În luna mai am avut un weekend foarte special: prima întâlnire Family Travel Bubble din acest an. De fapt a fost întâia când am reușit să particip… sperăm să mai urmeze multe și la fel de reușite! Iar pentru că așa ocazie merita și o locație pe măsură, am mers la Balvanyos Resort pentru un weekend și ne-am bucurat de 2 zile vesele și relaxante împreună cu copiii. Am găsit cu toții ceva pe placul nostru, deși am fost 5 familii, cu 9 copii între 1 și 8 ani!
Am ajuns la Balvanyos la recomandarea Eximtur, cu care ne-am întâlnit recent la o cafea pentru un scurt interviu despre piața turistică locală. Avem mare încredere în opiniile lor, că doar sunt de 30 de ani pe piața românească, una din cele mai vechi firme în domeniu. Am găsit în oferta Eximtur o mulțime de locuri superbe în țară, de la resorturi moderne la conace vechi sau pensiuni rustice, la munte, pe litoral, în deltă sau în alte zone superbe din România, ba chiar am văzut că absolut peste tot se pot folosi vouchere de vacanță!
Pentru întâlnirea noastră, căutam un loc deosebit, la distanță rezonabilă atât de București cât și de Cluj, unde să avem o experiență frumoasă și să găsim activități pentru copii, dar și pentru adulți, indiferent cum ar fi vremea afară. Balvanyos Resort ni s-a potrivit perfect și suntem tare încântați de alegerea făcută!
Cazarea la Balvanyos Resort
Fiind un grup de mai multe familii cu copii la Balvanyos Resort, am ales Vila Panorama 2, cea mai nouă clădire a lor și care are camere spațioase pentru familii. Vila e exact peste drum de clădirea principală, la câteva minute de mers pe jos (doar seara când a fost mai răcoare sau a picurat ușor am luat mașina).
În prezent e în construcție încă un corp de hotel și care pare să fie foarte modern, dedicat special familiilor cu copii. Acesta va avea legătură directă și cu centrul spa și abia așteptăm să avem ocazia îl testăm!
Noi am avut o cameră spațioasă la parterul vilei, cu pat dublu și canapea extensibilă, plus o terasă unde am putut bea dimineața cafeaua în liniște până s-a trezit Eric (aerul montan și activitățile de peste zi l-au ajutat să doarmă foarte bine!). Fiecare cameră e dotată cu aparat de cafea Nespresso, un mare plus pentru noi! Camerele sunt foarte frumos decorate, cu mult lemn și nuanțe pastel naturale, extrem de relaxant și potrivit contextului. Familiile mai numeroase au stat la etajul vilei, unde camerele au și o mică mansardă cu pat pentru copii. Nu știu cât au dormit cei mici în zona dedicată lor, însă pe timpul zilei acolo au avut loc cele mai interesante jocuri și s-au făcut cele mai palpitante curse cu mașinuțe.
Mâncarea la Balvanyos Resort
Pachetul nostru la Balvanyos Resort a inclus și micul dejun, absolut delicios, cu numeroase specialități și produse din ingrediente locale. Chiar și cei mai mofturoși au găsit o alternativă pe gustul lor!
La prânz și cină am testat două din restaurantele complexului. La Forest am savurat ciorbe tradiționale sau preparate din bucătăria locală; dacă ajungeți acolo, nu ratați ciorba secuiască de cartofi cu coaste afumate. La Gastro Lab am degustat mâncăruri internaționale reinterpretate într-un stil local sau cu influențe secuiești, cum ar fi burger cu carne de cerb, humus cu jumări de mangaliță sau păstrăv cu sos de busuioc. Ne-a părut rău că nu am avut ocazia să încercăm și Fork, noul restaurant gourmet, dar probabil nu ar fi fost tocmai o experiență autentică în grupul nostru gălăgios de copii.
Grand Santerra Spa Balvanyos
Principala atracție la Balvanyos Resort e zona de spa cu suprafață de peste 2,000 mp, superbă și perfectă pentru relaxare. Într-o zi răcoroasă nimic nu se compară cu jacuzzi-ul fierbinte de pe terasă, înconjurat de sunetele și parfumul pădurii. Copiii s-au simțit extraordinar la spa, dar nu vă faceți probleme, sunt suficiente bazine ca să vă puteți bucura de liniște în orice moment, iar seara e permis accesul doar pentru persoanele peste 14 ani.
Am găsit la Grand Santerra Spa piscine interioare sau exterioare cu temperaturi de 24 – 36 grade, cu zonă de înot, dar și cu jeturi cascadă sau hidromasaj, bazine jacuzzi cu apă de izvor sau sărată și chiar un mic bazin puțin adânc, special pentru copii. Zona de saune include baie de abur, infra saună și saună finlandeză, plus duș senzorial și duș cu zăpadă. La acestea se adaugă camera salină cu cărămizi din sare de Praid și sauna secuiască pe lemne aflată pe terasa exterioară, cu aroma terapie dată de crengile de brad.
Deși am fost la Balvanyos în weekend și hotelul era sold-out, nu am simțit nici un moment aglomerație. Ba chiar au fost momente când copiii din grupul nostru au fost singuri în piscina principală, deci s-au putut desfășura în voie. Cei mai mărișori au testat și sauna pentru câteva minute, adaptat vârstei, căci așa se clădește rezistența și răbdarea, sau am jucat cu ei țări și capitale în camera salină, extrem de benefică pentru imunitatea sistemului respirator.
Ce mai poți face la Balvanyos cu copiii
Ne-a plăcut extrem de mult spa-ul de la Balvanyos, dar era păcat să ajungem până aici și să nu ne bucurăm și de alte atracții ale zonei. Astfel că diminețile ni le-am ocupat cu alte activități perfecte pentru familiile cu copii.
Sâmbătă după micul dejun am pornit într-o scurtă drumeție spre Peștera Sulfuroasă. Sunt numeroase trasee ce pornesc de la Balvanyos, spre panorame spectaculoase, izvoare minerale, mofete sau tinovuri. Fiind cu un grup mare de copii, inclusiv micuți de 3-4 ani, am ales un traseu mai scurt și nu prea dificil. Știind că în zonă există numeroși urși, am apelat și la un însoțitor din partea hotelului. A fost o idee minunată! Rareș, ghidul nostru, nu doar că i-a mobilizat ușor pe copii, dar le-a și explicat ceea ce am văzut pe traseu. Cu multă răbdare, ne-a povestit despre geografia zonei și despre activitatea vulcanică, am observat împreună plante și ciuperci, și ne-a explicat măsuri de siguranță în cazul în care întâlnim urși (din fericire nu a fost cazul). A fost o drumeție foarte plăcută și educativă.
Peștera Sulfuroasă este cea mai mare mofetă naturală din Europa și emite zilnic 3000 mc hidrogen sulfurat. Vă puteți imagina mirosul în zona respectivă și toate glumele făcute de copii! De altfel, masivul respectiv este cunoscuta ca Muntele Puturosu :). Aceste emanații de gaze post vulcanice sunt factori curativi naturali în multe afecțiuni alergene, reumatice sau cardiovasculare. Accesul e permis în peșteră doar în zona din apropierea intrării, datorită concentrației reduse de oxigen în rest. Tot din acest motiv copiii nu au intrat deloc și nici nu e recomandat să te apleci, gazele fiind în concentrație mult mai mare la nivele inferioare. Rareș ne-a arătat depunerile de sulf și alaun de pe pereții peșterii și ne-a explicat mai multe despre formarea acestora.
În dimineața următoare, înainte să pornim fiecare înapoi spre casă, copiii au încercat parcul de aventură de la Balvanyos Resort. Cu greu i-am mai scos de acolo, deși au obosit după ce au finalizat cele doua trasee potrivite vârstei lor. E o activitate excelentă pentru micuții peste 4-5 ani, iar pentru cei mai mici sau mai puțin aventuroși este și un mic loc de joacă în apropiere. Pe lângă traseele pentru copii, sunt și unele dedicate adulților, pe diferite nivele de dificultate, sau care se fac în echipă, perfecte pentru un teambuilding sau o ieșire între prieteni.
Ne-am simțit foarte bine la Balvanyos Resort, e o locație minunată, izolată de toată agitația și zgomotul din oraș, cu aer proaspăt de munte, înconjutată de păduri de un verde crud și ciripit de păsărele. Chiar dacă ai la dispoziție tot confortul pe care ți-l dorești, ești cu adevărat în mijlocul naturii. Atât de mult, încât chiar am văzut un urs în parcare într-una din seri! Copiii au fost care entuziasmați, care speriați, depinde de cât sunt de obișnuiți cu animale sau dacă au mai văzut urși altfel decât la zoo. Eu sunt genul de fată de oraș care nu se simte confortabil nici în apropierea câinilor care nu sunt în lesă, deci m-a scos puțin din zona de confort. Însă din păcate, în această zonă urșii sunt extrem de obișnuiți cu oamenii. Sunt o apariție comună, fiind cred cea mai mare populație de urși bruni din Europa. Am văzut peste tot în jurul hotelului și pe traseele turistice indicatoare de avertizare, care oferă și sfaturi privind ce să faci dacă e un urs în apropiere. Lecția principală e să înțelegem că ursul nu prezintă un pericol dacă îl respectăm și îl tratăm ca pe un animal sălbatic. Adică, în primul rând, să nu ne apropiem de el, să nu îl hrănim și să nu îi lăsăm mâncare, oricât de bine intenționat și nevinovat ni s-ar părea acest gest!
După cum spuneam mai sus, am ajuns la Balvanyos Resort la recomandarea Eximtur, dar ne-au atras la ei și alte locații superbe cu spa în România. Vă sfătuim să îi contactați cu încredere, mai ales pentru excursii în țară. Au mereu oferte pentru diverse ocazii, iar dacă aveți vouchere de vacanță, vă scutesc de toată bătaia de cap: puteți folosi voucherele în orice agenție Eximtur, pentru absolut orice destinație din România. Iar dacă ajungeți să vă expire voucherele și nu apucați să mergeți undeva, le puteți folosi drept avans în agenție pentru o excursie viitoare!
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.