Din diverse motive, am întârziat foarte mult planurile de vacanță pentru această vară. Asta și pentru că până acum, din mai multe motive, am evitat vacanțele în luna august. Dar cu copil de școală nu prea avem de ales! Astfel că, în luna iunie când ne-am trezit și noi să rezervăm ceva, prețurile pentru toate destinațiile clasice de vară din Europa erau ridicol de mari! După multe ore și click-uri pe aplicațiile pentru bilete de avion, ne-am hotărât la o vacanța de vară cu copilul Malta, printre puținele variante care se încadrau cerințelor noastre.
Pentru vacanța de o săptămână cu copilul în Malta, am avut un program care să combine relaxare și bălăceală cu vizita la câteva din obiectivele la care doream să ajungem. Ne-am organizat chiar foarte bine, fiind pentru prima dată în această țară. Însă căldura excesivă ne-a încurcat mult și a redus ritmul pe care îl avem de regulă în vacanțe.
Am găsit în Malta o destinație mai diversă decât ne-am fi așteptat! Lăsând la o parte relieful arid, insula, de fapt insulele, au multe de oferit vizitatorilor, nefiind practic o destinație clasică „de plajă”. Trebuie doar avut grijă mai mare la perioada aleasă! De asemenea, dacă ai în plan să vizitezi Malta, ideal ar fi să închiriezi mașină, pentru mai multă flexibilitate, pentru a nu pierde timp așteptând mereu un autobuz sau pentru a ajunge în locuri mai izolate și pline de farmec. În ciuda a ceea ce am citit înainte, traficul mi s-a părut chiar lejer, singurul inconvenient fiind condusul pe stânga, după modelul britanic.
Vremea în Malta
Deși noi am ajuns în Malta în vacanța de vară, la mijlocul lunii august, nu recomand deloc această variantă. Sau cel puțin nu dacă vreți și altceva în afară de leneveală pe un șezlong. Vara în Malta e extrem de fierbinte! Poate am prins noi o perioadă mai caldă decât în mod normal, dar chiar și seara, după apus, erau 28-29 de grade. Vă dați seama cum se simțea aerul în miezul zilei!
Cred însă că e un loc perfect de ajuns toamna/primăvara devreme, când temperatura e mult mai plăcută decât acasă. Ai astfel șansa unei vacanțe la soare în extrasezon pentru Europa, la o distanță și un buget extrem de rezonabile.
Plajele în Malta
Malta nu mi se pare deloc o destinație pentru iubitorii de stat la plajă. Nu mă înțelegeți greșit, sunt extrem de multe plaje mici, superbe, înconjurate de stânci spectaculoase. Dar nu e tocmai locul de lenevit o zi întreagă, sunt puține locuri amenajate cu șezlonguri și umbreluțe. În plus, plaje cu nisip fin sunt rare și de regulă foarte aglomerate.
Eu ador plajele sălbatice, izolate, deci am găsit, atât în Malta, cât și pe Gozo, câteva locuri fix pe gustul nostru, pentru o bălăceală de 1-2 ore sau pentru un picnic la apus. Dintre plajele cu nisip din Malta, cea mai celebră este Mellieha, însă mie mi s-a părut excesiv de aglomerată. Am preferat Miracle Beach, cu o atmosferă care ne-a amintit tare mult de Koh Lanta. Pe insula Gozo, plaja Ramla, cu nisip roșiatic, e de neratat, iar la apus poți urca până la grota Tal-Mixta, pentru o priveliște de vis.
Ce poți face în Malta cu copilul
Am detaliat mai jos ce am vizitat noi într-o săptămână de vacanță în Malta cu copilul. A fost un program lejer, chiar prea lejer pentru gustul nostru. Însă era mult prea cald ziua pentru a putea fi mai activi, astfel că am petrecut mai mult timp la plajă sau piscină decât în mod obișnuit. Dar ne-a prins bine, unii dintre noi au citit mult, alții și-au perfecționat înotul și săriturile de pe marginea bazinului.
- Acvariul Național – o experiență chiar drăguță, nu e foarte mare, dar e perfect să petreci înăuntru 2 ore după prânz, când soarele e prea fierbinte (sau într-o zi mohorâtă din extrasezon). Lângă acvariu e și un restaurant cu terasă superbă spre mare, dar și o zonă de joacă pentru cei mici.
- Capitala Valletta – ne-am plimbat aici într-o seară, la apus și ne-au fermecat străduțele foarte abrupte, precum și panorama din Upper Barrakka Gardens. Ne-ar fi plăcut să vedem și salvele de tun ce se trag zilnic la orele 12 și 16 la vechea platformă ceremonială Saluting Battery; dar mai venim, au rămas multe locuri pe listă de vizitat în Valletta.
- Vechea capitală Mdina – am ajuns aici la plimbare într-o altă seară și mi s-a părut un loc superb, o veche cetate cu străduțe înguste și mici terase extrem de cochete. Mi-a amintit puțin de San Marino, însă e mult mai frumos și mai elegant. Un alt loc unde am în plan să revin pe îndelete în zile mai puțin toride.
- Excursie cu barca la Blue Lagoon – mari iubitori de apă, nu ratăm nici o plimbare cu barca! Iar la Blue Lagoon e neapărat de ajuns într-o vacanță în Malta, nu știu dacă am văzut mare mai frumoasă în Europa! Blue Lagoon este între insula Malta și mica insulă Comino și poți ajunge aici în mai multe variante: cu feribot, în excursie cu barca mare, cu mai mulți oameni, sau mică, în tur privat, ori poți chiar să închiriezi o barcă pe care să o conduci singur. Noi am optat pentru un tur privat de două ore la Blue Lagoon, fiind în plin sezon și foarte aglomerat. Am avut un skipper simpatic care ne-a povestit multe despre insulă, ne-a dus cu barca printre stânci și a oprit în locuri superbe pentru bălăceală. E activitatea pe care o recomand cel mai mult în timpul unei vacanțe de vară în Malta.
- Popeye Village – contrar recomandărilor citite peste tot, nouă nu ne-a plăcut deloc la Popeye Village. Golful respectiv e într-adevăr superb, înțeleg perfect de ce a fost ales ca platou de filmare, iar satul e bine păstrat și are farmecul său. Însă nu îmi pare că e de stat mai mult decât pentru o plimbare de 2 ore, mult prea scump pentru ceea ce oferă (am plătit 60 euro pentru 2 adulți și un copil), nu tocmai curat și e destul de plictisitor. E un program de show-uri, însă nu ni s-au părut atractive nici nouă, nici copilului, iar zona cu șezlonguri era deja supra-aglomerată la mai puțin de jumătate de oră după deschidere.
- Satele pescărești Marsaskala și Marsaxlokk – două sate extrem de pitorești, cu bărci tradiționale colorate, terase pe malul mării și o faleză perfectă pentru plimbare.
- Siturile arheologice din perioada neolitică – o parte mai puțin cunoscută de majoritatea turiștilor, în Malta există mai mult de 20 de situri arheologice extrem de vechi, cu o istorie destul de ambiguă de peste 5,500 de ani. Am auzit prima dată de ele într-un documentar pe Netflix și chiar sunt le fel de spectaculoase și stranii pe cum sunt prezentate acolo. Noi am vizitat Hagar Qim și Mnajdra, parte a aceluiași complex, pe insula Malta, și Ggigantija, pe insula Gozo.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.