Dubai nu a fost inițial în agenda anului nostru sabatic, însă l-am inclus ca punct intermediar între SUA și Asia. Am împărțit drumul, și așa destul de lung, și dacă tot am oprit aici, am petrecut o săptămână întreagă în Dubai. De fapt, principalul motiv a fost faptul că am găsit zboruri foarte convenabile cu Norwegian Air; am zburat Orlando-Stockholm-Dubai, în condiții foarte bune, și am plătit puțin peste 300$/persoană.
Hai cu noi în Dubai, împreună cu un grup de familii cu copii, în vacanța școlară de Paște 2025!
Verifică aici cele mai bune oferte de cazare în Dubai.
Noi am ales să stăm în Dubai într-un apartament AirBnb în Dubai Marina, zona noastră favorită de câte ori ajungem acolo. E o locație foarte convenabilă, aproape de metrou și de plajă, cu magazine, restaurante, zone de promenadă și spații de joacă pentru copii. În Dubai Marina găsești practic tot ce ai nevoie și nu ești nevoit să părăsești cartierul decât dacă vrei să vizitezi orașul. Ceea ce am și făcut. Deși principala activitate pe care ne-am propus-o pentru o săptămână în Dubai a fost să ne odihnim și să îl ajutăm pe Eric să se acomodeze cât mai bine noului fus orar, am reușit să bifăm suficiente atracții din Dubai.
Burj Khalifa
Burj Khalifa e unul din simbolurile Dubaiului, cea mai înaltă clădire din lume, măsurând 829.8m. E și unul din cele mai cunoscute obiective turistice din emirat și de neratat pentru oricine e la prima vizită în Dubai.
Recomand să îți iei biletele online, pentru a fi sigur că poți vizita Burj Khalifa la ora dorită și fără să stai la cozi. Cele mai populare intervale sunt vândute rapid, deci e indicat să faci rezevarea cu 48 de ore înainte. Vizita la apus e foarte apreciată, fiind și cel mai aglomerat tronson orar. Noi am preferat să mergem dimineața, când Eric e mai vioi și mai receptiv, dar și pentru a evita aglomerația. Poți urca în Burj Khalifa la 456 sau 555 metri; noi am optat pentru prima variantă și nu mi se pare justificată diferența de preț într cele două.
După experiența Burj Khalifa am petrecut câteva ore în Dubai Mall, care e imens! Are restaurante și magazine pe toate gusturile și bugetele, un patinoar și un acvariu. De neratat e Dubai Fountain, cea mai mare fântână muzicală din lume. Spectacoul de apă, muzică și lumină are loc seara la fiecare 30 de minute și e cu adevărat deosebit. Din păcate e și destul de aglomerat, mai ales în weekend sau de sărbători. Noi am ajuns în mod cu totul întâmplător de ziua națională a Emiratelor Arabe și nu vă puteți imagina aglomerația și forfota de acolo. Am plecat rapid, nu era deloc momentul să fii în zonă cu un copil, mai ales că era prima noastră zi în Dubai.
Dubai Palm
O altă emblemă a Dubaiului, merită din plin să faceți un tur pe insula artificială în formă de palmier. La Palm se ajunge cu trenul monorail din care poți admira insula și construcțiile spectaculoase de acolo. Monorailul nu e conectat la sistemul de metrou, ci doar la tramvai; noi am pornit din Dubai Marina și am schimbat la stația Palm. Cel mai bun moment pentru vizită este dupămasa devreme, cât e încă lumină să admiri peisajul, dar să și prinzi apusul pe insulă.
Prețul pentru monorail e de 20 AED sau 30 AED dus-întors, însă poți plăti doar cash, ceea ce e destul de neobișnuit pentru Dubai.
La capătul liniei se află luxosul hotel Atlantis, care găzduiește și acvariul Atlantis Lost Chambers. Am fi vrut să îl vizităm, însă Eric era destul de agitat și obosit, nefiind complet adaptat la schimbarea de fus orar (din SUA diferența de oră e considerabilă). Deci am lăsat unele obiective pentru vizita următoare, cu siguranță ne vom întoarce în Dubai!
Miracle Gardens
Miracle Gardens a fost cea mai frumoasă surpriză pe care ne-a oferit-o Dubaiul. Nu ne-am așteptat deloc să vedem o grădină atât de verde și bine aranjată în mijlocul deșertului. Am petrecut în Miracle Gardens 2-3 ore, însă poți sta lejer o jumătate de zi. Găsești aici zone de relaxare cu șezlonguri și hamace sau chioșcuri de unde să cumperi suc și gustări.
Poți ajunge la Miracle Gardens cu autobusul, însă noi am preferat varianta mai simplă și am plătit 12 $ pentru taxi din Dubai Marina.
Orașul vechi și bazarul
Dubai e o lume modernă, fascinantă, însă ar trebui să vezi cum arăta înainte și de unde a început totul. Vei fi cu atât mai impresionat de ceea ce este azi!
Micul golf și căutătorii de perle erau centrul economic al Dubaiului înainte de era petrolului. Acum poți vizita această zona și să traversezi apa cu o barcă, între Bur Dubai și Deira.
Dacă tot ești în zonă, nu rata piață de aur! E de bifat chiar dacă nu cumperi nimic sau dacă, la fel ca și mine, nu ești mare fan al bijuteriilor. Noi am fost copleșiți de diversitatea de produse și stiluri, pentru toate gusturile și bugetele. Nu te aștepta să dai de prețuri mici, decât dacă ai abilități foarte bune de negociere. Însă vei găsi artizani deosebiți, care pot face din aur, la comandă, absolut tot ce dorești.
Orașul vechi este locul unde să mergi dacă vrei să cumperi suveniruri pentru cei de acasă, dar și pentru tine. Favorita noastră este piața de condimente, cu străduțe întortocheate pline de parfum și culoare. Eric a fost fascinat aici și a vrut să miroase și să observe fiecare borcan, cu explicații privind sursa și destinația. A fost, cred, cea mai educativă parte a Dubaiului alături de copil.
Marea Moschee Sheikh Zayed din Abu Dhabi
În general apreciez clădirile religioase vechi și consider de mult timp încheiată era construcției de mari monumente religioase. Însă în Emiratele Arabe trebuie să fac o excepție.
Marea Moschee din Abu Dhabi a fost deschisă abia în 2007 și combină într-un mod minunat istoria și diversitatea cuturală a religiei musulmane cu arhitectura și arta modernă. E o structură impresionantă, cu o mulțime de elemente ce figurează pe liste de “cea mai … din lume”. Marea Moschee Sheikh Zayed e simplă și opulentă în același timp și mi-a dat impresia de perfecțiune până la cel mai mic detaliu.
Noi am luat autobusul din Dubai până în Adu Dhabi, însă data viitoare vom opta sigur pentru un taxi sau o mașină închiriată; a fost o zi lungă și am pierdut mult timp schimbând mijloace de transport. O dată ajuns în Abu Dhabi vei lua autobusul 94 până la marea moschee; stația locală de autobus e exact în fața terminalului. Ai grijă să ai bani cash, deoarece e singura modalitate de plată a biletelor și nu există ATM în apropiere.
Vizitarea moscheei e permisă doar dacă porți vestimentația adecvată. Însă nu trebuie să îți faci mari griji cu ce te îmbraci, toate femeile primesc o abaya gri/neagră la intrare. Mare parte din vizită vei fi desculț și ideal ar fi să porți încălțăminte care se încalță ușor, e destul de aglomerat în zona unde se lasă pantofii. Nu în ultimul rând, nu uita să îți iei ochelarii de soare! Efectul soarelui puternic pe marmura albă e orbitor dacă nu ai nici o protecție pentru ochi.
Cam atât am reușit noi să facem într-o săptămână în Dubai cu juniorul. Însă orașul îți oferă multe alte atracții. Pe lista noastră ar mai fi schi pe pista artificială din Mall of the Emirates, o excursie seara în deșert, vizita noului Dubai Frame, parcurile de distracții sau mancarea din Global Village. Plus câteva obiective de bifat și în Abu Dhabi! Dubai e o destinație unde nu ai cum să te plictisești, singurele aspecte supărătoare pentru noi au fost doar căldura de la prânz și aerul condiționat exagerat de rece de la metro și din mall-uri. Dubai e unul din puținele locuri în care, deși am fost de mai multe ori, ne-am întoarce oricând cu mare drag.
Poți citi și la Anca Arau despre alte activități de făcut în vacanță în Dubai.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.
[…] variantă de activități pentru copii, astfel că nu a fost ușor să alegem ce să facem în săptămâna petrecută în Dubai pe când Eric abia împlinise 3 ani. El e mare amator de activități acvatice și i-a plăcut la […]
[…] Nu cred că mi-ar plăcea să locuiesc în Dubai, dar mă simt „ca acasă” de câte ori ajungem acolo. Deși vrem mereu să explorăm locuri noi, ne-am format și anumite obiceiuri. Una din constante, cu ocazia fiecărei vizite, a fost să căutăm cazare în Dubai Marina sau Jumeirah Beach Residence. Mi se par locații ideale, unde ai totul la îndemână, important mai ales dacă ești în Dubai cu copii. Multitudinea de restaurante și magazine de tot felul, spații de joacă, largi zone de plimbare, plaja Jumeirah și accesul rapid la rețeaua de transport public fac JBR și Dubai Marina opțiuni de cazare perfecte pentru o vacanță în Dubai. […]