Valencia e unul din cele mai recomandate de orașe europene pentru un city break cu copilul. Dar nu știu cum se face că nu am reușit să ajungem acolo până acum. Perioada sărbătorilor de iarna a fost însă ocazia perfectă! Am găsit la Valencia multe parcuri și spații de joacă, atracții minunate pentru copii și temperaturi de 20-22 de grade la final de decembrie. Ce îți poți dori mai mult de la o mini-vacanță la final de an!
Am petrecut un minunat city break de 4 zile la Valencia cu copilul de 6 ani. Am avut un program încărcat, dar perfect adaptat pentru Eric. Am reușit să vedem principalele puncte ale orașului, însă tot mai aveam ce face dacă aveam la dispoziție încă 2-3 zile. Iar în sezonul cald merită să ajungi măcar o zi și la plajă!
Găsiți aici câteva recomandări de cazare în Valencia.
Ziua 1 – Bioparc Valencia
Am avut zborul din Cluj spre Valencia dis de dimineață, deci am putut profita pe deplin de prima zi de vacanță. De la aeroport am luat autobuzul direct spre Bioparc Valencia, un adevărat parc zoologic cum rar am mai văzut. Animalele au spații generoase, în unele fiind mai multe specii împreună, pentru a reproduce cât mai bine habitatul real. Carnivorele stau bineînțeles separat, însă toate sunt închise prin sisteme de șanțuri, apă, stânci și paravane transparente, fără cuști sau gratii.
Cum spuneam mai sus, am putut merge direct la Bioparc, fără a fi nevoie să ne oprim mai întâi la cazare pentru a ne lăsa lucrurile. În parcarea parcului există spații de depozitare a bagajelor de diferite dimensiuni, unde ne-am putut lăsa rucsacul de călătorie. A fost un mare avantaj! Dulapurile respective sunt largi, dar nu totuși nu ar încăpea acolo un troler de dimensiune medie, deci verificați mai întâi dimensiunea dacă aveți nevoie să vă depozitați bagajul.
Revenind la Bioparc, am luat acolo micul dejun pe o terasă de unde am putut observa girafele foarte aproape de noi. Iar apoi a ajuns la atracția favorită a lui Eric: plimbare liberă prin curtea lemurilor! E foarte indicat să vizitezi animalele dimineața, când sunt mai active, mai ales dacă e o zi călduroasă.
Bioparc Valencia nu este foarte mare, comparativ de exemplu cu Grădina Zoologică din Madrid, pe care am vizitat-o în primăvara aceluiași an, însă e un concept diferit. Nouă ne-a plăcut mult și recomandăm să nu îl ratați când ajungeți cu copiii în Valencia. Noi am stat aproape jumătate de zi și am văzut toate animalele din Bioparc; poate am fi stat ceva mai mult dacă nu era oboseala datorată trezirii la 4 dimineața, cu doar un somn scurt furat pe avion.
Ziua 2 – Oceanograful din Valencia
Când am citit că acvariul din Valencia e cel mai mare din Europa mi-am dat seama că vom petrece mult timp acolo. Totuși, nu mă gândeam că vor fi 7 ore și mai bine de 15 mii de pași!
Am fost toți trei fascinați de oceanograf și de tot ce am văzut acolo. Tot aici e și cel mai lung acvariu tunel, dar și singurele balene beluga din Europa. Oceanograful e organizat pe mai multe zone: mediteranean, tropical, ținuturi umede, zone arctice etc., unele la interior, altele în aer liber. La intrare în fiecare zonă sau în puncte cheie din parc sunt amplasate ecrane care arată cât de aglomerată e zona respectivă. Noi am ajuns la Oceanograf imediat după ora deschiderii și respectivele monitoare ne-au ajutat să ne organizăm vizita evitând mare parte din aglomerație (de exemplu, în zona Mediteraneană, care e imediat lângă intrare, gradul de ocupare dimineața era de 85%, motiv pentru care am lăsat-o la final, când era aproape pustiu).
Aș recomanda să nu ratați show-ul delfinilor, care a fost de-a dreptul special, dar aveți grijă să ajungeți acolo cu minim 10 minute mai repede, pentru a fi siguri că puteți intra: se interzice accesul în momentul în care delfinariul ajunge la capacitate maximă. Dar nu vă faceți probleme, spectacolul delfinilor are loc de câteva ori pe zi!
Pentru prânz găsiți la Oceanograf mai multe restaurante, majoritatea tip fast-food, însă noi recomandăm să luați în calcul Restaurante Submarino, pentru o experiență diferită. Acesta este un restaurant elegant, cu câteva variante de meniu prestabilit, inclusiv cu meniu pentru copii. Însă partea specială este felul în care e amenajat restaurantul, fiind înconjurat de un imens acvariu. Am cerut o masa pe margine, lângă peretele de sticlă și am putut admira în voie pești și țestoase. N-a fost nici un moment vorba de plictiseală pentru Eric în ora petrecută acolo. Prețul prânzului e întradevăr destul de ridicat, însă e vorba de întreaga experiență acolo, nu doar de mâncare, oricum specială și delicioasă.
Dacă vreți să mâncați la Restaurante Submarino, neapărat să rezervați dinainte o masa (aș zice cu ceva timp înainte, pentru a prinde intervalul orar dorit). Cât am luat prânzul acolo am văzut mai multe persoane care veneau să solicite o masă liberă, însă totul era rezervat în prealabil.
După Oceanograf, am încheiat ziua cu o scurtă plimbare în zona plajei. Sincer, nu m-a impresionat deloc! E adevărat ce am mers în sezon rece, însă zona aceea a Valenciei mi-a părut a fi un alt oraș, mult mai puțin dezvoltat și mai neîngrijit. Dar măcar am văzut un apus superb!
Ziua 3 – Gulliver Parc și plimbare prin centru vechi al Valenciei
Pentru city-break-ul la Valencia cu copilul am ales o cazare cât mai aproape de Orașul Artelor și al Științei, fiind locurile de interes pentru el. Fără să planificăm neapărat dinainte, am avut un apartament exact lângă Gulliver Park, deci nu se punea problema să nu ajungem și acolo! A fost supărare destul de mare că nu ne-am putut opri în primele doua zile, însă după-masa era efectiv plin de lume și se aștepta zeci de minute la intrare.
Gulliver Park e un uriaș spațiu de joacă pentru copii de toate vârstele, ba poate chiar și pentru adulții cu spirit tânar! E, așa cum probabil v-ați dat seama, o uriașă statuie a lui Gulliver întins pe nisip, pe care urci și cobori printr-un labirint de scări, panouri de escaladă și tobogane mai mici sau mai mari. Vă spun doar că am făcut și eu câteva ture împreună cu Eric :D.
Intrarea la Gulliver Park e liberă, nu trebuie plătit, însă ai acces doar într-un anumit interval orar și e limitat la un anumit număr de persoane. Noi am ajuns acolo dimineața la ora 10, la deschidere, când deja așteptau câțiva zeci de oameni. Ne-am distrat bine vreo două ore, iar la plecare se mai putea intra doar când ieșea cineva și era o coadă de așteptare uriașă! Nu știu dacă e așa mereu, sau doar am prins noi perioada aglomerată a vacanței de sărbători. Însă recomand să nu ratați Gulliver, mai ales dacă aveți copii între 4 și 10 ani; și mergeți la ora deschiderii să nu riscați nimic, mai ales dacă e weekend sau vacanță!
După tura de joacă la Gulliver a fost nevoie de un schimb de haine curate, iar apoi am pornit să explorăm centru Valenciei. Ne-am oprit într-o piațetă să mâncăm paella și să bem sangria, cum altfel, iar apoi am căutat Heladeria Veneta, pentru cea mai apreciată înghețată din Spania!
Aveam o întreagă listă de locuri de văzut în centrul Valenciei, însă am reușit să ajungem doar la Muzeul Soldaților de Plumb, cel mai mare muzeu de miniaturi istorice din lume. A fost fascinant! Am trecut prin mai multe încăperi cu diorame reprezentând bătălii istorice, scene din viața de zi cu zi din diverse epoci sau îndrăgite personaje fantastice. Sunt în total peste 95.000 figurine miniaturale acolo!
Ziua 4 – Muzeul de Științe
Ultima dimineață la Valencia am dedicat-o Muzeului Științelor Juan Felipe, ce se află în celebrul Oraș al Artelor și al Științei, într-o spectaculoasă clădire ce aduce cu un schelet de balenă. E un muzeu uriaș, cu diferite secțiuni, în care copiii mai mari, adolescenții sau adulții ar putea petrece probabil o zi întreagă. Pentru 6-7 ani însă mi s-a părut copleșitor volumul de informații destul de greoaie, cum ar fi acustică sau genetica, iar 4 ore au fost suficiente.
La prânz am rămas tot în Orașul al Artelor și al Științei, în zona Umbracle, unde la final de decembrie era amenajat un târg de Crăciun. Ne-am amuzat că e primul târg de acest fel la care am preferat băuturi reci, nu ceai sau vin fiert!
După prânz am văzut un film cu dinozauri la cinematograful din cadrul Hemispheric, iar apoi ne-am mai plimbat prin zonă și am admirat clădirile spectaculoase. Am încheiat city break-ul la Valencia cu o tură de parc într-un cu un cart cu pedale pe care l-am închiriat tot de la târg. Dimineața următoare ne-am întors la frigul și ceața de acasă, dar cu multe amintiri și experiențe extraordinare.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.