Ne-a apucat dorul de călătorii, deci a venim timpul să explorăm mai mult și din Romania. Pentru că aveam doar un weekend prelungit la dispoziție, într-o lună noiembrie de la care nu știam la ce să ne așteptăm, am hotărât să mergem într-un loc unde să putem sta mult pe afară, dar să avem și ce vizita, fără să petrecem mai mult de câteva ore în mașină. În final, ne-am decis pentru zona Branului. Nu am mai fost pe aici de acum două ierni, când am petrecut ziua de naștere a lui Eric la Amfiteatrul Transilvania, ca într-o frumoasă poveste de iarnă.
Castelul Bran
Vechi de peste 600 de ani, Castelul Bran nu cred că mai are nevoie de vreo prezentare. Probabil e una din cele mai cunoscute atracții turistice din România! Am mai fost la Castelul Bran cu ani în urmă, însă zona nu era nici pe departe atât de dezvoltată și animată ca și acum.
Ne bucură mult popularitatea în rândul turiștilor, mai ales ca am auzit extrem de mulți străini în vizită. Însă aceasta vine cu o forfotă comercială exagerată în zona adiacentă castelului, unde se vând tot felul de dubioșenii și suveniruri kitsch. Noroc cu zona dedicată muzeului satului, unde poți respira în voie. Nu e cine știe cât de spectaculoasă și mi s-a părut nepotrivit să fie taxată separat de biletul de intrare în castel (or fi iarăși două instituții care nu se pot înțelege să colaboreze…), însă acolo ne-am putut plimba în tihnă, fără să ne temem că Eric s-ar putea pierde printre grupurile de turiști.
Eric a fost fascinat de Castel și i-a plăcut să îl explorăm împreună, însă l-a deranjat puțin aglomerația și gălăgia făcută de grupurile de elevi aflați în vizită (în câțiva ani va fi el în locul lor…). Fiind weekendul imediat după Halloween, camerele erau încă decorate în această tematică. Cu ocazia acestei sărbători se organizează evenimente speciale la castel, cu Dracula și alte personaje înspăimântătoare. Personal, mi s-au părut foarte kitsch și nu tocmai potrivite, diminuând din farmecul medieval al clădirii
Castelul Bran se poate vizita zilnic de la 9 la 16 iarna sau până la 18 vara, mai puțin lunea, când accesul e permis doar începând cu ora 12. Biletul de intrare e 40 ron pentru adulți și există diverse reduceri pentru copii, elevi etc.; pentru Eric nu am plătit intrare întrucât e gratuit până la 7 ani. Există opțiunea de ghid audio în diverse limbi, iar biletele pot fi cumpărate și online de pe site-ul oficial, care arată chiar foarte bine.
Green Resort Bran
Ca de obicei când călătorim în familie, am căutat să stăm într-un loc prietenos cu copiii și unde Eric să nu se plictisească. Am optat astfel pentru Green Resort Bran, care s-a dovedit o alegere foarte bună.
Poți vedea aici mai multe detalii despre Green Resort Bran.
Situat la mică distanță de la drumul principal, la ieșirea din Tohanul Nou spre Bran, Green Resort e complet izolat de aglomerația și forfota zonei, dar totuși foarte aproape de tot ce ai nevoie. Am făcut maxim 5 minute cu mașina până la castel, iar la vreo 10 minute ne-am putut aproviziona pentru micul dejun de la un magazin Lidl.
Am stat într-o vilă spațioasă și confortabilă, cu bucătărie bine echipată, terasă și spațiu pentru grătar în curte. Vilele sunt astfel configurate încât pot găzdui de la 2 până la 8 oaspeți, fiind organizate pe două nivele: bucătăria și zona de living la parter și dormitoarele la etaj.
Am avut noroc cu unul din ultimele weekenduri cu vreme bună din 2019 și am putut petrece mult timp pe afară. În fața vilelor e amenajat un larg spațiu de joacă pentru copii unde Eric și-a putut consuma energia, împreună cu alți mici musafiri, cu toții foarte încântați.
În apropiere de Green Resort Bran se mai poate vizita Sanctuarul de Urși Libearty; nu am ajuns aici pentru ca nu se permite accesul copiilor sub 5 ani, însă puteți citi detalii despre vizita celor de la Kinder Trips la Libearty. Cetatea Râșnov și Dino Parcul, aflate la vreo 10 km distanță, au mai fost inițial pe lista noastră, însă joaca pe afară a fost mai importantă și le-am amânat pentru vizita următoare.
Unde mănânci în zona
Din păcate, popularitatea în rândul turiștilor nu a crescut proporțional și nivelul serviciilor în majoritatea restaurantelor din apropierea castelului. La fel cum se întâmplă în multe locuri foarte aglomerate, calitatea lasă de multe ori de dorit. Însă ne-a fost recomandat un restaurant relativ nou în Tohanu Nou, la doar câteva minute de mers cu mașina de la castel, chiar în drumul nostru spre Green Resort.
DOR – Delicios, Organic, Românesc, ne-a impresionat încă de la intrare, prin designul modern și primitor, bazat pe lemn și plante, si cu unele accente metalice, industriale. Mâncarea a fost delicioasă și ne-a depășit total așteptările; meniul e o reintrerpretare a preparatelor specifice zonei, nu foarte stufos, însă acoperă toate gusturile. Servirea și atenția la detalii sunt peste ce vedem frecvent în localuri cu pretenții din orașele mari, ceea ce nu a putut decât să ne bucure. DOR, îți urăm mult succes și cât mai mulți clienți fericiți; noi promitem să ne întoarcem de cîte ori suntem în zona!
Oprire la prânz în Sibiu
Drumul din Cluj până la Bran ia aproape 5 ore, deci era total exclus să nu facem o pauză mai lungă pe parcurs. Am realizat încă o dată ceea ce am mai spus, că e mai ușor de călătorit cu un bebe sau un toddler mic, decât cu un copil activ de aproape 4 ani. Dacă acum 2 ani dormea la aproape orice călătorie cu mașina mai lungă de 1 oră, acuma fost nevoie să jucăm tot felul de jocuri, să răspundem la 1,0001 întrebări și să explicăm tot la 5 minute că mai durează până ajungem. Plus că fundalul sonor din mașină a trecut de la Rock FM la Itsy Bitsy FM!
Astfel, o pauză în Sibiu a fost mai mult decât necesară. Nu am petrecut tare mult timp acolo, doar ne-am plimbat puțin pe străduțe, am alergat după porumbei în Piața Mare și am observat pregătirile pentru tărgul de Crăciun. Sigur ne întoarcem în Sibiu într-un weekend, pe când se face iar cald, să îl explorăm cum se cuvine. E unul din orașele noastre favorite din România!
Însă tot putem să vă facem o recomandare pentru Sibiu: restaurantul La Cuptor. Noi aici ne oprim ne oprim să mâncăm de fiecare dată când suntem în zonă. L-am găsit întâmplător acum câțiva ani și ne-am îndragostit iremediabil! Nici măcar nu știu ce să vă recomand din meniu, pentru că tot ce am mâncat a fost demențial! Eric însă a fost cucerit de supa cremă de dovleac, declarând că e “cea mai bună!”. Ar trebui să îl credeți, e un expert în supă de dovleac și mâncat-o în diverse variante în majoritatea țărilor pe care le-am vizitat.
[…] Pentru weekendul petrecut la Făgăraș noi am avut ca obiectiv principal Dino Parc Râșnov, unde am petrecut mare parte din sâmbătă. În aceeași zonă merită să vă opriți și la Cetatea Râșnov (toamna aceasta a fost închisă pentru restaurare), sau să explorați, la mică distanță, Cheile Râșnoavei sau Castelul Bran. […]
[…] să nu fie sufocant. Am oprit de multe ori în Sibiu să mâncăm sau să facem o scurtă plimbare, în drum spre alte locuri, însă nu am stat niciodată mai mult de 2 ore. Astfel că a fost una din primele destinații care […]
[…] mai multe despre sate frumoase pe culoarul Rucar Bran: Sirnea / Bran / Fundatica / […]
[…] Unul din cele mai bine păstrate monumente din România din perioada evului mediu, Castelul Corvinilor e punctul principal al oricărei vizite în zona Hunedoarei. Bine întreținut, în special la exterior, e un monument impresionant care domină orașul, deși am văzut cetăți mai mari, mai impunătoare sau mai atent restaurate. Eric a fost de-a dreptul fascinat că vizităm un castel, la fel cum a fost și în toamnă, cu ocazia excursiei la Bran. […]
[…] acest loc am aflat de la The Happy Kid, care au și povestit despre weekendul petrecut acolo în familie. În articolul lor găsiți mai […]
Locul nostru preferat in zona e Măgura. Am descoperit-o intr-un concediu si de atunci doar aici visam sa ne intoarcem 🙂