Vietnam a fost pentru noi o țară contrastantă și cu atât de multe surprize, de toate soiurile, încât chiar nu pot spune dacă mi-a plăcut sau nu. Dar nici nu simt că sunt undeva la mijloc. Am opinii foarte puternice despre locuri, experiențe și oameni din Vietnam, dar fără a putea compune o imagine unitară. E o senzație ciudată, pe care nu o poți înțelege fără să o trăiești personal și nu seamănă cu ceea ce vezi pe Internet.
Încerc așadar să vă prezint Vietnamul cum l-am perceput noi, cu bune și cu rele, cu locuri care ne-au plăcut dar și în care nu am vrea să ne mai întoarcem vreodată sau cu greșelile de organizare aferente.
Am petrecut 18 zile în Vietnam împreună cu băiețelul nostru; fiind cu el am încercat să ne organizăm cât mai bine, să limităm numărul de ore petrecute pe drumuri și să ne concentrăm pe siguranță și curățenie cât mai mult. Vietnam e o țară foarte întinsă nord-sud, așa că ne-am stabilit câte o bază în fiecare regiune pe care am dorit să o explorăm, după cum urmează:
- Ha Noi (3 zile)
- Tam Coc (3 zile)
- Hoi An (5 zile)
- Ho Chi Minh (4 zile)
- Can Tho (3 zile)
Am zburat distanțele mai mari (Ha Noi – Da Nang – Ho Chi Minh) cu VietJet, companie low-cost locală, am călătorit cu trenul din Ha Noi în Ninh Binh și cu mașina din Ho Chi Minh în Can Tho. Am vizitat apoi fie pe cont propriu, cu scooter, fie în tur organizat cu mașina, în funcție de distanțele care trebuiau parcurse.
Ha Noi
Capitala Ha Noi a fost prima interacțiune pe care am avut-o cu Vietnamul și a fost de-a dreptul șocantă. Veneam din Chiang Mai, oraș unde ne-a plăcut atmosfera relaxată și apropierea de natură, iar Ha Noi s-a dovedit a fi exact opusul, poluat și extrem de aglomerat.
Poți căuta aici cele mai avanatajoase variante de cazare în Ha Noi.
Înțeleg perfect de ce Ha Noi este o destinație atât de populară printre tineri backpack-eri. Are un vibe și o viață de noapte fenomenală! Străzile sunt pline de oameni la orice oră și e extrem de prietenos cu bugetul de călătorie, mai ales dacă poți închide puțin ochii la capitolul igienă. Totuși, pentru mine adaptarea a fost dificilă și nu mi-a părut un loc potrivit să petreci mult timp atunci când călătorești cu un copil mic.
Ninh Binh
Ninh Binh e regiunea care ne-a plăcut cel mai mult în Vietnam și îi mulțumesc Andradei pentru recomandarea făcută! Ninh Binh a fost o evadare după aglomerația și forfota din Ha Noi și înțeleg de unde îi vine supranumele de “Ha Long de pe uscat”. Însă, spre deosebire de cunoscutul golf, în Ninh Binh nu te lovești de aceleași mulțimi de turiști. Cel puțin nu înca!
Noi am stat în Tam Coc pentru 3 nopți, perfect pentru a putea explora regiunea și a vedea toate obiectivele importante. Ne-am organizat singuri, în ritmul nostru, deplasându-ne pe scooter; însă bicicletele sunt si ele foarte populare în zonă. Ne-au plăcut mult Trang An și panorama de la Hang Mua, cu toate că luna ianuarie nu e printre cele mai potrivite perioade de a vizita nordul Vietnamului. Nu aș fi crezut că în Asia de Sud Est scad atât de mult temperaturile (până spre 16-18 grade maxima), iar vremea a fost înnorată și cețoasă, cu multe ploi mărunte.
Poți verifica aici cele mai bune variante de cazare în Tam Coc.
Dacă ajungi in Ninh Binh împreuna cu copiii, nu rata măcar o masă la Chookie’s Beer Garden. Pentru noi a fost o oază de relaxare și locul perfect să luăm o pauză de la mâncarea locală, de care Eric era sătul deja. Încă un mare plus, terasa are încălzitoare și spațiu de joacă pentru copii, lucruri pe care nu le întâlnești prea des în Vietnam! Meniul lor e internațional și include opțiuni vegetariene, un alt criteriu dificil de găsit în Ninh Binh.
Ha Long Bay
La prima vizită în Vietnam, nu puteam rata cea mai cunoscută atracție a zonei, peisajul insular unic pe care îl vezi peste tot prin reclame. Din păcate, Ha Long Bay a fost pentru noi o mare “capcană turistică”! Sper să nu fiu înțeleasă greșit, insulele și tot relieful carstic sunt ceva deosebit, dar aglomerația și modul precar în care se organizează tururile în zonă îți pot ruina întreaga experiență. Plus că mă îndoiesc că apa din Ha Long Bay este vreodată atât de albastră precum în broșurile turistice!
Fiind în Vietnam cu copilul de nici 3 ani, am fost reticenți să stăm în golf pentru mai multe zile. Eric e învățat cu apa și am făcut vacanțe pe barcă împreună, nu aceasta era problema. Dar aici ne-am făcut multe probleme datorită condițiilor, igienei și mâncării și ne-a fost cam groază să fim prinși câteva zile într-un loc unde s-ar putea să nu ne placă. Nu în ultimul rând, nici vremea nu prea ținea cu noi la început de Ianuarie!
Astfel că am ales o soluție de compromis, o excursie de o zi din Ha Noi, o idee deloc inteligentă! Am petrecut în total am 7 ore pe drum (din care câte 30 de minute pe fiecare sens în magazine de souveniruri unde nici unul din noi nu ar fi vrut să oprească), doar pentru a fi în golf pentru mai puțin de 3 ore. Astfel că am apucat să vedem foarte puțin din peisaj și doar în cele mai aglomerate și exploatate zone.
Sfatul meu pentru călătoria voastră în nordul Vietnamului e să nu ratați Ha Long Bay, dar numai cu condiția să alocați minim 2 nopți/3 zile pentru această activitate. Aici puteți găsi diferite opțiuni de cazare în zonă. Dacă nu e posibil, poate ar fi mai bine să o amânați pentru o altă ocazie, deoarece altfel nu merită timpul și banii investiți.
Hoi An
În regiunea centrală a Vietnamului am zburat în Da Nang, însă am ales să ne petrecem timpul într-un orășel mic și autentic. Hoi An a fost într-adevăr o opțiune foarte bună pentru noi! Listat în patrimoniul UNESCO ca port tipic regiunii, extre de bine păstrat, Hoi An e o oază de calm și relaxare, complet diferit de marile orașe vietnameze. Însă nu îți va lipsi nimic în Hoi An, fiind foarte popular în special printre familiile care călătoresc alături de copii. Centrul e compus dintr-un labirint de străduțe vechi, cu arhitectură tradițională, iluminate noaptea de sute de lampioane colorate. Pe malul râului găsești numeroase terase unde poți încerca delicii vietnameze cu pește sau fructe de mare, într-o atmosferă foarte plăcută. Lui Eric i-au plăcut mult plimbările de seară pe aici, precum și bărcile de pescari.
Poți căuta aici cele mai bune variante de cazare pentru Hoi An.
Din Hoi An poți ajunge foarte ușor la complexul de temple de la My Son, un alt obiectiv din patrimoniu UNESCO. Aici a fost centrul civilizației Champa, încă din secolul la IV-lea. Din păcate însă, mare parte din ansamblu a fost distrus de Americani în timpul războiului din Vietnam, armata locală fiind refugiată în această zonă. Însă ceea ce a râmas în picioare este impresionant și se fac mari eforturi internaționale pentru restaurarea acestui sit.
Nu în utimul rând, dacă vizitați Hoi An alături de copii, mergeți pentru mic dejun sau prânz la Dingo Deli. De fapt, e posibil să petreceți acolo mai mult timp decât vă așteptați inițial! Dingo Deli e un bistro drăguț, cu sandwichuri, deserturi, freshuri și cafea delicioasă. Însă nu mâncarea e importantă aici, ci spațiul de joacă e marea vedetă. Dingo Deli include o zonă interioară și una exterioară amenajate pentru copii, care l-au fascinat pe Eric. Abia l-am convins să ia o pauză de la joacă pentru a mânca pastele cu sos de roșii, una din mâncărurile lui favorite la acea vreme! Vă puteți da seama că am ajuns la Dingo Deli de câteva ori în timpul șederii noastre în Hoi An, și de fiecare dată am întâlnit familii cu copii din diverse colțuri ale lumii. A fost fascinant să îi vedem jucându-se fericiți, fără nici un fel de bariare culturale sau lingvistice, una din marile beneficii ale călătoriilor alături de ei.
Ba Na Hills
Cu siguranță ați văzut pe social media poze cu “podul cu mâini” aflat aproape de Da Nang, prezentat ca o imagine reprezentativă pentru centrul Vietnamului. E într-adevăr o realizare interesantă, iar drumul până acolo e fabulos! Telecabina care urcă până la acel punct deține câteva recorduri Guiness, iar urcarea prin nori, peste pădurea tropicală și cascade a fost o experiență unică. Doar podul în sine nu ne-a impresionat deloc. Golden Bridge are într-adevăr o arhitectură interesantă, însă nu duce nicăieri și nu pare construit cu un scop anume. Plus că e extrem de aglomerat în permanență și nu ai cum să faci o poză singur sau să te bucuri de priveliște fără a compromite pozele celorlalți. Asta în cazul în care nimerești o zi norocoasă, panorama fiind acoperită de nori și ceață aproape în permanență.
De la Golden Bridge există încă o telecabină până la Satul Francez, un ansamblu de un kitch extrem, ce imită diverse capodopere arhitecturale Europene. Nu ai cum să apreciezi așa ceva dacă le-ai văzut în realitate, la locul lor, la adevărata valoare!
Dacă totuși vă decideți să vizitați Ba Na Hills, luați cel puțin o geacă subțire cu voi. Vremea la munte e foarte imprevizibilă și mult mai rece decât pe coastă.
Ho Chi Minh
De departe cel mai agitat și aglomerat oraș pe care l-am vizitat vreodată, Ho Chi Minh ne-a obosit complet cu freamătul și haosul continuu.
Caută aici cele mai bune oferte de cazare pentru Ho Chi Minh.
Totuși, nu ai întreaga imagine a Vietnamului dacă nu ajungi și în Ho Chi Minh! Pentru mine a fost important să vizitez la Muzeul Războiului din Vietnam, unde am petrecut întreaga dimineață. E o vizită cu impact foarte puternic și nu poți fi complet pregătit, oricât ai fi auzit despre războiul din Vietnam până atunci. Din fericire, în interior e amenajată și o zonă de joacă pentru copii, unde am luat pe rând câte o pauză să stam cu Eric și să ne revenim la o stare de spirit mai pozitivă.
În Ho Chi Minh ne-a fost recomandată și o vizită la Ben Thanh Market, cea mai bună mâncare stradală pe care am experimentat-o în Vietnam. Am găsit aici o atmosferă minunată, cu muzica live și mâncare delicioasă, vietnameză, dar și thailandeză, chinezească sau indiană.
Delta Mekongului
Nu știu exact de ce, dar delta Mekongului a fost printre primele obiective pe care le-am pus pe lista când am decis să mergem în Vietnam. Însă nu a avut nici pe departe impactul scontat. Poate aveam așteptări eronate sau poate trebuia să mergem mai mult în susul Mekongului, pentru mai multă autenticitate.
Pentru a vizita delta Mekongului am ales să stam în Can Tho, la 2 ore și jumătate de mers cu mașina din Ho Chi Minh. Tot ce e mai aproape ni s-a spus că e extrem de aglomerat și supra-turistic; plus că nu am vrut să repetăm greșeala făcută cu turul de o zi din Ha Long Bay. Astfel că a ales să rămânem câteva zile în Can Tho, o relaxare la finalul vizitei în Vietnam.
Vezi aici cele mai avantajoase variante de cazare din Can Tho.
În Can Tho funcționează cea mai mare piață plutitoare din Vietnam și una din puținele care sunt încă utilizate de către localnici, nu doar păstrată în scop turistic. Am mers dis de dimineață și am văzut cum se tranzacționează produse agricole din diverse regiuni. Vânzătorii vin cu barca de la ferme și stau zile sau săptămâni aici, iar unii chiar au familiile și copii cu ei. Ne-au fost indicate bărcile unde locuiesc copii, acestea având împrejmuiri din plasă de sârmă pe margini, pentru siguranța celor mici! Bărcile mari vând doar în sistem “vrac”, dar sunt și bărci mici, vânzători ambulanți, care te abordează cu oferta lor de fructe sau băuturi pentru a fi consummate pe loc.
După piața plutitoare, am continuat turul la o fermă unde am putut observa și gusta diverse fructe tropicale proaspete, direct de pe plantă. A fost o experiență drăguță, deși mai făcusem ceva similar în Sri Lanka cu doar o lună în urmă. În cadrul fermei era amenajată și o baltă cu pești pangasius, iar cu această ocazie am înțeles și mai bine de ce se recomandă să nu mâncăm acești pești… nu vă puteți imagina în ce condiții cresc!
Am încheiat turul cu vizita unei “fabrici” de tăiței de orez, însă mă îndoiesc că e “singura” din Can Tho, așa cum ne-a prezentat-o ghidul.
AM FOST ANUL ASTA IN FEBRUARIE 28 DE ZILE IN VIETNAM. PE NOI NE-A FASCINAT VIETNAMUL!
CITISEM POSTAREA DUNEAVOASTRA SI ERAM SCEPTICI.
SE PARE CA AM FOST MAI NOROCOSI. IN BA NA HIL AM AVUT SOARE SI AM TRAIT O EXPERIENTA DE VIS. IN DA NANG AM SOST CAZATI LANGA FASCINANTUL POD AL DRAGONULUI CARE IN SEARA DE SAMBATA SI DUMINICA ARUNCA PE IMENSA GURA, FOC SI APA. IN HANOI AM FOST LA PLAJA IAR HOTELUL ERA INTR-O GRADINA DE VIS. AM FOST SI LA MUNTE IN DA LAT. IN HUE SI AM VIZITAT MORMINTELE REGALE SI ORASUL CETATE. AM MANCAT ZILNIC CELE MAI BUNE FRUCTE EXOTICE. IN HANOI AM MERS LA TEATRUL DE PAPUSI PE APA. AM VIZITAT TEMPLE SI MUZEUL SATULUI. IN PHU QUOC…O INCANTARE! PLAJE PUSTII DE VIS, HOTELUL CAMIA, EXTRAORDINAR, LA ASA ZISELE RESTAURANTE ALEGEAM PESTI VII , EXOTICI, PE CARE II PREGATEAU IN FATA NOASTRA. IUBESC VIETNAMUL SI IN IANUARIE PLECAM DIN NOU DE DATA ASTA SI IN LAOS SI CAMBODGIA.
[…] Vacanța în Vietnam ne-a lăsat sentimente foarte contradictorii. Ne-au plăcut mult unele lucruri, în vreme ce altele le-am urât din tot sufletul, și nu ne putem forma o opinie consolidată. E de fapt una din puținele țări unde ne e foarte greu să putem face recomandări clare celor care ne cer sfatul. E ciudat, dar nu este doar impresia noastră. Confom statisticilor oficiale, doar 30% din oamenii care ajung în Vietnam se întorc pentru o a doua vizită, cu mult sub media altor țări din Asia de Sud-Est. […]