Călătoriile alături de copii mici sunt mult mai lejere și mai distractive decât consideră majoritatea oamenilor. Însă trebuie să planifici vacanța foarte bine și să ai accesoriile adecvate. După cum se spune, “copil fericit, părinți fericiți”, atunci când micul călător se simte bine “pe drum”, toată fanilia are o vacanță reușită.
Am listat mai jos câteva din accesoriile noastre pentru călătorii, de când juniorul era bebeluș și până spre 2 ani și jumătate. Multe par evidente, însă când devii părinte pentru prima dată, nimic nu mai e la fel de simplu și nici un sfat nu e de prisos. Sunt suficiente emoțiile primelor călătorii împreună cu cel mai tânăr membru al familiei, nu e nevoie de bătaie de cap și cu bagajele.
1. Sistem de purtare ergonomic
Sistemul de purtare e pentru noi cel mai important accesoriu atunci când călătorim cu cel mic. Fără acesta nu am fi reușit să vizităm Cinque Terre cu bebe de 6 luni, să navigam pentru a vedea balene în Tenerife când a împlinit un an sau să ajungem la Machu Picchu cu toddler-ul de 2 ani și jumătate!
Beneficiile purtării bebelușilor sunt larg cunoscute, nu e cazul să insist aici asupra acestui subiect. Dar chiar și dacă nu preferi purtarea bebelușului în viața de zi cu zi, în călătorii este cea mai bună soluție. Doar să te asiguri că folosești un sistem ergonomic, care asigură poziția corectă a picioarelor.
Pentru piticul nostru avem un sistem Isara, pe care încă îl folosim cu succes și acum, la trei ani.
2. Cărucior compact
Nu mi-a venit să cred când am citit pentru prima dată că există un cărucior recunoscut în Guinness Book of Records drept “cel mai compact cărucior”. Era clar soluția perfectă pentru noi! L-am cumparat pe loc și l-am folosit intens, atât acasă, cât și în excursii.
Căruciorul GB Pockit este ușor de utilizat, are o greutate mică și încape practic oriunde. E mult mai comod atât când călătorești cu avionul și ocupă semnificativ mai puțin spațiu în mașină, comparativ cu variantele clasice tip-umbrelă. L-am luat cu noi inclusiv într-o vacanță de o săptămână petrecută pe barcă, unde nu am fi putut depozita nici o altă variantă de cărucior. Partea mai puțin convenabilă e că GB Pockit nu are poziție de somn, și e potrivit doar pentru copii mai mărișori, as zice după 12-18 luni.
3. Scaun auto
Siguranța auto e întotdeauna pe primul plan când călătorim. Însă nu trebuie neglijat comfortul, atât pentru copil, cât și pentru noi. Cât juniorul era mai mic, încercam să ne organizăm drumurile mai lungi cu mașina în perioadele de somn, un scaun auto comod fiind extrem de important.
După îndelungi cercetări am ales Cybex Sirona, care s-a dovedit a fi varianta perfectă pentru noi. Sistemul de rotație 360 grade este genial, mai ales dacă ai o mașină mică sau coupe. Perna frontală ajustabilă nu doar protejează foarte bine copilul, dar oferă și un comfort sporit.
A durat câteva zile să se obișnuiască cu sistemul fără centuri de siguranță, la fel ca la orice altă schimbare, după care nu am mai avut nici un fel de probleme.
4. Pat pliant pentru călătorii
Patul pliant nu e necesar în cazul în care familia practică co-sleeping sau dacă cel mic doarme bine oriunde. În rest, este o bună investiție pentru a evita taxele suplimentare aplicate de multe ori de hoteluri pentru un pătuț sau situațiile când acesta pur și simplu nu este disponibil. Plus că eviți folosirea de către copil a unor echipamente care nu sunt întotdeauna curățate corespunzător!
5. Scaun de masă portabil
Scaunul de masă portabil nu e un accesoriu fără de care nu te poți descurca în călătorii. Însă acesta îți va face viața mai ușoară, în special când închiriezi apartamente în regim self-catering. De asemenea, va limita expunerea copilului la tot felul de bacterii și resturi de mancare ce se găsesc de multe ori pe scaunele pentru bebeluși din restaurante. Sistemul imunitar trebuie să fie expus la diferiți stimuli pentru a se dezvolta, dar nu vrem nici să exagerăm.
Noi am avut un Chicco 360 Hook-on pe care l-am folosit intens de la 7 luni, până pe la 2 ani. Pentru un copil mai mărișor, poate fi înlocuit cu un scaun de tip booster, mai economic și mai compact.
6. Baby monitor
Trebuie să recunoaștem, atunci când călătorești cu un copil foarte mic, te poți relaxa doar în orele lui de somn! Însă ai nevoie de un accesoriu care să te asigure că cel mic este bine, chiar dacă nu rămâi lângă el. Folosind un sistem de monitorizare pentru copil, ne-am putut bucura de seri liniștite în timpul vacanțelor sau chiar de un pahar de vin pe terasa apartamentului.
Noi am folosit un sistem de monitorizare audio de la Motorola, prin care puteam auzi orice mișcare din camera celui mic. De multe ori însă am fi preferat un sistem video.
7. Șervețele și hand-sanitizer
Nici măcar nu trebuie explicații suplimentare aici. Avem în permanență în fiecare geantă câteva pachete de șervețele umede și uscate, precum și hand-sanitizer potrivit pentru copii.
8. Carți și jucării care nu fac mare gălăgie
Înainte de a avea un copil, imi păreau agasante sunetele jucăriilor muzicale, precum și mârâielile copiilor plictisiți în avion. Acum pot înțelege mai bine aceste situații și am învățat că pot fi de multe ori evitate. Pentru fiecare zbor avem 1-2 cărticele, dar și cartonașe cu figurine sau câteva jucării care nu fac zgomot. Nu uitam nici ursulețul de pluș, partener de călătorie nelipsit și care primește de multe ori rol de pernă.
9. O gustare sănătoasă
Un aspect mai puțin plăcut al călătoriilor este dificultatea de a găsi mâncarea sănătoasă. Foarte rar pot cumpăra ceva potrivit în aeroport sau în benzinării, mai ales pentru un copil sub 2 ani. Pentru a evita situațiile când celui mic îi este foame și devine agitat, împachetez întotdeauna o gustare sănătoasă și ușor de mâncat/transportat (fructele uscate în casă sunt preferatele noastre, dar și cracker-ii sau biscuiții din cereale expandate sunt o opțiune bună).
10. Telefon sau tabletă
Pe vremea când piticul era doar un bebeluș aveam cântece de leagăn și o înregistrare cu zgomot alb salvate pe tabletă, iar bateria acesteia era întotdeauna încarcată; rar se putea dormi fără. Acum o folosim pentru câte o repriza de desene animate educaționale. Deși încercăm să evităm folosirea ecranelor luminoase, e nevoie să facem câte un compromis, mai ales dacă avem mult de așteptat prin gări sau aeroporturi.
La toate acestea se adaugă bineînțeles trusa medicală de călătorie, descrisă într-un articol dedicat acestui subiect.
Articol apărut în ediția Martie 2019 a Revistei Ioana.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.
[…] cu speranța că nu vom avea nevoie de articolele din trusa de prim ajutor, dar totuși, este un accesoriu nelipsit din bagajul nostru. Din fericire, mare parte a conținutului a expirat până ne-am întors acasă. Vă dorim […]