Pentru ultimele zile din vacanța noastră în Zanzibar cu copilul, am căutat un hotel de unde să nu fie nevoie să mai ieșim, decât dacă avem chef. În prima parte a vacanței am avut un program destul de aglomerat, astfel că voiam să ne relaxăm complet câteva zile înainte să ne întoarcem acasă. Să revenim odihniți și cu bateriile încărcate de soare și mare! Studiind oferta și review-urile, am ales să stăm pentru trei zile la AHG Waridi Beach Resort & Spa, în Pwani Mchangani, în partea de nord a coastei estice a insulei. A fost exact ce am căutat! Un hotel cu bungalouri care împrumută din stilul Swahili, cu servicii excelente, piscină, plajă și regim All Inclusive. E o combinație foarte reușită între un complex cu specific local și rigoarea dată de un lanț internațional. Chiar nu am avut nevoie de nimic altceva pe timpul șederii la Waridi!
Poți citi aici mai multe despre Waridi Beach Resort.
All Inclusive în Zanzibar
Nu suntem deloc adepții conceptului All Inclusive și inițial nici nu știam că există așa ceva în Zanzibar. Însă am văzut câteva oferte și ne-am dat seama că ar putea fi potrivit pentru noi; e total diferit față de Turcia sau alte destinații celebre pentru acest tip de vacanțe. E până la urmă vorba de Africa, nu aș fi suportat să văd risipa care se face în mod normal la All Inclusive și acea atitudine nesănătoasă când vine vorba de mâncare. Nu ai neapărat nevoie de un regim All Inclusive în Zanzibar, găsești o mulțime de locuri unde poți mânca foarte bine. Dar nu strică atunci când vrei să lenevești fără griji câteva zile, mai ales dacă ești cu copii.
Am fost ușor sceptică față de un hotel All Inclusive în Zanzibar, însă mi-a plăcut modul în care e gândit sistemul aici. E practic similar unui regim de pensiune completă, plus prăjituri pentru gustare în zona barului și băuturi disponibile în mod nelimitat toată ziua. Delicios și mai mult decât suficient, însă fără risipa și imboldul de a mânca în continuu pe care l-am văzut în alte țări.
Un alt aspect pe care l-am apreciat a fost calitatea mâncării, bazată în primul rând pe pește și fructe de mare, cu puternice influențe swahili, dar și cu sortimente italiene. Există bineînțeles și preparate cu pui sau vită (fără porc, e totuși o zonă musulmană), iar vegetarienii au la dispoziție foarte multe variante. Eric a fost încântat să aibă în farfurie focaccia sau paste, excelente, la fel ca în țara lor de origine. Însă la fel de cu poftă a mâncat și carpaccio de calamar cu fructul pasiunii sau salata de peste cu avocado și mango!
Deși populația insulei este în proporție de 98% musulmană, la barul resortului am găsit o gamă largă de băuturi alcoolice. Cele locale sunt disponibile în mod gratuit în regimul All Inclusive; am testat atât berea locală, cât și vinul sau câteva cocktailuri și ne-au plăcut. Există și băuturi alcoolice internaționale, precum și o gamă destul de largă de vinuri, majoritatea din Africa de Sud, disponibile contra cost.
Cazarea în Waridi Suite
Waridi Beach Resort & Spa se află exact pe plajă, la mică distanță de șoseaua principal. După un scurt drum de pământ și poarta înaltă, am descoperit o grădină verde minunată, plină de flori tropicale. Ne-am jucat mult de-a v-ați ascunselea aici, spre deliciul cu Eric. Complexul are atât camere duble sau pentru familii, cât și bungalouri individuale cu deschidere spre grădină sau spre plajă. Peste tot ai suficientă intimitate și liniște, clădirile fiind răsfirate în întreaga grădină, cu spațiu generos între ele. Cele de la etaj au balcon, iar la parter o mică terasă.
Noi am stat în Waridi Suite, care ocupă etajul și mansarda bungaloului aflat exact pe plajă, foarte aproape de piscină. Priveliștea cu care ne-am trezit în fiecare dimineață nu se poate compara cu nimic! Waridi Suite include o cameră la primul nivel și încă una la mansardă; mobilierul din lemn masiv în stil Swahili și acoperișul Makuti tipc african conferă un plus de farmec și autenticitate locului. Cu toate acestea, ne-am bucurat de tot confortul necesar. La fiecare nivel e o baie cu duș, am avut frigider pentru a păstra băuturile reci, iar camera de jos are aer condiționat. La mansardă acesta nu este necesar, întrucât prin acoperiș simți foarte plăcut briza pe timpul nopți. Peste tot sunt plase pentru țânțari, însă aceștia nu ne-au deranjat deloc, nici măcar seara pe terasă.
Waridi Suite are și o terasa privată, care include un mic bazin jacuzzi, perfect pentru a te răcori la prânz. În ultima seară am savurat cina pe terasa noastră, o opțiune oferită de resort ca și „romantic dinner”. Cu copil de 6 ani, partea romantică a fost mai puțin relevantă, dar nici nu a mai contat când am văzut încântarea din ochii lui când i-am explicat că luăm cina într-un mod deosebit. A avut răbdare la o cină cu 5 feluri ce a durat aproape două ore. Nu s-a plâns de plictiseală, nu a dorit jucării sau desene, încă o dovadă că cei mici sunt capabili de mult mai mult decât ne așteptăm. Am mai experimentat ceva similar cu el când era ceva mai mic, în Manukan, Malaezia, și am avut și acum același sentiment special.
Activități la Waridi Beach Resort & SPA
Waridi Beach Resort & Spa are o întreagă echipă de entertainment care se ocupă de buna dispoziție a oaspeților și care a avut grijă să nu ne lipsească nimic. Yoga, aqua gym sau volei pe plajă, puteam alege tot felul de activități; ba chiar s-au oferit și să se joace cu Eric! Seara se organizează mici petreceri pe plajă sau spectacole de dans tradițional. Din păcate Eric abia rezista pentru cină și adormea instant când ajungea în pat în jurul orei 20:30, deci nu pot da foarte multe detalii despre programul de la finalul zilei.
Vacanța în Zanzibar a fost în primul rând despre activități împreună, toți trei. Însă la final am vrut și noi, adulții, să avem, fiecare, momentul lui special. Andrei a ales să meargă la scufundări împreună cu echipa de la hotel și nu a regretat deloc alegerea făcută. A fost plecat pentru o jumătate de zi în zona insulei Mnemba, unde a făcut 2 sesiuni de scufundări. I-a plăcut viața subacvatică descoperită în Oceanul Indian, fiind prima dată când face scufundări în această parte de lume, și de asemenea, prima dată când a experimentat Drift Dive. S-a bucurat că a decis să facă scufundări în Zanzibar, a apreciat mult profesionalismul echipei și toate explicațiile instructorului însoțitor.
Eu în schimb am ales ceva mai relaxant și am petrecut o oră și jumătate la centrul spa din cadrul Waridi Beach Resort, unde m-am bucurat de o sesiune de masaj. M-am hotărât cu greu din lista de proceduri disponibile, dar sunt sigură că oricare mi-ar fi plăcut la fel de mult. A fost minunat să am acel timp doar pentru mine și recomand cu drag o sesiune de masaj la final de vacanță, mai ales atunci când călătoriți cu cei mici! Centrul Spa de la Waridi mai are și saună, plus bazin cu apă dulce pentru a te relaxa după proceduri. Peste tot e o atmosferă liniștită, cu muzică relaxantă, foarte bine venită după zilele de agitație împreună cu copilul.
Plaja și mareea la Waridi Beach Resort & Spa
Waridi este situat exact pe plajă, având amenajată o zonă cu șezlonguri și umbrele tradiționale din paie. Însă în Zanzibar nu există plajele exclusiv private, deci, dincolo de zona amenajată, sunt mereu localnici sau masaai care te îndeamnă să le vizitezi magazinele de suveniruri, te cheamă în tururi organizate de ei sau pur și simplu încearcă să povestească cu tine. E un mix destul de iritant de prietenie și insistență în scop comercial, dar face parte din specificul locului. Și e de înțeles, având în vedere că turiștii sunt principala (dacă nu singura) sursă de venit. Însă în zona șezlongurilor ai toată liniștea necesară, nefiind permis să intre aici decât cei care stau în hotel.
Pe lângă nisipul alb, fin și apa de un turcoaz perfect, un alt aspect special al plajelor din Zanzibar este mareea foarte puternică. Diferența între flux și reflux poate fi și de peste 3 metri adâncime, ceea ce face ca apa să se retragă până la 2 km. Astfel că plaja se lărgește considerabil și se dezvăluie astfel limbi de nisip fin-fin. De neratat este o plimbare (Reef Walk) până la bariera de coral care protejează plaja de valuri și pe parcursul căreia veți vedea numeroase vietăți marine care în mod normal ar fi vizibile doar la snorkeling sau scufundări. De-a lungul plajei se observă și „fermele” de alge, de unde femeile zanzibareze, cu baticurile lor colorate, recoltează algele și le pun la uscat la soare, pentru a le vinde apoi către producători de cosmetice sau pentru consum pe piața asiatică. E o imagine deosebită și autentică, pe care nu am mai văzut-o nicăieri altundeva!
Pentru reef walk am pornit de la Waridi de pe plajă, puțin spre dreapta, la ora în jurul căreia refluxul atinge punctul minim. Trebuie să te informezi dinainte, întrucât orarul mareei se schimbă de la o zi la alta. Noi am verificat aici, însă te pot ajuta și cei de la hotel. Programează-ți minim o oră și jumătate pentru această plimbare, folosește cu generozitate cremă de protecție solară și nu uita papucii specială. Apa e mică, doar pe alocuri îți ajunge până la genunchi, însă sunt foarte mulți arici de mare, plus zone acoperite cu alge unde aceștia se camuflează foarte bine.
Noi inițial am pornit singuri, însă pe parcurs ne-au tot abordat localnicii și am acceptat să vină cu noi un băiat simpatic ce ne-a povestit că e la școală în satul vecin. A fost o decizie foarte bună, de capul nostru ar fi fost greu să ne dăm seama pe unde e cel mai bine să mergem și nici nu am fi aflat atâtea lucruri interesante. Însoțitorul nostru observa foarte ușor tot felul de vietăți marine și ne-a explicat multe despre acestea. A fost o adevărată lecție de biologie, cum nu poți avea la școală! Nu au fost lucruri noi doar pentru Eric, ci și pentru noi, adulții.
Am apreciat la el răbdarea ca noi să observăm și să fotografiem totul, dar și grija față de vietățile mării, explicând „We live with them here, we need each other!”.
Reef Walk a fost cea mai deosebită activitate pe care am avut-o în Zanzibar și e de neratat într-o vacanță aici! Se poate face în special pe plajele din zona de nord a coastei estice, iar personalul de la hotel vă poate îndruma mai exact. Însă luați neapărat cu voi pe cineva care cunoaște zona pentru a vă putea bucura la maxim de tot ceea ce puteți vedea.
Dacă ai planuri să mergi în Zanzibar, poți face aici o rezervare sau poți găsi mai multe detalii despre hotel.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.
[…] Dacă plănuiți o vacanță în Zanzibar, poate vă inspiră recomandările noastre de cazare: un boutique hotel Paje sau un hotel all inclusive spre nordul coastei estice a insulei. […]
[…] de tip all inclusive, care ne-a permis să lenevim fără griji în ultimele zile de vacanță; găsiți aici mai multe detalii despre hotel și cum ne-am simțit […]