Bonaire, mica insulă caraibiană ce aparține de Olanda, este cunoscută ca și Capitala Mondială a Sufundărilor de la Țărm. Chiar și plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor de pe insulă sunt inscripționate cu sloganul “paradisul scafandrilor”. Am cunoscut acolo mulți scafandri experimentați care consideră Bonaire cea mai bună destinație de unde au practicat acest sport.
Marea Caraibilor găzduiește o largă varietate de animale marine. În largul coastelor Bonaire se găsesc peste 350 specii de pești și 57 tipuri de corali, moi sau pietroși. Tarponi, țestoase sau baracude pot fi observate frecvent în zonă, la fel și diferiți pești colorați, căluți de mare, crabi și multe alte specii marine. La toate acestea se adaugă Hilma Hooker, celebrul vas cargo scufundat de autorități deoarece era implicat în trafic de droguri și transformat astfel într-o renumită zonă de scufundări, sau Salt Pier, unde coralii îmbracă pilonii de suport ai platformei de încărcare a sării. Bonaire adăpostește o lume subacvatică fascinantă!
Condițiile de scufundări din Bonaire sunt perfecte pe tot parcursul anului. Temperatura mării este aproape constantă, de 26-28 grade, și nu există curenți maritimi semnificativi. Insula este foarte aridă, cu foarte puține precipitații, iar astfel vizibilitatea în apă este foarte mare, de 15-30 m sau chiar mai mult pe coastele Klein Bonaire.
Locații de scufundări în Bonaire
În Bonaire și Klein Bonaire sunt 86 locații de scufundări, peste jumătate fiind accesibile direct de la țărm. Siturile sunt foarte bine marcate cu pietre galbene pe care este inscripționat cu negru numele locației. Acestea sunt ușor de reperat de pe șosea și te descurci lejer chiar dacă ești aici pentru prima dată. Imaginează-ți doar cum e să îți parchezi mașina lângă plajă, să îmbraci costumul de scafandru și să te scufunzi în mare. Nu e nevoie să faci planuri elaborate dinainte sau să mergi distanțe lungi cu barca și nici nu te înghesui în același loc cu mulți alți scafandri. Există și locații accesibile doar cu barca, însă posibilitatea de a te scufunda de la țărm este senzațională și îți oferă o mare flexibilitate. Mai mult decât atât, Bonaire este listată de Scuba Diving Magazine în top 5 locații de scufundări de la țărm pe plan mondial și top 3 locații de scufundări din Caraibe, în cadrul mai multor categorii.
Apele din jurul insulei sunt protejate în cadrul Parcului Național Maritim Bonaire încă din anul 1979. Acesta a fost de fapt primul parc național înființat în zona mării Caraibilor. Bonaire e pionier în activități de conservare maritimă, recifele sale fiind printre cele mai sănătoase din întreaga lume. Insula Klein Bonaire a fost adăugată parcului abia în anii ’90, devening astfel una din puținele zone terestre administrată de un parc maritim.
În cadrul Parcului Național Maritim Bonaire există o politică foarte strictă care nu permite ancorarea, însă sunt amenajate peste 100 de locații publice de acostare. STINAPA, autoritatea care administreaza parcul, percepe o taxă pentru scufundări și alte activități acvatice, însă e un preț mic comparativ cu ceea ce oferă natura. Această taxă permite accesul și în Parcul Național Washington-Slagbaai, o altă atracție care nu ar trebui ratată în Bonaire.
Cursuri de scufundări în Bonaire
Chiar dacă nu practici scufundările, dar te tentează aceasta activitate, Bonaire poate fi totuși o destinație potrivită pentru tine! Turismul pe insulă este organizat în întregime în jurul scufundărilor, există numeroase școli, pentru orice stil și buget. Multe din opțiunile de cazare (vezi detalii folosind acest link) au instructori sau îți pot recomanda cea mai potrivită variantă pentru tine, pentru a nu pierde mult timp în găsirea cele mai bune variante adaptate stilului tău. Poți opta inițial pentru o singură scufundare (“Trial Dive”), așa cum am făcut eu. Dacă lumea subacvatică te fascinează suficient, te poți înscrie la un curs PADI. Există cursuri destinate atât începătorilor, cât și pentru cei mai experimentați. Dacă ești deja certificat PADI, poți opta în Bonaire pentru un curs specializat, cum ar fi scufundări libere, cu deținători ai unor recorduri mondiale în domeniu, sau scufundări nocturne, extrem de spectaculoase. Ba mai mult, se organizează cursuri chiar și pentru copii (mai bine zis adolescenți, vârstă minimă fiind ceva mai ridicată din motive de siguranță).
Eu am încercat doar câteva scufundări, însoțită de un scafandru profesionist. Nu mai sunt la fel de aventuroasă pe cât eram înainte de a avea un copil. Dar totuși am fost fascinată de ceea ce se ascunde la doar câțiva metri de țărm, am putut vedea nenumărați pești multicolori, o morenă și o pisică de mare. Considerând că m-am scufundat aproape de port, nici nu îmi pot imagina cât e de spectaculos la un site renumit!
Andrei în schimb e mai aventuros decât mine. El a făcut cursurile și a obținut primele două certificări PADI Open Water Diver. Pe zi ce trecea era tot mai entuziasmat de ceea ce vedea sub apă și de abilitățile dobândite. A durat doar câteva zile să termine cursurile teoretice și practice, plus niște ore de studiu seara. E o activitate care poate fi lejer integrată într-o vacanță în Bonaire. PADI este cea mai cunoscută organizație internațională în domeniul scufundărilor, ceea ce înseamnă că această certificare este recunoscută peste tot în lume.
În concluzie, dacă te tentează o vacanță exotică în care să și înveți ceva nou, Bonaire este pentru tine! Poți citi pe blog și alte idei de activități în Bonaire.
[…] >> 10 zile insorite pe Aruba, o insula vesela>> 3 hoteluri kids friendly recomandate pe Aruba>> Sarmanta Curacao>> Ce poti face pe insula Bonaire?>> Bonaire, paradisul scufundarilor […]
[…] în unul din cele 25 de siteuri ale TARP, unde vizibilitatea este de 10-15 m. Andrei nu mai făcuse scufundări din Bonaire, de unde plecasem cu câteva luni înainte, astfel că a vrut neapărat să încerce și aici, mai […]
[…] bine decât cel din apropierea Maya Bay, dar totuși incomparabil mai deteriorat decât văzusem la scufundări în Bonaire, ca efect al […]
[…] am ca termen de comparație zone de scufundări mult mai celebre și mai bine conservate, însă tot mi-a plăcut. Iar Eric a fost extaziat să […]
[…] de impresionantă când vine vorba de viață subacvatică. Coasta Mexicului este departe de a fi paradisul scufundărilor pe care l-am văzut în Bonaire, însă este totuși un loc impresionant pentru snorkeling sau […]
[…] cea mai bună destinație de unde au practicat acest sport. Citește mai multe detalii despre scufundări în Bonaire în articolul jostru dedicat acestui subiect. E o activitate care trebuie încercată macar o […]