Închirierea unei mașini în Sri Lanka nu a fost deloc o decizie ușoară. Adică Andrei s-a hotărât rapid că pentru noi e cea mai bună variantă de a explora Sri Lanka, însă a durat o vreme să mă convingă și pe mine. Am citit și auzit atât de multe avertizări despre trafic oribil, infrastructură proastă, accidente sau probleme întâmpinate de turiști la volan, încât să conducem în Sri Lanka nu mi se părea deloc o opțiune atrăgătoare. Asta fără a lua în calcul condusul pe stângă și că până atunci nici unul dintre noi nu mai condusese vreodată „invers”.
În final am fost de acord cu Andrei și am luat hotărârea nebunească de a închiria o mașină în Sri Lanka. A fost cea mai bună decizie! Nu a fost deloc dificil sau complicat, singura bătaie de cap fiind echivalarea permisului auto, obligatorie dacă vrei să închiriezi o mașină și să conduci ca turist în Sri Lanka.
Având propria mașina, am avut suficientă flexibilitate și ne-am putut organiza în stilul nostru, fără să depindem de nimeni și nimic. Plus că e mult mai simplu să călătorești cu un copil care stă confortabil într-un scaun special, decât în tuk-tuk, autobuz local sau tren. Ca să nu mai vorbim că e mult mai sigur și mai igienic! Ne-am stabilit traseul și ne-am organizat în așa fel încât Eric să poată dormi în timpul drumurilor mai lungi. Am reușit astfel să vedem și lucuri care nu se află pe traseelor turistice standard sau să vizităm obiective importante în afara orelor în care e foarte aglomerat.
Dacă e să fiu complet sinceră, am văzut doar 3-4 străini la volan în cele 2 săptămâni petrecute în Sri Lanka. În general, lumea ne privea cu uimire, mai ales după ce vedeau că avem în mașină cu copil mic, sub 3 ani. Tocmai acest lucru m-a motivat să scriu acest articol. Sper ca închirierea unei mașini și condusul ca turist în Sri Lanka să devină o opțiune mai populară în rândul turiștilor. Chiar merită O altă variantă potrivită stilului nostru de călătorie ar fi inchirierea unui tuk tuk; Eric însă era cam mic la acel moment, dar plănuim asta pentru o viitoare vizită.
Permis auto temporar pentru Sri Lanka
Dacă vrei să conduci ca turist în Sri Lanka, ai nevoie de un permis auto local, temporar. Acesta se obține lejer, în maxim 2 ore, cu condiția să știi exact pașii care trebuie urmați. Există numeroase detalii pe internet sau chiar companii care să te ajute în acest demers, în schimul unei taxe. Nu ni s-a părut însă că merită să plătim extra pentru așa ceva. Pentru a obține permisul auto temporar pentru Sri Lanka am plătit în total 1000 LKR (ceva mai mult de 5 dolari la acea vreme), în timp ce compania de închirieri auto cerea 30 dolari pentru asistență în cadrul procesului.
E de menționat că noi am vizitat Sri Lanka în Decembrie 2018, deci ar trebui verificate site-urile oficiale dacă nu cumva au survenit modificări în cadrul procesului. Cel mai probabil va fi nevoie să petreceți o noapte în capitala Colombo; noi am stat în zona centrală și puteți găsi aici variante convenabile de cazare.
Pentru a obține permisul auto temporar în Sri Lanka e nevoie să mergi la Department of Motor Traffic. Trebuie să ai la tine pașaportul și permisul auto din țara de origine, în original și copie, plus o copie după viza de intrare în Sri Lanka. Copiile sunt menționate în lista de acte necesare, însă nu i-au fost cerute lui Andrei pe parcursul procesului; totuși, vă sfătuiesc să le aveți, întrucât nu există posibilitatea de a face copii în locația respectivă. Ideal e să mergeți dimineața devreme, când nu e atât de aglomerat; Andrei a mers în jurul prânzului, în timpul somnului lui Eric și a rezolvattotul în 45 de minute.
Department of Motor Traffic e un complex foarte mare și neașteptat de bine organizat. O dată ajuns acolo, mergi la clădirea H și intri pe ușa din stânga. Vei avea de așteptat la mai multe ghișee, însă nu te lăsa descurajat de cozile pe care le vezi, totul merge repede. Primul pas e la ghișeul 1, unde sunt verificate documentele, îți sunt luate amprentele și ți se fac fotografii. Apoi ești îndrumat către ghișeele 17-20, unde se scanează documentele, apoi la ghișeul 31 unde se efectuează plata. Apoi la ghișeele 14-15 primești aprobarea, iar în final ridici documentația de la ghișeul la care ai făcut plata, fără a mai aștepta la rând de această dată. Cu documentul A4 primit vei avea voie să conduci ca turist în Sri Lanka pentru 30 de zile.
Pentru o descriere ceva mai actuală a tuturor formalităților de obținere a permisului auto în Sri Lanka, Travelista a fost la finalul anului 2021 și are un articol complet pe această temă.
Închirierea unei mașini în Sri Lanka
Când căutam companii de închirieri auto în Sri Lanka am găsit numeroase oferte locale, însă am preferat un brand internațional, pentru a minimiza probabilitatea unor probleme. În final am ales o companie afiliată Hertz din Colombo și totul a mers foarte bine. Am plătit aproximativ 22 dolari/zi pentru un Suzuki Wagon R, cu scaun pentru copil inclus în acest preț. Am lăsat și 350 dolari depozit în numerar (preferăm să lăsăm depozit cash ori de câte ori este acceptat acest lucru), sumă pe care am primit-o intergral înapoi când am returnat mașina. A fost simplu și rapid, fără nici un fel de probleme sau taxe ascunse.
Sfaturi pentru a conduce ca turist în Sri Lanka
- Închiriază o mașină cu schimbător automat, mai ales dacă nu ești obișnuit cu condusul pe partea stângă.
- Evită orele de vârf în marile orașe. Traficul devine extrem de aglomerat și haotic în Colombo după amiaza devreme și până seara, iar dacă nici nu știi exact drumul, nu te ve simți de loc confortabil, în special în primele zile, până te obișnuiești cu stilul local de condus.
- Durează puțin să te obișnuiești cu condusul pe stânga, însă e mult mai simplu decât pare la prima vedere. Pentru Andrei nu a mai contat acest aspect după prima zi.
- Dacă te afli într-un impas în trafic, comportă-te ca și localnicii. În cîteva rânduri ne-am găsit blocați în trafic sau încadrați complet greșit; Andrei a lăsat geamul jos, a făcut cu mâna celuilalt șofer să ne lase să trecem și, după râsete copioase, ni s-a făcut loc fără probleme.
- Ai mare grijă la viteză. Ești în vacanță și admiri peisajul, nu e nici o grabă, mai ales că limitele de viteză sunt mult mai mici decât în Europa/SUA.
- Evită să conduci pe timp de noapte. Iluminatul public e slab sau inexistent în multe zone, iar pietonii, bicicletele și tuktuk-urile vor fi greu de observat pe drumurile înguste.
- Folosește un sistem de navigație bun. Nu te poți baza pe indicatoarele rutiere, în special pe drumurile secundare; chiar dacă acestea există, nu ve înțelege întotdeauna ce scrie pe ele. Noi am folosit doar Google Maps, ne-am descurcat perfect și nu ne-am pierdut deloc.
- Folosește o cartelă SIM locală, pentru a avea în permanență acces la internet. Noi am cumpărat din aeroport o cartelă MobiTel cu 2000 LKR (aproximativ 11 dolari), cu care am avut 40 GB (20 GB ziua și 20 GB noaptea). Cu acces la internet vei avea sistemul de navigație tot timpul la îndemână și îți poți modifica traseul pe parcurs, deoarece nu e întotdeauna clar unde găsești ceva de cumpărat sau un restaurant decent. În plus, un telefon e esențial în caz că se întâmplă ceva neprevăzut – din fericire nu a fost cazul pentru noi!
- Vorbește dinainte cu gazda ta sau cu cei de la hotel, sunt cei pe care îi poți contacta fără probleme în cazul unei situații neprevăzute; cu siguranță te vor ajuta cu tot ce le stă în putință, chiar și pentru a comunica cu localnicii în cazul unui accident sau a unei probleme cu mașina.
Sper ca toate aceste informații să vă ajute să aveți o vacanță de neuitat în Sri Lanka. Vă puteți inspira restul articolelor noastre și despre cum să vă organizați timpul pentru o vizită de 2 săptămâni în Sri Lanka.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.
[…] de acest gen. Pentru Andrei chiar nu a fost o problemă; a mai condus astfel, prima dată când am închiriat mașină în Sri Lanka pentru o vacanță de două săptămâni. El zice că te obișnuiești repede și că e simplu; eu […]
[…] Noi am vizitat Sri Lanka timp de 2 săptămâni cu o mașină închiriată; am scris un articol întreg despre experiența de condus ca turist în Sri Lanka. […]
Bună ziua,
Intentionez sa inchiriez masina in Sri Lanka si chiar nu as vrea sa la platesc celor de la ACR taxa aberanta pentru Permisul International. Asa ca as vrea si eu sa recurg la echivalarea permisului acolo. Prin alte articole citeam ca pentru a putea face asta, permisul detinut ar trebui sa fie in limba engleza. Sa înțeleg ca voi ati putut echivala permisul românesc? Daca se poate echivala cel românesc, voi apela si eu la aceeasi metoda.
Mulțumesc!
Radu
Noi aveam permis obisnuit romanesc si am facut fix cum zice in articol, nu a fost nevoie de altceva. Doar ca noi am fost in decembrie 2018, nu stiu exact situatia actuala. Insa ne-ar ajuta feedback-ul tau dupa 🙂
[…] Da, ca si in Zanzibar, Sri Lanka este una din putinele tari in care este necesar sa iti pre-schimbi permisul cu unul local, chiar daca ai permis international. Acum cativa ani singura varianta era sa mergi tu personal la ghiseul AA Ceylon, sa stai la coada si sa urmezi toti pasii necesari (sau sa mergi impreuna cu un reprezentant al firmei de rental car). Aceasta optiune este in continuare valabila, si pe The Happy Kid poti citi un rezumat al procedurii de la fata locului. […]
buna ziua. ma intereseaza sa inchiriez masina pt o tura prin Sri Lanka si pare ca nu am succes, desi am inchiriat in multe calatorii fara probleme. oare puteti sa mi spuneti numele companiei de la care ati inchiriat dvs. multumesc mult
[…] am petrecut 2 săptămâni în Sri Lanka în Decembrie 2018. Am închiriat o mașină și am condus în Sri Lanka, ceea ce ne-a oferit o foarte mare flexibilitate. Traseul nostru de a fost adaptat vacanței […]
[…] treburi administrative. Pentru a avea flexibilitatea pe care o apreciem atât de mult, am decis să închiriem o mașină în Sri Lanka. Dar pentru asta, Andrei avea nevoie de un permis auto local, o aventură despre care am scris un […]