Bangkok nu e neapărat orașul pe care să îl iei în considerare pentru o vacanță în familie. Însă noi credem cu convingere că orice destinație e child-friendly dacă ești suficient de flexibil. Astfel că am adăugat Bangkok în traseul nostru din anul sabatic, și pentru a ne întâlni cu oameni dragi pe care nu îi văzusem de multă vreme. Prietena noastră e născută în Bangkok și a trăit acolo suficient timp încât să ne poată ajuta să selectăm cele mai potrivite activități și obiective de bifat în Bangkok alături de un copil mic.
Bangkok nu (doar) orașul nebunesc pe care l-ai văzut în filme. E într-adevăr aglomerat și gălăgios, însă cum ar putea fi altfel, având peste 8 milioane de locuitori?!?
Unde stai în Bangkok
Când căutam cazare în Bangkok, ne-au fost recomandate cartierele Silom sau Sukhumvit. Acestea sunt foarte bine conectate la obiectivele turistice cunoscute și oferă multiple variante de activități și restaurante. În final am optat pentru un hotel foarte aproape de gara centrală, chiar lângă stația de metrou. Sincer, acest lucru este esențial atunci când vizitezi Bangkok împreună cu copii; este cald sau foarte cald tot timpul anului și nu vei putea să umbli prea mult pe jos. În luna decembrie când am fost noi, temperatura medie era în jur de 30 de grade, însă am auzit că lunile de vară sunt mult mai dificile, în special datorită umidității ridicate.
Găsești aici cele mai bune variante de cazare în Bangkok pentru familii.
Transportul în Bangkok
Transportul public este foarte bine dezvoltat în Bangkok, singura zonă mai greu accesibilă fiind orașul vechi. Noi am utilizat mult și Grab, o variantă locală pentru Uber. Prețurile sunt rezonabile și folosind aplicația veți evita târguiala și suprataxările specifice zonelor turistice.
Bangkok este un oraș foarte aglomerat, deci așteptați-vă la blocaje în trafic, în special la orele de vârf. Atunci când vă planificați plecarea spre aeroport, cel mai bine ar fi să cereți sfatul celor de la hotel. Noi am facut aproape 2 ore la sosire, dimineața devreme, însă ne-a luat doar 30 de minute să mergem spre aeroport sâmbăta dupămasa.
Mâncarea în Bangkok
Am citit în multe locuri că ar putea fi dificil să găsim mâncare potrivită pentru Eric în Bangkok, el având sub 3 ani la acea vreme. Am fost puțin îngrijorată, deși el e foarte mâncăcios și face rar mofturi la mâncare. Însă după prima zi petrecută acolo mi-am dat seama că nu am de ce să îmi fac griji; Bangkok oferă o gamă foarte largă de restaurante internaționale de toate tipurile și pentru toate bugetele. Pizza, paste, supe sau clătite, vei găsi cu siguranță ceva pe placul copiiilor; majoritatea acestora sunt situate în malluri sau în zonele turistice cunoscute. Noi ne-am orientat în funcție de recomandările de pe Tripadvisor și nu am dat greș niciodată.
Majoritatea restuarantelor din Bangkok au, bineînțeles, mâncare locală, la fel și zonele cu mâncare stradală. Însă noi am fost extrem de încântați de multitudinea de preparate și arome, mâncarea thailandeză fiind printre favoritele noastre. Eric a fost ușor reticent la început dar, treptat, s-a obișnuit și cred că ar fi putut mânca Pad-Thai și Mango sticky rice la fiecare masă.
Street food în Chinatown
In Bangkok a fost prima data când am experimentat cu adevărat conceptul street food. În Europa habar nu avem ce înseamnă cu adevărat mâncarea stradală!
Am și avut noroc cu prietenele noastre, care ne-au organizat întreaga seară în Chinatown, unde e cea mai bună și mai variată ofertă street food din Bangkok. Ele ne-au arătat ce să comandăm și de unde, rezultând o experiență memorabilă (ca să nu mai menționez cât de sătui eram după toate bunătățile). Eric a fost tare obosit spre final, însă ne-am dat seama că piețele de noapte sunt totuși de bifat chiar și cu un copil mic.
Seara, întreaga stradă Yaowarat se transformă complet. Nu sunt doar restaurantele și terasele de pe ambele părți ale drumului, dar apar și sute de tonete și carturi cu mâncare. E un rai al gurmanzilor și e de neratat atunci când vizitezi Bangkok pentru prima dată! Habar nu am la ce standuri ne-am oprit, am lăsat asta în seama “ghizilor” care ne și explicau ce mâncăm. Am încercat o multitudine de preparate locale, dintre care îmi amintesc:
- crab stir-fry cu chilli
- creveți cu tăiței subțiri
- creveți la grătar
- supă din stomac de pește
- tăiței cu mimoză de apă
- pad-thai
- clătite crocante cu cremă de cocos și gălbenuș de ou
- cuib de rândunică în sirop
- rădăcină de lotus, nuci ginkgo și castane în sirop
- tapioca și pepene în lapte
- orez lipicios cu mango
- înghețată cu cocos
Cu această ocazie ne-am dat seama că restaurantele thailandeze din Europa sunt doar o copie palidă a mâncării autentice și așteptăm nerăbdători o nouă vizită în această zonă să mai mâncăm niște delicii exotice.
Parcul Lumphini
Atunci când vizitezi Bangkok cu copiii, spațiile de joacă esențiale. Din fericire, am avut de parcurs doar o scurtă distanță cu metroul până la parcul Lumphini, deci am facut câteva vizite. Lumphini e un parc mare, o oază în mijlocul junglei de beton din Bangkok. Am găsit aici un spațiu de joacă generos, plin de copii de toate naționalitățile. Ne-a plăcut tare mult să îi vedem pe cei mici cum se joacă împreună chiar dacă nu vorbesc aceeași limbă. În mijlocul parcului Lumphini e și un lac pe care te poți plimba cu barca, dar am considerat că e prea arzător soarele pentru o astfel de activitate.
Palatul Regal
Atunci când vizitezi Bangkok, chiar și împreună cu copiii, trebuie neapărat să ajungi la Palatul Regal, centrul Regatului Siam și apoi al Thailandei începând cu 1782. Am fost impresionați de arhitectura specifică zonei și am primit și o semnificativă lecție de istorie. Complexul găzduiește diferite clădiri, unele încă folosite în scop administrativ sau pentru ceremonii, restul fiind muzee sau atracții turistice.
Cea mai importantă clădire e Templul lui Buddha de Smarald (Wat Phra Kaew), cel mai sacru loc din Thailanda. Acesta adăpostește statuia lui Buddha în poziție de meditație, sculptată dintr-un singur bloc de jad, datând din secolul al XV-lea. Îmbrăcămintea statuii e schimbată de două ori pe an, în funcție de sezon și e un important ritual în calendarul Buddhist.
Când îți programezi vizita la Palatul Regal din Bangkok, așteaptă-te să fie aglomerat și foarte cald, însă nu lăsa aceste aspecte să îți strice ziua. Ai grijă să respecți codul vestimentar, foarte strict, normal pentru un loc atât de important. Atât femeile cât și bărbații trebuie să poarte pantaloni lungi, iar bluzele fără mâneci sunt interzise. Noi ne-am cumpărat pantaloni specifici, însă există și opțiunea de a închiria pantaloni sau un sarong.
Templul Zorilor
Templul Zorilor (Wat Arun) e poate cel mai impresionant templu budist pe care l-am vizita vreodată. Eram deja destul de obosiți când am ajuns acolo, după vizita Palatului Regal, dar a meritat din plin. Cele două pot fi vizitate lejer în aceeași zi, cu o pauză la prânz îngtr-unul din multele restaurante din zonă. Pentru a ajunge la Wat Arun trebuie doar să traversezi râul Chao Phraya cu barca, dar pregătește-te să ai de stat la o coadă destul de lungă pentru asta!
Turnul King Power MahaNakhon
După atât de multe clădiri istorice și religioase, ziua următoare ne-am orientat spre ceva mai modern. Turnul Mahanakhon, aflat în distructul Silom, e a doua cea mai înaltă clădire din Thailanda. Am urcat până la punctul de observație aflat la 314m și ne-am plimbat pe cea mai înaltă platformă de sticlă din lume, la etajul 78. A fost o activitate tare amuzantă pentru Eric, probabil pentru că nu realizează încă ce înseamnă frica de înălțime. Singura lui problemă a fost că sticla era prea firebinte!
Am fi dorit să vizităm în Bangkok și Templul lui Buddha Culcat (Wat Pho) și să mergem la un masaj tradițional, însă nu am avut timp pentru toate. Dar ne mai întoarcem oricum în Bangkok împreună cu juniorul, așa că doar le-am lăsat pentru data viitoare.
Dacă plănuiești o vacanță în Thailanda citește și despre cum am explorat Chiang Mai și zona de nord a Thailandei împreună cu copilul, despre excursiile noastre în insulele Phi Phi sau în Koh Lanta cu copilul.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.
[…] câteva zile în capitală, să vizităm zona de nord și câteva insule. Astfel că, după șederea în Bangkok, am ales nordul Thailandei, zona mai autentică și mai pitorească, și am lăsat insulele pentru […]