În fiecare an la finalul lunii februarie mergem într-o vacanță de familie cu accent pus pe cel mic, pentru a sărbători ziua lui de naștere. Anul acesta am început să îl implicăm și pe el în selectarea destinației și a activităților; nu ia el decizii, dar ne ghidăm după ce își dorește, că doar e o vacanță pentru el. Aveam o listă de potențiale destinații, însă prețul biletelor de avion a restrâns-o mult. În final am ales să mergem cu copilul în Abu Dhabi, din mai multe motive: e o destinație unde nu mai fusesem, cu vreme foarte bună în februarie, zbor direct din Cluj la preț decent, parcuri de distracție și o mulțime de activități pentru cei mici, dar și pe placul nostru.
Foarte multă lume m-a descurajat și m-a sfătuit să merg mai bine în Dubai, că nu am ce face în Abu Dhabi mai mult de 2-3 zile. Ei bine am avut o vacanță activă de 10 zile în Abu Dhabi, și ar mai fi mers încă 2-3 ca să vedem și să facem tot ce ne-am fi dorit.
Citește și cum am sărbătorit anii trecuți ziua de naștere a lui Eric, în Zanzibar, Egipt sau Tenerife.



Abu Dhabi nu e doar capitala Emiratelor Arabe Unite, ci și emiratul cu cea mai mare suprafață. Ne-am organizat itinerariul astfel încât să avem cazare cât mai aproape de punctele de interes și am stat în 4 locuri diferite: 2 în oraș și încă 2 tot în emiratul Abu Dhabi, însă la aproximativ 2 ore de metropolă. Am închiriat o mașină, lucru care mi se pare esențial aici dacă vrei să ai mobilitate și să vizitezi multe lucruri. Distanțele sunt uriașe, iar pe căldura aceea nu există „merg pe jos”! Infrastructura este extraordinară, iar traficul mi s-a părut chiar rezonabil, de 2-3 ori am prins ceva aglomerație la noduri de autostradă, însă nu ceva ieșit din comun. Taxele de autostradă sunt foarte mici, noi am plătit doar 6 ron după 10 zile, în care am parcurs peste 1,000 km. Bineînțeles, ai și varianta transportului în comun, dar nu am studiat foarte îndeaproape, pentru că mi s-a părut mult mai greoi, fiind cu copil, și oricum voiam să mergem în locuri în afara orașului unde nu poți ajunge cu autobuz. Pentru o vacanță relaxantă când totuși vrei să și vizitezi câte ceva ai taxi/Uber ieftin (cam jumătate de preț față de Cluj) și disponibil foarte rapid oriunde.
Ziua 1-3 – Al Ain
Am aterizat în Abu Dhabi după masa târziu și am mers direct spre Al Ain, pentru a petrece acolo primele 3 nopți. Probabil ar fi fost suficiente doar două, însă nu voiam să petrecem ziua lui Eric pe drumuri. Plus că am prins ultimele 2 zile ale unor târguri internaționale în Abu Dhabi, iar prețul hotelurilor în oraș în aceste 3 zile era de 2-3 ori mai mare decât în următoarele! Am făcut puțin peste o oră și jumătate din aeroportul Abu Dhabi până în Al Ain, pe o autostradă impecabilă cu 3-4 benzi/sens și limită de viteză 160 km/h.



În Al Ain am stat la Radisson Blu Al Ain, un hotel foarte potrivit pentru familii, cu spațiu de joacă pentru copii și piscină cu tobogan. Am putut astfel să combinăm în fiecare zi joacă și relaxare cu vizitat câteva obiective. Al treilea oraș ca mărime din Emiratele Arabe, Al Ain e una din cele mai vechi așezări umane încă locuită, cu dovezi arheologice vechi de peste 8,000 de ani. Totodată are extinse zone verzi care îi aduc supranumele de „orașul grădinilor”. Dar poate cel mai relevant pentru dezvoltarea sa recentă, Al Ain e fosta reședință a “părintelui națiunii”, Sheik Zayed bin Sultan Al Nahyan, cel care a unificat emiratele arabe într-un singur stat și orașul unde s-a născut doi dintre fii săi, de-al doilea și al treilea/actualul președinte al EAU.
În zilele petrecute cu copilul în Al Ain am reușit să vedem:
Al Ain Zoo – cea mai mare grădină zoologică din Orientul Mijlociu, întinsă pe 400 de hectare, poate cel mai recomandat obiectiv de vizitat cu copiii în Al Ain. Noi am ajuns aici exact de ziua lui Eric și a fost o alegere foarte inspirată. Am scris pe larg despre experiența la grădina zoologică din Al Ain cu copilul, e o atracție pe care o recomandăm cu căldură dacă ajungeți în zonă.


Jebel Hafit – cel mai înalt masiv montan din EAU, de 1.249 m, aflat exact pe granița cu Oman. Deșertul montan e de-a dreptul impresionant, iar drumul de aproape 12 km care urcă pe munte ofertă un peisaj unic și a fost nominalizată în topuri ale celor mai spectaculoase șosele ale lumii. Noi am ajuns aici la apus, ceea ce a făcut peisajul cu atât mai deosebit.
Fort Al Jahili – unul din cele mai mari forturi din zonă, datând din anul 1891, ce pare a fi un uriaș castel de nisip.


Qasr Al Muwaiji – locul nașterii celui de-al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite, transformat într-un muzeu modern.
Al Ain Oasis – cea mai mare oază din regiunea estică a emiratelor, acoperind 136 ha, aceasta e inclusă în patrimoniul UNESCO. Am putut observa aici sistemul de irigații “falaj”, utilizat de sute de ani în fermele din regiune. Oaza e formată din terenuri agricole private, pe care sunt cultivați peste 147 mii de curmali de diferite specii, dar și alți pomi fructiferi. Accesul în oază e gratuit, dar recomand să închiriați o bicicletă, sau mai bine un cart cu șofer. Acesta ne-a arătat punctele importante și ne-a explicat mai multe despre organizarea activităților agricole aici.


Al Ain Camel Market – un obiectiv mai puțin turistic, însă extrem de interesant, o altă față a vieții reale din această parte a lumii. A fost pentru prima dată când am văzut atât de multe cămile la un loc, albe, galbene sau brune, plus o mulțime de pui, unii din ei având doar câteva zile!
Ziua 4-7 – Yas Island
Într-o vacanță în Abu Dhabi cu copilul nu puteau lipsi parcurile de distracție de pe insula Yas. Am dedicat câte o zi fiecăruia dintre ele și chiar am stat de la deschidere și până când a fost închis totul! Am scris un articol întreg despre experiența noastră la parcurile de distracții din Abu Dhabi, despre cum să organizați vizitele în funcție de vârsta și preferințele copiilor, dar și cum puteți obține tarife mai mici.



Am ales să stăm la unul din hotelurile de pe insula Yas, la doar 5-10 minute distanță de parcuri, ceea ce a ajutat mult la logistica zilelor respective. Există și un shuttle pe insula Yas, deci vă puteți descurca destul de ușor aici și fără mașină. Atracția principală a hotelului a fost apropierea față de aeroport, astfel că puteam vedea foarte bine avioanele care se pregăteau de aterizare. Ba chiar am stat să le numărăm seara, din piscină!
Am reușit să vizităm și altceva în afară de parcurile de distracție cât am stat pe insula Yas:
Marea Moschee din Abu Dhabi – Am mai fost aici în 2018, însă Eric a dorit să revenim, evident că nu își mai amintește de la mai puțin de 3 ani, astfel că ne-am oprit în drum spre insula Yas. M-a impresionat din nou grandoarea și perfecțiunea moscheii, însă nu la fel de mult ca și acum câțiva ani. Dacă atunci nu era prea aglomerat, intrai doar desculț, iar femeile purtau în mod obligatoriu o abaya, acum sunt extrem de mulți turiști și nu îți mai dă impresia de locaș de cult, ci mai degrabă te simți ca la un palat/muzeu. Totuși trec moscheea pe lista obiectivelor obligatoriu de vizitat în Abu Dhabi, e un monument deosebit care îmbină istoria și diversitatea culturală a religiei musulmane cu arhitectura și arta modernă.


Yas Kartzone – Eric e foarte pasionat de orice vehicule cu motor, deci nu aveam cum să ratăm pista de karting. Însă aceasta a fost o dezamăgire pentru el, deoarece, la vârsta lui, a putut folosi doar cele mai slabe karturi, pe o pistă simplă și foarte scurtă. E normală abordarea aceasta, însă el având cursuri de karting finalizate a înțeles mai greu de ce regulile sunt doar în funcție de vârstă.



Yas Bay – înainte de deschiderea unuia dintre parcuri, am făcut o plimbare scurtă prin Yas Bay, o zonă de promenadă cu terase și restaurante unde cred că e foarte plăcut seara; am mâncat aici una din cele mai bune înghețate, la Pop City, și ne-am pozat cu celebrele statui gigantice, ușor înfricoșătoare pentru copii.



Jubail Mangrove Park – La plecare de pe Yas spre următoarea locație, am făcut un mic ocol pentru a vedea pădurea de mangrove de pe coastă. Până să fac planul excursiei în Abu Dhabi habar nu aveam că există aici o pădure de mangrove.Pădurea de mangrove din Abu Dhabi acoperă peste 110 kilometri pătrați și mare parte din ea este protejată în cadrul unui parc național. Noi am ales să ne plimbăm pe pasarelele special construite de aproximativ 2 km, printre copaci, pe deasupra apei. Ai însă și opțiunea de face un tur în caiac. Am văzut nenumărate păsări, dar și pești, și am aflat mai multe despre acești fantastici copaci, printre puținele plante ce pot trăi în apă sărată, de o mare importanță în protejarea mediului.
Ziua 8 – Liwa Oasis
Doream neapărat în vacanța cu copilul în Abu Dhabi să ajungem și în deșert. Iar oaza Liwa mi s-a părut cea mai potrivită alege. Tare mă bucur că am ajuns acolo! Noaptea petrecută în Liwa a fost una din cele mai inedite experiențe și, cu siguranță, cea mai autentică excursie în deșert pe care am făcut-o până acum. Doar ajungând acolo înțelegi de ce regiunea se numește The Empty Quarter!
Am stat la hotelul Tilal Liwa, un loc spectaculos în mijlocul deșertului, înconjurat doar de dune de nisip. E singura clădire mai mare din zonă, fără garduri sau ziduri în jur… doar ieși din piscină și ți se deschide tot deșertul în față! Cu toate că e atât de izolat, am avut parte aici de servicii ireproșabile și mâncare delicioasă. Interiorul e decorat în stil tradițional și creează o atmosferă foarte plăcută. Camerele sunt spațioase și confortabile, foarte bine izolate fonic.






Ne-am bălăcit mult în piscina infinită, iar Eric a putut să se joace cu încă niște copii arabi și indieni la spațiul de joacă cu nisip, cum altfel. Am mers apoi cu ATV prin deșert, dar și pe cămilă sau cal. La finalul zilei am făcut o plimbare pentru a admira apusul, iar după cină am urmărit un spectacol tradițional până când Eric a cerut să mergem la culcare, obosit după o zi atât de plină.
Singurul regret în cadrul șederii în oaza Liwa e că nu am stat încă o zi, pentru a putea ajunge până la dunele Moreeb, cele mai înalte din regiune, cu înălțime de până la 300 m. E una din destinațiile în care vrem să revenim când mai ajungem în Emirate!
Ziua 9-10 – Abu Dhabi Corniche
Pentru ultimele două zile de vacanță cu copilul în Abu Dhabi am ales un hotel cu plajă, situat în zona Corniche. E locația perfectă pentru o vacanță de relaxare cu copiii în Abu Dhabi! Dimineața am lenevit pe plajă sau la piscină, înconjurați de zgârie nori, iar după masa am pornit să mai explorăm câteva locuri rămase nevizitate:



Etihad Towers, Observation Deck at 300 – cel mai înalt punct în care poți urca în Abu Dhabi ca turist, la etajul 74 în turnul 2 al Etihad Towers. De aici ai vedere panoramică 360 asupra orașului. Noi am mers chiar înainte de apus, pentru a prinde peisaje și mai spectaculoase. Nu am avut rezervare dinainte și nici măcar nu a fost aglomerat.
Qasr Al-Watan – Palatul Prezidențial al Emiratelor Arabe Unite. Nu ai văzut cu adevărat grandoarea și opulența din Abu Dhabi până nu ajungi aici. Totul aici e mare, aurit, impresionant… Ca idee, domul central are 37 m în diametru, iar candelabrul principale compus din 350,000 piese din cristal. Cât despre sala de întâlniri… ai pierdut din start orice negociere încă de la intrare! Finalizat în 2017, Qasr Al-Watan se poate vizita de turiști din 2019, însă e folosit și pentru întâlniri oficiale (sunt zone care nu se vizitează sau altele care se pot închide temporar pentru diferite evenimente). Pe mine m-a impresionat biblioteca, ce are o colecție de peste 50,000 cărți, dar și camera unde sunt expuse cadourile primite de la diverse țări. Seara are loc un spectacol de lumini în curtea palatului care am înțeles că e impresionant; noi însă l-am ratat, întrucât nu poți reintra cu același bilet din timpul zilei.



Qasr Al Hosn – cea mai veche construcție din Abu Dhabi, a fost pentru foarte mult timp reședința șeicului și e, practic, locul în jurul căruia s-a dezvoltat orașul. Cunoscut și ca “The White Fort” sau “The Old Fort”, acesta datează din 1761, când a fost ridicat pentru apărarea singurei surse de apă de pe insula Abu Dhabi. Acum e un muzeu superb, de neratat pentru a înțelege istoria zonei. Suprapunerea de arhaic și modern pe care o vezi aici e absolut impresionantă! În curtea fortului e organizat un fel de târg cu produse locale, iar lângă e clădirea Casei Artizanilor, ce prezintă meșteșugurile locale și organizează workshop-uri tematice.
Piața de curmale – Nu e un loc neapărat turistic, însă am vrut neapărat să ajungem aici, să vedem oferta și să cumpărăm câte ceva pentru acasă. Noroc că am fost limitați la bagaje! Am găsit aici multe soiuri de curmale, dar și de smochine sau alte fructe confiate, cafea, dulciuri, ceaiuri și condimente. În absolut fiecare magazin intri ești îmbiat să guști fructele, ți se oferă cafea locala, cu cardamom, sau ceai. Tot aici e și zona pentru piața de carne, sau cea de legume-fructe. Ne-am amintit de adventurile noastre prin Asia și ne-am oprit să mâncăm mango (delicios, demult nu mai gustasem atât de bun!) și să bem un king coconut venit direct din Sri Lanka. Așa, pe o bordură în piață, a fost mai bun decât orice desert dintr-un restaurant elegant!



Louvre Abu Dhabi – cel mai mare muzeu de artă din peninsula Arabă și cel mai vizitat muzeu din Emirate. Construcția ce găzduiește muzeul ia forma unui dom prin care trec raze de lumină și care pare să plutească pe mare. Muzeul e organizat pe 12 sectoare, ce încep din preistorie și ajung la arta modernă și contemporană, într-un mod captivant și care surprinde elemente din întreaga lume. La acestea se adaugă expozițiile temporare (acum era despre Bollywood), plus muzeul copiilor, unde Eric ar fi putut petrece lejer 2 ore.



Ca și concluzie, Eric a catalogat vacanța în Abu Dhabi drept „cea mai frumoasă vacanță din viața mea”, și tind să îi dau dreptate, e destul de sus și în clasamentul nostru ca destinație de mers cu copiii.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.