Aveam demult în plan o drumeție la Piatra lui Dan (sau Piatra Corbilor, denumirea oficială a locului, acum fiind ambele la fel de folosite în zonă). Trebuie doar să vezi pozele ca să înțelegi de ce ne-a atras acest loc, e un peisaj senzațional! Plus că Tarnița e la mică distanță de Cluj, iar traseul până la Piatra lui Dan citisem că e destul de lejer și poate fi parcurs alături de copii.

În luna iulie am fost vizitați în Cluj de amicii noștri Andreia și Ion, sau Hai Hui în doi, cu care am tot încercat să ne intersectăm pe vremea când și ei și noi exploram Asia de Sud-Est într-un an sabatic. Nu a fost să fie atunci, dar ne-am întâlnit acasă. Ei doreau să viziteze un loc spectaculos în natură, aproape de Cluj, așa că a fost ocazia perfectă să facem împreună o drumeție din Cluj până deasupra lacului Tarnița, pentru a admira peisajul de la Piatra Corbilor.
Cum ajungi la Piatra lui Dan
Traseul marcat pleacă de la baraj și e listat ca dificultate redusă/medie. Însă noi am văzut în articolul scris de Travelista o variantă mai simplă și normal că am încercat-o pe aceea. A fost o opțiune foarte bună, atât doar că e neapărat nevoie de mașina 4×4, cu un șofer foarte priceput. Am mai testat noi cu succes mașini mici pe drumuri unde se recomanda SUV (ultima oară la Kastro, în Skiathos), dar în acest caz o mașină potrivită e chiar esențială.
Am pornit din Cluj pe direcția Gilău-Căpușu Mare-Agârbiciu și am mers pe drumul indicat de Google Maps spre Piatra lui Dan. După ieșirea din sat, drumul devine dificil destul de repede și e total nerecomandat dacă a plouat recent. Noi am mers la vreo săptămână după o perioadă de precipitații intense și era uscat, însă cu șanțuri adânci provocate de șuvoaiele de apă. Nici nu vreau să mă gândesc cum arată când e noroi! Am lăsat mașina la o bifurcație unde un indicator arăta în dreapta pentru Piatra lui Lucaci și în stânga pentru Piatra Corbilor, de unde ar fi devenit destul de dificil să mai continuăm altfel decât pe jos.






De aici am mers aproape 3 km într-o plimbare lejeră pe cărare, peste pajiștea plină cu flori și fluturi, iar apoi prin răcoarea pădurii. Pe ultima parte, poteca se suprapune cu traseul marcat cu punct galben care urcă de la baraj. Ne-am întâlnit aici cu câțiva turiști și părea că drumul parcurs de noi a fost mult mai lejer decât cel parcurs de ei! Chiar înainte de Piatra lui Dan e o coborâre ceva mai abruptă, dar nimic ce să pună probleme. Oricum, panorama de la final îți taie respirația și merită din plin drumul parcurs!
Cum e traseul spre Piatra lui Dan pentru copii
Eric a parcurs fără probleme întreg traseul până la Piatra lui Dan. Am mai făcut pauze să admirăm florile și fluturii, să examinăm ciupercile din pădure sau să ne odihnim pe mușchiul moale. S-a plâns doar de iarba pe alocuri prea înaltă și care îi gâdila gleznele, dar și de ultima parte a urcușului pe drumul de întoarcere, când era deja obosit. Traseul până la Piatra Corbilor se poate face fără probleme alături de copii sau de adulți care stau mai prost cu condiția fizică. La destinație însă trebuie avut mare grijă cu cei mici. Locul e destul de îngust și stâncos, copiii având neapărat nevoie de supraveghere și ajutor pentru a se deplasa.

La întoarcere, eu am avut ceva emoții cu mașina la coborârea spre sat. Totuși am hotărât să ne întoarcem neapărat pentru a ajunge și la Piatra lui Lucaci, ceva mai faimoasă și cu un traseu puțin mai lung.
Bineînțeles că Andreia și Ion au filmat și un vlog la Tarnița, pe care vă recomandăm să îl urmăriți.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.
[…] a admira de sus Lacul Tarnița, avem un traseu alternativ până la Piatra lui Dan/Piatra Corbilor, mult mai lejer decât urcarea de la baraj. Însă ai neapărat nevoie de o […]
[…] poftă de trasee montane, mai avem și alte idei de drumeții în familie în jurul Clujului, la Piatra Corbilor, deasupra lacului Tarnița, sau la Grota Studenților, lângă […]
[…] amatorii de drumeții, recomandăm traseul spre Piatra lui Dan, un loc cu o priveliște magnifică asupra lacului […]
[…] Poti citi si experienta familiei The Happy Kid pe traseul spre Piatra lui Dan. De la ei am aflat ca … Un alt hike, tot deasupra lacului Tarnita, si un alt punct de belvedere, este Piatra lui Lucaci, la care speram sa ajungem o data viitoare, cand mai ajungem in zona Cluj-ului si mai avem timp de o noua excursie de o zi in imprejurimi. […]