După excursia din primăvara la Colmar, unde am fost împreună cu Travelista în prima noastră vacanță organizată exclusiv pentru doamne, promisesem să revenim și cu alte programe similare. Și cum Italia a apărut în repetate rânduri printre sugestiile participantelor din primăvară, am căutat aici o variantă accesibilă și cu vreme bună. Nici că se putea mai bine decât o vacanță în sudul Italiei, la poalele Vezuviului și aproape de pitoreștile sate de pe coasta amalfitană.
Hai cu noi și în alte excursii pe care le organizăm în acest an!
Sudul Italiei este extrem de ofertant pentru vacanțe, astfel că a fost greu să alegem activitățile pentru mini-vacanța noastră de 4 zile. De fapt am făcut un brainstorming cu restul echipei Family Travel Bubble și cu Alina de la Familia Hai Hui, că doar cine să știe mai bine ce e potrivit într-o ieșire cu fetele, dacă nu o gașcă de fete călătoare?!?
Am aterizat sâmbătă după masa în Napoli, aproape în același timp cu grupul Danei din București și ne-am îmbarcat rapid în autocar spre Vesuvio Inn, casa noastră pentru următoarele zile, un mic hotel în zona suburbană a Napoli, la poalele vulcanului Vezuviu. Ne-a atras aici terasa cu piscină de pe acoperiș, unde ne-am relaxat și am putut socializa până seara târziu, precum și podgoria din spatele hotelului. Aici am luat micul dejun în fiecare dimineață, după o plimbare de 5-6 minute într-un peisaj superb, sub soarele mediteranean de septembrie. Așa să îți tot începi ziua!
Pompeii și o scurtă incursiune spre coasta amalfitană
Pentru prima zi a vacanței cu fetele, am avut un program destul de încărcat. Am început cu explorarea orașului antic Pompeii, distrus de erupția Vezuviului din anul 79. Pompeii este de-a dreptul impresionant prin dimensiunea și grandoarea sa și e înscris în Patrimoniul UNESCO. Cred că poți petrece aici o zi întreagă fără să reușești să surprinzi toate detaliile! Noi am avut toată dimineața la dispoziție și ne-am putut face o idee destul de bună cu privire la acest grandios oraș antic. La jumătatea lui septembrie e încă destul de cald și e oricum greu de vizitat ruine în jurul prânzului.
Astfel că după un prânz rapid ne-am îmbarcat iar în autocar cu destinația Ravello, un încântător sat turistic aflat în munții ce străjuiesc coasta amalfitană. E probabil locul de unde ai cea mai spectaculoasă panoramă asupra coastei! Ravello este foarte mic, însă te poți plimba cu orele pe străduțele sale înguste, cu magazine cochete și terase răcoroase. Pentru o experiență cât mai completă, noi am vizitat și cele două vile celebre, Villa Rufolo și Villa Cimbrone, cu grădini și terase panoramice spectaculoase.
Ne-ar fi plăcut să explorăm mai mult din coasta Amalfi, dar poate vom reveni într-o vacanță doar aici. E nevoie să aloci câteva zile doar pentru principalele obiective de aici, pentru a nu te simți pe fugă, dar și pentru a putea face față aglomerației de pe șoselele înguste ce șerpuiesc printre stânci.
Drumeție pe Vezuviu și prânz italian în vie
Ziua următoare a fost despre timp de petrecut în natură. Ne-am trezit dis de dimineață și, după un mic dejun rapid, ne-am îndreptat spre Parcul Național Vezuviu. Am vrut să ajungem cât mai devreme, pentru a urca până la craterul vulcanului înainte de a fi extrem de cald; s-a dovedit o idee excelentă! La ora prânzului, când deja coboram, soarele ardea puternic și nu ar mai fi fost o drumeție la fel de lejeră și plăcută.
Urcarea pe Vezuviu nu e deloc dificilă și nu pune probleme nici măcar pentru persoanele care nu sunt foarte active. Iar panorama de sus merită tot efortul: ai peretele vulcanic și craterul vulcanului în stânga, iar în dreapta vezi coasta Mediteranei cu insulele Capri și Ischia în zare. Pentru a intra în Parcul Național Vezuviu ai nevoie de bilet cu rezervarea făcută în prealabil, accesul fiind limitat la un anumit număr de persoane în fiecare oră. Drumeția se poate face individual, doar într-un anumit sector, ceva mai abrupt și periculos, poți intra doar cu ghid, după un program prestabilit.
După ce am admirat și pozat vulcanul din toate unghiurile, ne-am odihnit puțin la una din terase; trebuie neapărat să știți că în perimetrul parcului nu există deloc toalete; există una singură doar jos în parcare, înaintea porții de intrare.
După această înviorare de dimineață, ne-am întors la hotel unde ne aștepta prânzul amenajat în podgorie, la umbra viței de vie. Am savurat mâncărurile locale, fiecare fel fiind acompaniat de unul din vinurile Sorrentino, produse chiar în această podgorie cu o istorie de peste 100 de ani. A fost un prânz perfect între fete, iar râsetele și poveștile s-au mutat pe marginea piscinei, unde am rămas până s-a întunecat.
Herculaneum, orașul îngropat de vulcan
În ultima zi a vacanței, am profitat că aveam zborul doar după prânz și, în drum spre aeroport, ne-am oprit să vizităm și ruinele orașului antic Herculaneum. Distrus tot în 79 de aceeași erupție ca și mai celebrul Pompeii, Herculaneum oferă totuși o experiență complet diferită. Personal, mi-a plăcut mai mult vizita aici, și nu am fost singura care a avut această părere.
Fiind de o altă parte a Vezuviului, exact lângă mare, Herculaneum a fost lovit în mod diferit de suflul erupției și a fost în totalitate acoperit de reziduuri vulcanice. De fapt, actualul Ercolane este practic construit peste orașul antic, ce e doar parțial excavat. Ne-am dat seama mult mai bine de amploarea dezastrului produs de acea erupție, văzând la marginea sitului peretele de rocă vulcanică înalt de 6 metri și dându-ne seama cât de aproape era marea de oraș în acea vreme.
La Herculaneum încă se lucrează la unele zone, pentru a restaura ruinele cât mai aproape de realitatea din secolul 1 și pentru a asigura o păstrare cât mai corectă. Clădirile antice sunt extrem de bine păstrate, cu mozaicuri și picturi încă intacte, cu detalii fascinante și lucrări din lemn pietrificate.
Vizita la Herculaneum e mult mai lejeră decât la Pompeii, orașul fiind semnificativ mai mic. Aș putea spune că în aproximativ 2 ore l-am vizitat în întregime și ai nevoie de mai mult timp doar dacă ești extrem de pasionat de arhitectura și cultura romană.
În concluzie, vacanța cu fetele în sudul Italiei a fost o experiență superbă. Ne bucurăm că ne-am revăzut sau că am cunoscut persoane noi și ne-am promis să ne revedem într-o excursie viitoare. Vă așteptăm și pe voi să ne însoțiți, tot între fete sau chiar cu copiii, într-o excursie pentru întreaga familie.
Dacă vrei sa fii la curent cu ce excursii de grup mai organizam, îți recomandăm sa te înscrii la newsletter-ul nostru:
[…] Ladies Only, asa, de relaxare doar intre fete dupa vacanta scolara. De data aceasta tot alaturi de Alina de la The Happy Kid, in sudul Italiei, pentru o doza buna de soare, printre ruine, vulcani si peisaje […]
[…] cate vrei. Asa ca nu o sa iti zic tot ce poti face aici, ci ce am facut eu, alaturi de Alina de la The Happy Kid, impreuna cu un grup de fete, prietene vechi si noi, in a doua editie de vacanta #LadiesOnly (dupa […]