Am început aventura de 2 săptămâni prin Sri Lanka cu câteva zile în Colombo. Am stat în capitală mai mult decât stau majoritatea vizitatorilor, pentru că aveam și ceva treburi administrative. Pentru a avea flexibilitatea pe care o apreciem atât de mult, am decis să închiriem o mașină în Sri Lanka. Dar pentru asta, Andrei avea nevoie de un permis auto local, o aventură despre care am scris un articol întreg.
Colombo
Nu sunt multe de făcut în Colombo, nu recomand mai mult de 1-2 zile, depinde și cum e orarul de zbor la sosirea în Sri Lanka. Plus că e poluat, aglomerat, gălăgios, nu tocmai child-friendly. Dar, foarte important, nu vă demoralizați la gândul că toată Sri Lanka e așa!
Găsești aici recomandări pentru cazare în Colombo.
In Colombo am ales să stăm în zona centrală, aproape de Lacul Beira. E o zonă accesibilă și sigură, pe unde ne-am plimbat lejer spre principalele puncte de interes. Și pentru zonele mai îndepărtate, cum ar fi Gale Face sau fortul, e foarte ieftin să ajungi cu tuk-tuk.
După ce am vizitat Colombo împreună cu toddler-ul, iată ce recomandăm de vizitat:
Gangaramaya Temple
A fost primul templu budist vizitat de noi, deci evident că ne-a impresionat. Acum sigur nu ar mai avea așa impact puternic, însă totuși recomand să ajungeți aici. Grijă mare la îmbrăcăminte, au reguli foarte stricte. Nouă nu ne-au permis să intrăm în pantaloni scurți, însă pun la dispoziție în mod gratuit accesorii vestimentare pentru a putea intra.
Viharamahadevi Park
E un parc destul de mare, o oază de verdeață și liniște binevenită în marea de străzi agitate și poluate. Am găsit aici și o zonă de joacă destul de bine amenajată. Lui Eric i-a plăcut foarte mult, mai puțin în weekend, când a fost extrem de aglomerat. În timpul săptămânii chiar ne întrebam unde sunt copiii sri lankezi, deoarece pe străzi erau doar adulți (majoritar bărbați). Însă sâmbătă seara erau probabil sute de copii în parc, la joacă (și la KFC, dar asta e altă poveste).
Colombo Fort
Am ieșit aici doar la plimbare, într-o dimineață. Zona e de fapt un mix de nou și vechi. Clădiri coloniale în stil portughez sau olandez se îmbină în mod ciudat cu construcții moderne, cum ar fi World Trade Center. E interesant de văzut, dar nu merită să aloci prea mult timp.
Galle Face Green Promenade
Aceasta e cea mai populară zonă de promenadă, unde copiii au suficient loc să își consume energia. Am găsit aici o mulțime de vânzători ambulanți cu mâncare locală și fructe.
Unde am mâncat în Colombo
Recunosc, la început am fost foarte stresată cum va fi cu mâncarea. Mai ales că vizitam Colombo cu copilul și nu eram sigură că agreează bucătăria locală. Însă evident că temerile mele nu au fost justificate, am găsit restaurante senzaționale în Colombo și ne-am îndrăgostit iremediabil de bucătăria sri lankeză:
Upali’s
Upali’s a fost restaurantul nostru favorit din toată excursia în Sri Lanka. Ba chiar am mâncat aici de mai multe ori! Am găsit și ceva potrivit pentru micul Eric, supă de legume, adică un fel de comfort-food în cazul lui. Iar noi ne-am desfătat cu multitudinea de arome locale. Ne-a plăcut tot ce am încercat aici, însă și acum îmi amintesc creveții cu lapte de cocos sau cei picanți, serviți direct în tigaia care sfârâie. Și să nu uit, deserturile tradiționale cu cocos sunt fabuloase!
Kaema Sutra
Poate vă amuză denumirea, însă se traduce prin „arta mâncării”. Am mâncat aici în prima noastră seara în Colombo, căutând să ne răsfățăm la un restaurant de top. Kaema Sutra se află în Hotelul Shangri-La, situat aproape de Galla Face. Însă prețurile sunt mult sub majoritatea țărilor pe unde am fost! Mâncare delicioasă, servicii de top, cocktailuri speciale. Neapărat de încercat la desert hopper cu căpșuni, o reinterpretare a unui fel de mâncare foarte popular în Sri Lanka.
Life Food
Un fel de healthy fast-food cu sandwich uri, wrap-uri, salate și smoothie, Life Food e perfect pentru mic dejun sau un prânz rapid. Și e unul din puținele locuri din Colombo unde am găsit mâncare perfectă pentru copiii de vârstă mică. This is a great option for breakfast or a quick lunch, one of the few places with child-friendly food in Sri Lanka.
Cafe Nuga
Încă un loc foarte potrivit pentru o masă lejeră, într-o ambianță plăcută. Cafe Nuga se recomandă ca fiind un loc cu mâncare sănătoasă; după standardele noastre, nu e chiar așa, însă având în vedere unde ne aflăm, nu e nici de exclus.
Mirissa
Din Colombo, ne-am continuat aventura spre sud, către Mirissa. Nu aveam în plan să petrecem timp la plajă, ci voiam să facem o excursie pe mare pentru a vedea balene, cea mai promovată activitate în zonă. N-am fost tocmai o decizie bună. De fapt Mirissa a fost singurul loc ce nu ne-a plăcut în cele două săptămâni petrecute în Sri Lanka!
Am mers în excursie foarte devreme, am petrecut toată dimineața pe un vaporaș și n-am văzut balene. Inițial am crezut că pur și simplu am avut ghinion, se mai întâmplă. Însă am discutat și cu alți turiști în zonă și nu am întâlnit nici măcar unul care să fi văzut mai mult decât delfini sau un soi mic de balene, similare cu delfinii (se numesc false-killer whales). Toți auzisem povești similare de la organizatorii de tururi, ba că văzuseră balene albastre cu o zi înainte, ba că în ultimele zile a început migrația și balenele sunt mai departe de țărm, ba că au primit prin radio că sunt balene într-o locație mai îndepăratat, dar ar dura câteva ore să ajungem…
Pot înțelege că nu are nimeni de unde să știe cu precizie unde se găsesc balenele. Sunt totuși ființe sălbatice care trăiesc într-o arie foarte largă. Însă modul în care sunt promovate excursiile te face să crezi că e o probabilitate foarte mare să vezi balene albastre, când de fapt cred că e doar un imens noroc.
Probabil tururile private sunt mai plăcute și cu șanse mai mari de a observa ceva interesant. Însă excursiile populare, cu multă lume mi s-au părut o mare risipă de timp și bani.
În afară de excursii cu barca, în Mirisa sunt și ceva zone decente de plajă, însă oceanul e foarte agitat în zonă și cu mulți curenți. Plănuim însă pentru o vacanță viitoare în Sri Lanka să petrecem mai mult timp la plajă. Am trecut prin Weligama, care părea foarte drăguț, și am auzit lucruri bune despre Unawatuna sau Bentota.
Plantația și fabrica de ceai Nandana
Sri Lanka e bine cunoscută pentru producția de ceai. Nu degeaba unul din cele mai cunoscute brand-uri de ceai la nivel internațional se cheamă Ceylon, vechiul nume al insulei din vremea colonială. Plantațiile mari de ceai se găsesc în zona înaltă, din centrul țării. Însă ni s-a spus că în sud se păstrează mai bine specificul local, așa că am dorit să vizităm și aici o plantație.
Una din gazdele noastre ne-a recomandat să ne oprim la Nandana Tea factory. Am ajuns în jurul prânzului și am participat la un tur gratuit ținut de unul dintre proprietari, o foarte simpatică doamnă mai în vârstă. Am învățat cu această ocazie o mulțime de lucruri noi despre plantele din Sri Lanka, nu doar despre ceai, ci și condimente, ierburi și fructe exotice. Am aflat cum crește piperul, am mirosit frunze de scorțișoară și am văzut cuișoare verzi. O minunată lecție de botanică!
În unitatea de procesare a ceaiului ni s-au explicat diferențele între diferite tipuri de ceai. Iar la final am participat la o degustare de 7-8 sortimente de ceai verde și negru. A fost cu siguranță cel mai bun și mai aromat ceai pe care l-am încercat până atunci. Tot atunci am văzut și cum ar trebui să fie gustul unui Earl Grey adevărat; pot spune doar că cel din magazinele de la noi e o copie palidă a sa.
Safari în Udawalawe
Nu se poate să vizitezi Sri Lanka și să nu mergi în safari într-un parc național. Ai foarte multe opțiuni la dispoziție; mai mult de 8% din suprafața insulei e reprezentată de cele 26 de parcuri naționale.
Safari-ul în care să vedem elefanții a fost unul din punctele principale ale aventurii noastre prin Sri Lanka. În special pentru Eric! După safari, a cântat zile în șir “Un elefant… doi elefanți…” și a povestit plin de entuziasm pe această temă.
Am ales ca Udawalawe ca locație pentru safari pentru că se potrivea foarte bine traseului nostru, dar și pentru că are o foarte mare populație de elefanți. Aici este aproape garantat că vei vedea elefanți în mediul lor natural. Noi am văzut de aproape mai mult de 20 de exemplare, tineri masculi, mici turme de femele cu pui sau mai mulți adulți la îmbăiat în rezervorul Udawalawe. Am văzut chiar și bebe-elefanți ce nu aveam mai mult de 3-4 luni.
Majoritatea hotelurilor și pensiunilor din zonă organizează safari-uri sau au colaboratori în acest sens, deci puteți fără probleme să discutați direct cu ei. Noi am optat pentru safari dis de dimineață, însă am avut și opțiunea de a merge dupămasă, variantă care nu o consider tocmai bună atunci când mergi cu copii mici.
După regiunea sudică, ne-am continuat aventura sri lankeză în Țara Ceaiului, iar apoi în Triunghiul Cultural.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.
[…] pe lista mea pentru Zanzibar. Am mai făcut o vizită similară cu câțiva ani în urmă, în Sri Lanka, însă de această dată mi s-a părut mai impresionant. Și a fost o minunată lecție de […]
[…] în scop turistic și am preferat să mergem să îi vedem doar în mediul lor natural. Am mers în safari în Sri Lanka și a fost minunat. Nici măcar nu a fost nevoie să îi explic lui Eric diferențele între […]
[…] și despre restul excursiei noastre de două săptămâni în Sri Lanka: Colombo și coasta sudică sau Triunghiul […]
[…] o să revenim cu detalii într-un alt articol. În rest, nu prea merită să petreci mai mult de o zi în Colombo. E un oraș murdar, poluat și aglomerat, care nu oferă tare multe […]
[…] și despre restul excursiei noastre de prin Sri Lanka: Colombo și coasta sudică sau Țara […]