Am ajuns prima dată în Delta Dunării pe când eram eu copil și a fost o vacanță memorabilă, care mi-a rămas în minte cu cele mai mici detalii. De atunci tot voiam să revin în Deltă, însă nu s-a aranjat până acum… nu e tocmai lejer de ajuns din Cluj până în Dobrogea și nici nu sunt mare fan excursii lungi cu mașina.
Anul acesta am profitat de propunerea Eximtur de a petrece câteva zile pe litoral, pentru a testa un hotel nou deschis în Olimp, și am adăugat o mini-vacanță în Delta Dunării. A fost minunat și chiar mi-ar plăcea să revenim, poate într-o primăvară pentru a ne bucura de spectacolul pe care îl oferă păsările la revenirea pe aceste meleaguri.
Detalii organizatorice pentru o vacanță în deltă cu copilul
Dacă vrei să mergi în vacanță aici, prima decizie pe care o ai de luat este în ce zonă vrei să fi cazat în Delta Dunării. Cea mai mare parte a deltei nu este accesibilă cu mașina, putând fi vizitată doar cu barca. Dacă vrei să ajungi cu mașina personală până la hotel, poți opta pentru localitățile de la marginea deltei (Tulcea, Mahmudia, Murighiol, Dunăvățu) sau zona din sud, pe lacul Razim, ceva mai departe, dar la fel de superbă. Altfel, poți sta chiar în deltă, ai diverse tipuri de cazare în Mila 23 sau Crișan, ori în zona de vărsare în mare, la Sulina sau Sfântul Gheorghe. Aici ajungi cu o barcă de transfer din una din localitățile menționate mai sus. E superb să te afli în mijlocul naturii, să nu vezi mașini și să te trezești dimineața de la zgomotul păsărilor și al broaștelor. Însă dacă ai puțin timp la dispoziție, cum am avut noi, poate vei prefera să nu depinzi de transferuri. Orice variantă vei alege, va fi oricum memorabil, cu totul diferit de ceea ce vezi în alte părți.
În acest univers al apelor, bineînțeles că peștele este vedeta principală în orice meniu. Vei găsi însă și preparate care nu conțin pește, dacă nu ești amator (deși recomand să guști măcar din preparatele tradiționale de aici). Însă ai șanse foarte limitate să găsești meniuri vegetariene/vegane sau adaptate pentru diverse alergii/intoleranțe. Pentru diverse cumpărături, în Murighiol am găsit un magazin alimentar bine aprovizionat, majoritar cu produse Lidl :), deci cel puțin în zonele accesibile cu mașina ai astfel de opțiuni. Efectiv în deltă, aș lua cu mine în bagaj gustări și diverse produse care știu că îi plac copilului.
Cea mai frecvent primită întrebare când vine vorba de o vacanță în deltă este legată de țânțari. Dar să știți că aceștia nu sunt o problemă chiar atât de mare pe cum pare. Pe timpul zilei, țânțarii sunt aproape inexistenți, toropiți și ei de căldură; mai dai de câte unul dacă mergi cu barca prin stufăriș sau la plimbare prin zone înverzite și umbroase. Seara în schimb, imediat ce se lasă soarele, țânțarii ies din ascunzătorile lor diurne și nu mai e loc de stat pe afară… sau cel puțin nu în tricou și sandale. Sincer, eram deja înăuntru după apus, prea obosiți după activitățile de peste zi, deci nu vă pot spune cât de eficiente sunt spray-urile sau alte remedii împotriva țânțarilor.
Cazare în Delta Dunării cu copilul
Ne-am bazat tot pe recomandările Eximtur pentru cazarea în Deltă. Întrucât am stat doar 2 nopți, am preferat să ne cazăm într-o zonă accesibilă cu mașina. Fiind cu un copil energic de 7 ani, am vrut neapărat un hotel cu activități și pentru el. E minunată delta, dar copii au nevoie și de joacă și activități familiare, iar în așa zonă destul de izolată nu mă așteptam să găsim spații de joacă în afara unităților turistice. Ținând cont de aceste cerințe, agenția a găsit locul ideal o scurtă vacanță în Delta Dunării cu copilul: Peninsula Resort Murighiol.
Peninsula Resort este un hotel foarte frumos încadrat în zona, în nuanțele tipice de alb și albastru, cu multe zone verzi. E amplasat exact pe malul apei, deci te poți bucura de peisaj chiar în curtea hotelului, poți închiria o barcă sau un caiac pentru plimbări pe canale sau poți chiar pescui. Camerele de la Peninsula Resort sunt spațioase, decorate într-un stil potrivit zonei; noi am avut o cameră dublă și, fiind cu copil, au avut și un pat suplimentar (pe care evident nu l-am folosit), care a încăput fără probleme. După părerea mea într-o cameră simplă ar putea sta lejer o familie cu doi copii de vârstă mică, însă pentru alte configurații ale familiei au și camere mai mari sau apartamente de diferite dimensiuni. Toate camerele au balcon și, foarte important, plase pentru țânțari la geamuri.
Peninsula Resort are și un restaurant cochet, cu terasă, unde poți comanda din meniul a la carte și unde am luat micul dejun, inclus în pachetul de cazare. În fiecare dimineață am putut alege între 5 variante de mic dejun, toate foarte cuprinzătoare, ba chiar prea mari și consistente pentru gustul meu. Nu am mâncat în nici o dimineața mai mult de o treime din ce era în farfurie, dar aș fi preferat organizare de tip bufet, să pot alege eu ce doresc. Eric s-a plâns că nu a găsit lapte sau iaurt cu cereale, dar măcar a ajuns să mănânce și altceva.
La Peninsula Resort, atracția principală, mai ales pentru copii, este aquapark-ul cu tobogane. Eric s-a distrat foarte bine aici, iar eu am profitat de ocazie să mă relaxez pe un șezlong. E suficient de spațios și, deși permit accesul și pentru persoane care nu sunt cazate aici, nu am simțit deloc aglomerație. În cazul în care ajungi în Murighiol în perioadele mai reci, ai la dispoziție un centru spa cu piscină interioară, jacuzzi și saună.
Excursii în Delta Dunării cu copilul
Întrucât am vizitat delta în plin sezon de vacanțe, am discutat dinainte cu cei de la hotel despre ce variante de excursii avem la dispoziție. Am primit contactul pentru firma care organizează excursiile cu barca pe canale și o lista din care să alegem ce dorim să facem.
Noi am optat pentru o scurtă plimbare cu barca de aproximativ doua ore la apus, plus o excursie de o zi până la Pădurea Letea. Nu știu cum să le recomand mai mult pe amândouă! La fel îl recomand și pe Alex, cel care ne-a organizat excursiile din Murighiol; vă las aici numărul lui de telefon dacă ajungeți prin zonă 0722 670 701, a fost foarte drăguț și amabil, iar bărcile confortabile și moderne.
Alte opțiuni de excursii în Delta Dunării din Murighiol erau la Sfântu Gheorghe sau Sulina, unde e și timp de plajă, sau la pădurea Caraorman, unde am vrea să ajungem data viitoare când mergem în deltă.
Cam aceasta a fost scurta noastră experiență în familie în Delta Dunării și tare ne-ar plăcea să revenim aici!
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.