Columbia ne-a impresionat din momentul în care am pășit pe aeroportul din Bogota. Nici o țară vizitată până atunci nu a avut un impact atât de mare asupra noastră și nu ne-a fascinat la fel de mult. Lăsați deoparte stereotipurile și prejudecățile și vizitați Columbia! Acum e momentul, cât e încă în etapa de dezvoltare și nu e supra-turistică. Nu cred că va mai rămâne astfel pentru prea mult timp!
Am expus mai jos câteva lucruri pe care le-am observat în cele 4 săptămâni petrecute acolo, informații pe care le consider importante în planificarea unei vacanțe în Columbia:
Siguranță
Nici nu îmi amintesc de câte ori ni s-a spus să nu mergem în Columbia, cu atât mai mult cu cât călătorim cu un copil mic. Însă, în general, astfel de sfaturi au venit de la persoane care abia pot indica aceasta țară pe hartă! Din păcate, oamenii tind să fie foarte superficiali când vine vorba de locuri îndepărtate.
E adevarat, Columbia a fost un loc foarte periculos cu ani în urmă, însă acele vremuri au trecut. În prezent, Columbia e un stat modern, care încearcă cu greu să își ajungă din urmă vecinii mai populari și cu experiență în domeniul turismului. Noi nu ne-am simțit amenințați sau intimidați nici măcar o dată cât timp am stat în Columbia. Ba chiar din contră, oamenii au fost foarte deschiși și dornici să ne ajute. Am locuit în cartiere bune, populare printre turiști, însa am umblat mult pe jos, am folosit mijloace de transport în comun și am făcut aproape 1,000 km cu o mașină închiriată.
Bineînțeles că există în Columbia și locuri în care nu aș merge noaptea, sau poate chiar nici ziua. Însă sunt astfel de zone chiar și în orașul meu natal sau în multe metropole Europene pe care le-am vizitat. La fel ca peste tot, trebuie doar sa respecți niște reguli de bază și vei avea parte de zile minunate.
Limba
Dacă nu vorbești încă spaniola, fii pregătit să o înveți cât timp vizitezi Columbia. Unele obiective turistice au traduceri, iar majoritatea restaurantelor și barurilor de nivel mediu/superior din orașele mari au meniuri în limba engleză. De asemenea, la punctele de informare turistică se vorbește engleza binișor. Însă acestea sunt cam singurele exemple în care se folosește o altă limbă în afară de spaniolă. E de înțeles, e un întreg continent unde se vorbește aproape exclusiv spaniola, deci o limbă străină nu e atât de necesară ca și în Europa.
Din fericire, ne-a fost ușor să ne adaptăm, limba spaniolă nefiind deloc dificilă pentru români. Andrei glumește și spune că spaniola mea e mai bună decât engleza localnicilor. Oricum, columbienii sunt foarte drăguți și ne-am înțeles fără probleme, în ciuda acestei bariere lingvistice. Totusi, recomand să aveți instalat Google Translate pe telefon înainte să ajungeți în America de Sud!
E complet diferit dintr-un capăt al țării în altul
Columbia este o țară extrem de diversă în termeni de relief, climă și vegetație. Munți, jungle, ținuturi tropicale, plaje și zone de coastă la două oceane diferite, în Columbia le găsești pe toate. Acestea influențează extrem de mult nu doar clima din fiecare regiune, cât și biodiversitatea, oamenii, cultura și posibilitățile de petrecere a timpul liber.
Tipic zonei subecuatoriale în care se află, clima prezintă mici variații de-a lungul anului. Însă există diferențe semnificative de la o regiune la alta, datorită altitudinii și a distanței fața de ocean. O vacanță mai lungă prin diverse zone ale Columbiei necesită un bagaj pentru mai multe sezoane. În vreme ce Cartagena e o destinație tipic caraibiană, o vară nesfârșită, Medellin, aflat într-o vale montană, e supranumit orașul primăverii eterne, cu temperaturii medii și multe precipitații, iar Bogota, în zona de munte, are o climă tomnatică.
Copii sunt în centru atenției
Am fost impresionați de grija și atenția de care au parte copii în Columbia. Poate chiar prea multă atenție, dacă o compari cu teoriile moderne de parenting din Europa. Oriunde am mers, lumea îi zâmbea lui Eric, îi făcea cu mâna sau încearca să intre în vorbă cu el. Poate și pentru că e singurul copil blond pe care îl vezi pe străzi… Norocul meu că pe atunci nu era obișnuit să mănânce dulciuri! În toate magazinele și restaurantele primea bomboane sau ciocolată de la vânzătorii binevoitori, însă le aducea întotdeauna la mine, neștiind exact cum să reacționeze.
Ce m-a impresionat și mai mult e grija și respectul columbienilor pentru familiile cu copii. Am folosit mult metroul în Medelin, însă de fiecare dată, indiferent cât era de aglomerat, am avut unde sta jos cu Eric în brațe. Ori de câte ori urcă cineva cu un copil, nu trec mai mult de câteva secunde și primește un loc de stat jos. Absolut toata lumea respectă acest lucru, chiar și fetele tinere, adolescenții rebeli sau oameni trecuți de 60 de ani.
Banii
Am petrecut aproape 4 săptămâni în Columbia, însa nu am reușit să mă obișnuiesc pe deplin cu moneda locală (Pesos Columbian – COP). Un dolar valorează aproximativ 2,770 COP, deci toate prețurile sunt în mii și milioane. Pe lângă toate zerourile, simbolul $ e folosit frecvent pentru bani în general, nu doar pentru dolari.
Pentru valori mici, există atât bancnote cât și monede cu aceeași valoare. Mai mult decât atât, e în desfășurare un proces de schimbare a bancnotelor vechi, deci există în circulație bancnote diferite pentru acceași sumă: una marcată cu zerouri, iar alta cu inscripția “mil”. Am confundat în repetate rînduri bancnotele de 2,000 si 20,000 COP; din fericire, oamenii au fost destul de drăguți încât să mă atenționeze de fiecare dată.
La casele de schimb valutar nu se afișează public cursul, ci trebuie întrebat la ghișeu. Dupa ce am oprit în câteva locuri la început, pentru a avea un termen de comparație, am aflat că rata de schimb se actualizeză zilnic în jurul orei 13. Nu se aplică taxe sau comisioane la schimbul valutar, sau cel puțin am fost suficient de norocoși încât să nu avem astfel de experiențe.
Sfatul nostru ar fi să schimbați bani în locații centrale, întrucât în aeroport sau în centre comerciale cursul este foarte dezavantajos. Și un ATM e o variantă foarte bună, însa acestea sunt plasate doar în cadrul băncilor sau în centre comerciale mari, din motive de siguranță.
Toată lumea vinde ceva
La prima vedere, comerțul este activitatea principală a columbienilor. Fructe proaspete, pălării de soare, furnici afrodisiace sau suveniruri locale, în toate zonele turistice ești constant abordat de vânzatori ambulanți cu “cea mai buna ofertă”, cu un “discount special pentru tine”. Am spus de atât de multe ori “no, gracias” încât până și Eric a început să utilizeze expresia.
Chiar și în afara zonelor turistice exista vânzători ambulanți cu oferte adaptate locului. În zonele de tranzit aglomerate sunt vânzători stradali cu bomboane sau apa rece, iar în autobuze urcă băieți cu snack-uri locale și deserturi.
Uită de Pablo Escobar
Probabil primul lucru care îți vine în minte când spui Columbia e Pablo Escobar. E atât de popular în lumea modernă încât pare un erou national pentru cine nu știe întreaga poveste. Avem probabil o tendință naturală de a fi atrași de personaje negative!
Adevarul e că Pablo Escobar e unul din simbolurile unor timpuri întunecate, pe care toți columbienii ar vrea să le lase în urmă. Oricat de mult ți-ar plăcea Narcos, nu fi ignorant și nu vizita Columbia din acest motiv! Columbia a suferit mult în acele vremuri și încearcă cu greu să depașească această imagine. Am auzit atât de multe povești triste din acele timpuri, încât le înțeleg perfect frustrarea când văd că Pablo Escobar e cel mai cunoscut brand de țară. Columbia are o mulțime de lucruri minunate de oferit turiștilor și merită să fie cunoscută pentru acestea, nu pentru un fost lord al drogurilor.
Cafea
Cafeaua columbiană este faimoasă în toată lumea. Însă cea mai mare parte din cafeaua de calitate produsă aici e exportată, rămânând consumului local doar producția de calitate inferioară. Ceea ce înseamnă că, în zona de proveniență a celei mai bune cafele din lume, nu vei bea neapărat o cafea de calitate.
În general columbienii beau “tinto”, o versiune slabă a cafelei la filtru. În orașele mari sunt vânzători ambulanți cu recipiente mari din care vând cafea. Însa această băutură nu e tocmai pe gustul nostru și în fiecare dimineață ne trezeam tânjind la un espresso bun. Din fericire, în orașele mari există cafenele moderne, cu cafea de calitate superioară și diferite metode de preparare. Însă acest tip de cafenea este doar la început în Columbia, mult sub nivelul de dezvoltare din marile orașe europene.
Mâncarea
Cred că mâncarea e singurul lucru care nu ne-a plăcut în Columbia. Gusturile și condimentele folosite sunt foarte diferite de ceea ce mâncăm frecvent în Europa. Plus că e foarte dificil să menții o dieta sănătoasă și echilibrată, în special pentru un copil mic. Mâncarea columbiană este în cea mai mare parte prajită în ulei și foarte nesănătoasă. O mulțime de aluaturi sunt bazate pe făină de porumb, iar majoritatea sunt dulci și/sau cu brânză.
Însă mâncarea e destul de ieftină și există numeroase restaurante internaționale din gama superioară. În Columbia noi am mâncat frecvent pizza, ultima soluție culinară atunci când călătorești cu un copil.
Din fericire am reușit să compensăm mesele nesănătoase cu o mare variatete de fructe delicioase. Găsești peste tot fructe locale de calitate superioară, în supermarket, piețe sau la vânzători ambulanți. Nu am mâncat nicaieri până atunci mango, ananas, avocado sau papaya mai bune. Columbia chiar este raiul iubitorilor de fructe!
Bacșiș
În general, în Columbia nu se lasa bacșiș. În restaurante există o taxă de service de 10% (propina voluntaria), nefiind cazul de altceva pe deasupra. Nici aceasta nu este obligatorie, însa e în general plătită de clienți. Totuși, ea poate fi refuzată chiar dacă apare pe nota de plată fără știrea clientului. În Cartagena ne-a fost adaugată întotdeauna pe bonul final, însă în Medelin sau în alte locații am fost întrebați frumos, de fiecare dată, dacă acceptăm să o plătim.
În cazul în care ai vizitat deja Columbia, ce alte sugestii ne poți oferi? Dacă nu, sper ca am reușit să te convingem că merită să adaugi Columbia pe lista viitoarelor tale destinații.
[…] Sper că v-am convins că Medellin este o alegere foarte bună pentru o vacanță în familie. Nu ezitați să ne contactați pentru informații suplimentare referitoare la o vacanță în Columbia. […]
[…] siguranță sau alte stereotipuri cu care am fost învățați. Dacă ai în vedere o vacanță în Columbia, există o mulțime de opținui, relaxante sau aventuroase, pentru orice buget sau […]