Când planificam city-break-ul la Veneția am auzit multe păreri care spuneau că nu e un oraș potrivit pentru copii, că nu e deloc kids-friendly și că mai bine mergem fără Eric. Le-am cam ignorat! Voiam neapărat să mergem împreună și sunt de părere că (aproape) orice destinație se poate adapta pentru a fi vizitată cu copii. În Veneția am găsit suficiente lucruri care să îl fascineze pe Eric, obișnuit oricum să viziteze locuri mai puțin prezente pe listele uzuale cu destinații pentru familii. Am avut o mini-vacanță de familie foarte reușită!
Pentru o vacanță cu copiii la Veneția, găsiți aici mai multe opțiuni de cazare.
Pentru o mai bună organizare, am făcut o listă cu principalele activități care pot fi făcute în Veneția împreună cu cei mici, programul de city-break fiind bineînțeles diferit fată de o vizită adults-only:
1. Plimbați-vă fără o țintă anume pe străduțe
Farmecul Veneției îl descoperi dacă o explorezi pe îndelete. Eric nu s-a mai plâns că îl dor picioarele dacă l-am lăsat în voie să studieze fiecare poartă, fiecare gard, dacă am continuat drumul pe ce străduța a vrut el. Ne-am lăsat duși de instinct, urmărind harta doar cât să păstrăm o direcție aproximativă. Am admirat arhitectura superbă și palatele, bisericile vechi, podurile și piațetele pitorești.
2. Faceți o plimbare cu barca pe canale
Încă de acasă, de când i-am explicat cum se deplasează locuitorii Veneției pe canale, Eric mi-a zis ca vrea să mergem doar cu „bărci care au motor și nu merg încet”. Bineînțeles că nu acesta e motivul pentru care nu am optat pentru gondolă, doar că nu ni s-a părut suficient de practic pentru noi; nu e cazul de plimbări lejere de agrement pe apă cu piticul de 5 ani! Astfel că ne-am făcut un abonament pentru 2 zile la vaporetto, cu care ne-am putut deplasa rapid, eficient și economic. Iar Eric s-a bucurat de fiecare drum cu vaporetto, mai ales dacă nu era aglomerat și reușeam să stăm lejer afară, pe punte.
3. Alergați după cu porumbeii în Piața San Marco
Piața San Marco este impresionantă prin dimensiunea și arhitectura ei, atât pentru adulți cât și pentru copii. Însă ei uită repede de astfel de lucruri, când văd porumbeii și încep să alerge veseli să îi prindă. Grijă mare la aglomerație, să nu se piardă și copilul o dată cu porumbeii.
4. Urcați împreună în Campanila
Campanila, turnul pătrat din Piața San Marco, oferă o priveliște senzațională asupra orașului. Urcarea nu e extrem de solicitantă, se poate face lejer și de către copii. Iar Eric a fost foarte încântat să vadă că a ajuns pe picioarele lui până „deasupra acoperișurilor”.
5. Savurați o înghețată, sau mai multe
Italia nu ar fi completă fără gelato! La plimbare prin Veneția, am făcut câte o pauză de înghețată dacă vedeam că începem să obosim. Și a fost chiar mai bună savurată pe scările unui mic pod peste vreun canal, povestind despre ce am văzut sau despre ce urmează să facem. Pentru adulți, înghețata se poate înlocui cu succes cu un Aperol sau prosecco, după preferințe.
6. Mergeți la un atelier de pictat măști
Noi am vizitat doar un atelier de confecționat măști și am urmărit îndeaproape întreg procesul prin care acestea sunt modelate și pictate. Se organizează și numeroase ateliere, mai mult sau mai puțin complicate, în care îți poți crea propria mască venețiană. Deși am auzit că au foarte mare succes printre copii, Eric nu s-a arătat foarte interesat să se implice activ în această activitate. Ce-i drept rareori îl atrage arta, el fiind axat pe aspecte tehnice și practice. Sau poate e încă prea mic. Oricum, dacă ajungeți în Veneția cu cei mici, merită măcar să vedeți întreg procesul de realizare a măștilor, e ceva unic.
7. Vizitați un atelier de sticlărie în Murano
În Murano găsiți numeroase ateliere de sticlărie care organizează tururi ghidate sau unde poți merge să observi procesul de producție. A fost fascinant pentru Eric să vadă cum este suflată și modelată sticla, am fi putut să stăm cu orele acolo și tot nu cred că s-ar fi plictisit. A fost pentru el una din cele mai interesante activități în Veneția.
8. Luați o pauză într-un parc
Giardini Publici este cel mai mare parc din Veneția, cu largi zone verzi și câteva spații de joacă. E un loc de respiro și relaxare din forfota turistică a străduțelor și canalelor. Un alt parc pe care l-am încercat noi este Giardini Papadopoli, care se afla exact lângă Hotelul Santa Chiara unde am stat. Aici Eric avea câteva minute doar pentru el după micul dejun, înainte să pornim în explorarea orașului.
9. Explorați coloratul Burano
Burano, cu căsuțele multicolore cu obloane și flori, e ca desprins dintr-o poveste. Mica insulă de pescari e în general mai puțin vizitată, deci aveți șanse mai mari să vă plimbați lejer, în ritmul vostru, fără grupuri gălăgioase de turiști în jur.
10. Vizitați un Muzeu
În Veneția există numeroase palate transformate în muzee și care pot fi vizitate. Noi am petrecut doar 2 zile în Veneția și nu am apucat să vizităm nimic la interior. Am preferat activități afară, având noroc de o vreme superbă de septembrie. Însă m-am documentat dinainte ce e de făcut cu copiii în Veneția dacă plouă și e dificil de stat mult în aer liber. Cele mai frecvente recomandări sunt Muzeul Peggy Guggenheim (care are duminica program special pentru familii) și Muzeul Marinei. Le-am lăsat pe data viitoare, dar apreciem să ne spuneți cum vi s-au părut dacă ați fost.
Copiilor voștri le-a plăcut Veneția? Ce alte activități ați făcut acolo împreună?
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.
[…] scurt, am avut la Veneția o minivacanță de familie tare reușită! Deși am petrecut doar 2 zile întregi în Veneția, am văzut cam tot ce ne-am […]
[…] Citește mai multe și în articolul ce poți face cu copiii la Veneția. […]