Bonaire e o insulă relativ mică, însă oferă o gamă largă de activități, pentru toate tipurile de turiști. Cu temperatură aproape constantă și în afara zonei de uragane, Bonaire poate fi vizitată pe tot parcursul anului. Totuși, e total altceva față de turismul de masă din alte zone ale Caraibilor. În Bonaire nu vei fi deranjat de mulțimi și îți vei putea organiza vacanța după bunul plac.
Caută aici cele mai bune variante de cazare în Bonaire.
Poți vedea mai jos câteva din cele mai populare activități care pot fi desfășurate în Bonaire:
1. Scufundări
Bonaire este cunoscută ca “paradisul scafandrilor”. Insula este listată ca destinație de top pe plan mondial pentru scufundări de la țărm. Am cunoscut acolo mulți scafandri experimentați care consideră Bonaire drept cea mai bună destinație de unde au practicat acest sport. Citește mai multe detalii despre scufundări în Bonaire în articolul nostru dedicat acestui subiect. E o activitate care trebuie încercată măcar o dată!
2. Plajă
Bonaire e o insulă tropicală, deci principala activitate este relaxarea pe plajă. Există numeroase opțiuni, pentru toate gusturile. De la plaje cu nisip fin la coaste stâncoase, cu ape calme și puțin adânci sau intrări abrupte, locații sălbatice și izolate sau, din contră, amenajate cu baruri pe plajă și diverse activități, vei găsi cu siguranță plaja perfectă pentru tine.
Pe multe dintre plajele din Bonaire vei vedea zone marcate drept cuiburi de țestoase, un foarte bun indicator pentru cât sunt de de sălbatice și neafectate de activitatea umană. Majoritatea plajelor sunt potrivite și pentru snorkelling, deoarece reciful este foarte aproape. Poți astfel să îmbini relaxarea pe nisip cu încă o activitate plăcută și interesantă.
3. Excursie în Rincon
Rincon a fost prima așezare a spaniolilor în Bonaire. În prezent, acesta este un mic sat unde timpul pare să se scurgă chiar mai încet decât pe restul insulei. E un scurt drum cu mașina din capitala Kralendijk în cadrul câruia poți vedea peisajele unice din Bonaire.
Drumul spre Rincon pornește din centrul Kralendijk spre nordul insulei, paralel cu coasta. O data ce lași orașul în urmă, vei merge pe culmea stâncilor, admirând nuanțele de albastru și turcoaz ale mării Caraibelor. Pe partea dreaptă, pe culmile dealurilor din zonă, se află cele mai scumpe proprietăți din Bonaire, vile luxoase și izolate, cu o vedere spectaculoasă. Drumul continuă pe Queen’s Highway până aproape de depozitele petroliere ale BOPEC, pentru ca apoi să facă la dreapta, spre Lacul Goto. Acesta este o importantă rezervație de flamingo și vei putea observa cu ușurință grupuri de păsari roz. La următorul viraj la dreapta te apropii de Rincon, iar drumul devine extrem de pitoresc. Din vârful dealului poți vedea întreg satul, un pâlc de case aranjate în jurul unei biserici viu colorate.
În Rincon trebuie să te oprești la Distileria Cadushy. Aici se fabrică lichioruri locale, prin metode tradiționale, utilizând vechi rețete de preparare. Cel mai faimos produs este lichiorul de cactus, una din puținele bauturi pe baza de cactus din întreaga lume. La Cadushy, înainte de a cumpara cîteva suveniruri pentru cei de acasa, poți gusta din preparate, iar echipa îți va explica în detaliu procesul de fabricație.
Drumul de întoarcere, poți lua direct Kaya Rincon sau poți face un ocol prin nordul insulei. Aici este doar un drum de pământ, pe lângă morile de vânt, însă merită pentru peisajul spectaculos. Marea e complet diferită de ceea ce ai vazut de cealaltă parte a insulei, având curenți puternici și valuri impresionante. Te poți opri la Boka Onima pentru a observa puterea incredibilă a apei și valurile care se sparg de coasta stâncoasă.
Înainte să ajungi în Kralendijk, oprește-te și la Seru Largu pentru cea mai bună panoramă asupra insulei și a întinderii nemărginite de apă ce o înconjoară.
4. Plimbare cu caiacele în pădurea de mangrove
Pădurea de mangrove de la Lac Bay este formată dintr-un labirint natural de canale și tuneluri de vegetație. Ea reprezintă un exemplu unic de natură sălbatică, autentică. În zonă se pot observa trei specii diferite de mangrove (alb, roșu, negru) și diferite plante acvatice, vitale pentru acest ecosistem fragil. Mangrovele reprezintă pepiniera pentru întreaga viață subacvatică din Bonaire. Această pădure protejeajă atât coasta, cât și reciful, acționând ca un filtru între cele două. Importanța mangrovelor din Bonaire este recunoscută pe plan internațional, fiind clasificate în cadrul Convenției Ramsar din 1980.
Pentru a explora pădurea de mangrove poti alege un tur de 1 sau 2 ore,cel din urmă incluzând și o sesiune de snorkelling. Noi am mers pe varianta scurtă, dar sunt convinsă că și cea de-a doua e minunată. Timp de aproape o oră am mers cu caiacul pe canale, printr-un peisaj deosebit. Apa este puțin adâncă și foarte limpede. Poți observa bancuri de pești, dar și crustacee sau scoici fixate pe rădăcinile acvatice ale mangrovelor. Doar în câteva zone sunt curenți mai puternici sau vânt moderat, plimbarea cu caiacul fiind în general lejeră, complet diferită de ce am experimentat în trecut pe râuri de munte. Expedițiile în pădurea de mangrove sunt făcute doar în cadru organizat, fiecare grup fiind însoțit de un ghid certificat. El ne-a explicat importanța mangrovelor pentru întreaga insulă și, din când în când ne indica diferite specii de păsări sau plante, pentru a nu rata nimic din această experiență.
În cadrul sesiunilor de snorkeling nu este permisă utilizarea labelor de scafandru și se recomandă o cremă naturală pentru protecție solară, pentru a nu deranja ecosistemul. E recomandabil să ai la tine niște remedii împotriva țânțarilor, întrucât aceștia pot fi o problemă destul de mare în zona mangrovelor, în special în perioadele mai ploioase.
5. Excursie de o zi pe Klein Bonaire
O expediție cu taxiul acvatic până la Klein Bonaire e una din cele mai populare excursii de o zi din Bonaire. În doar 25 minute vei ajunge pe No Name Beach, unde poți avea cea mai impresionantă experiență de snorkeling de până acum.
Klein Bonaire este o mică insulă nelocuită, la doar un kilometru distanță de Bonaire. Taxiul acvatic funcționează zilnic și parcurge drumul la intervale regulate. Ai grijă doar să îți iei apă și un cel puțin un snack, deoarece pe mica insuliță nu există nici un fel de activitate comercială. De asemenea, nu uita de de protecția solară, și zonele umbroase fiind foarte puține aici.
6. Plimbare la Lacul Goto pentru a vedea flamingo
Lacul Goto a fost una din locațiile mele favorite din Bonaire. Nu era relaxare mai mare decât să merg acolo după masa târziu, înainte de apus. Acest lac salin găzduiește sute de păsări flamingo, care pot fi observate chiar lângă șosea. Nu mai văzusem înainte aceste păsări maiestuoase în habitatul lor natural. Dar pe cât de frumoase sunt exemplarele mature, pe atât de ciudat arată puii gri pufoși, ce îmi amintesc de povestea rățuștei cea urâte pe care i-o citesc uneori lui Eric seara, la culcare. Dacă ai puțină răbdare în zonă, poți chiar să vezi stoluri de flamingo pe deasupra ta, într-un zbor mult mai delicat decât îți imaginezi.
Lacul Goto este alimentat cu apă din mare, însă aceasta este completată și cu apă provenită din precipitații. Noi am fost în zonă în timpul sezonului uscat, dar mi s-a spus ca spre finalul toamnei nivelul apei e mult mai ridicat. Lacul e înconjurat de dealuri acoperite de tufișuri și cactuși. În lumina difusă de la apus, acestea îmi amintesc de munții împăduriți de acasă… poate de aceea îmi place atât de mult aici.
Dacă mergi la Goto seara sau când e vreme ploioasă sau fără vânt, nu uita să îți iei un remediu împotriva țânțarilor. Aici e unul din cele mai favorabile habitate pentru insecte de pe întreaga insulă.
7. Sporturi acvatice: kiteboard și windsurf
Dacă ești suficient de aventuros, poți încerca și sporturi acvatice extreme în Bonaire.
Plaja Sorobon este una din cele mai bune locații de windsurf din întreaga lume. Apele lagunei sunt calme, puțin adânci, fiind protejate de recif; te poți plimba minute în șir, iar nivelul apei nu trece de talie. Centrul de windsurf de la Sorobon oferă cursuri de toate tipurile, atât pentru începători cât și pentru cei interesați de tehnici speciale și au chiar și instructori pentru copii, începând de la vârsta de 7 ani.
Plaja Atlantis oferă condiții perfecte pentru kiteboarding, având în mod constant vânt de intensitate medie și ape calde, fără curenți.
Noi ne-am rezumat la a admira ambele locații. Atât windsurf-ul cât și kiteboarding-ul necesită condiție fizică foarte bună și durează o vreme până să le stăpânești.
8. Explorarea Parcului Național Washington-Slagbaai
Parcul Național Washington-Slagbaai a fost înființat acum aproape 50 de ani și ocupă întreaga parte de nordvest a insulei. Relieful și vegetația sunt similare cu ceea ce vezi în rest în Bonaire, însă e și mai sălbatic și autentic. Coasta de est este stâncoasă, lovită de valuri mari și curenți puternici, în vreme ce în partea de vest poți găsi cele mai izolate plaje de pe insulă.
Parcul național este deschis vizitatorilor în intervalul orar 8-17, ultima intrare fiind permisă la ora 14:45. Accesul este permis doar cu mașina și există două rute, de 90, respectiv 150 de minute.
Dacă sunteți în zonă și vreți să vizitați și alte insule, avem un articol dedicat despre ce poți face o zi în Curacao.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.
[…] vesela>> 3 hoteluri kids friendly recomandate pe Aruba>> Sarmanta Curacao>> Ce poti face pe insula Bonaire?>> Bonaire, paradisul […]
[…] am cumpărat hainele cu protecție UV și ochelarii de soare pentru Eric înainte să plecăm în Bonaire, care au fost intens folosite timp de aproape un […]
[…] Coasta Mexicului este departe de a fi paradisul scufundărilor pe care l-am văzut în Bonaire, însă este totuși un loc impresionant pentru snorkeling sau scufundări. Recomand experiențe de […]
[…] vizită în Curacao ne-am focusat în primul rând asupra capitalei Willemstad. Veneam oricum din Bonaire, insulă vecină cu plaje de vis. Astfel în Curacao am căutat puțină diversitate. O zi în […]
Buna ziua,
Avem restaurant in Bonaire, as fi vrut sa ne cunoastem. İl cheama Mezze, data viitoare 🙂
Multumim! Tinem minte pe data viitoare 🙂
Cum se ajunge pe insula? Zbori pana in venezuela?
Este zbor direct Amsterdam-Bonaire, si sunt si din SUA (doar Miami imi amintesc, dar mai sunt inca 2-3). Avand in vedere situatia politica, nu vad de ce ai vrea sa zbori prin Venezuela!
Din SUA se zboara direct de la Atlanta, Houston si Miami
[…] În concluzie, dacă te tentează o vacanță exotică în care să și înveți ceva nou, Bonaire este pentru tine! Poți citi pe blog și alte idei de activități în Bonaire. […]