la Răchițele și vârful Lespezi
Dacă urci pe Vârful Lespezi din Munții Vlădeasa, la 1.340 m altitudine, te vei bucura de o panoramă unică de 360 de grade asupra întregii văii. Plus că în drum, vei admira și Cascada de la Răchițele, extrem de spectaculoasă.
7. Drumeție la Vânătările Ponorului și cascada Dâlbina
Am ajuns la Vânătările Ponorului într-o toamnă, într-o scurta drumeție de la Raven’s Nest. Însă poți lăsa lejer mașina pe platoul din apropiere pentru o plimbare plăcută în natură. E o zonă superbă și liniștită, perfectă pentru picnic. Iar cascada și peisajul oferit pe pereții gigantici de stânci calcaroase te vor impresiona cu siguranță.
Ne bucurăm de orice sugestii de trasee aproape de Cluj, ușoare, potrivite de făcut împreună cu copii.
Vă recomandăm și idei de drumeție de o zi cu plecare din București.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.
[…] Luna martie a fost fără călătorii, fiind ceva mai aglomerată din alte puncte de vedere: ne-am mutat în casă nouă (de fapt apartament), Eric a fost transferat de la grădiniță la școală (în învățământ alternativ de tip Montessori), iar eu am început câteva noi colaborări în plan profesional. Astfel că până la final de aprilie am stat cuminți pe lângă Cluj. […]