O călătorie pe termen lung nu este doar despre vizitarea unor zone îndepărtate. Chiar dacă e un clișeu, pot spune că atunci când călătorești pe termen lung faci și o călătorie în adâncul sufletului tău și ajungi să te cunoști mai bine pe tine, dar și pe cei alături de care ai parte de această aventură. În afară de vizitarea unor ținuturi extraordinare, anul nostru sabatic a fost foarte mult despre noi trei, ca familie.
Astfel, după ce am petrecut aproape un an departe de casă, am înțeles mult mai bine beneficiile acestei experiențe:
Te deconectezi de viața ta anterioară
Din păcate, multe din acțiunile noastre sunt puternic influențate de societate, educație și norme culturale, nu de ceea ce ne dorim noi cu adevărat. Abia după ce am avut curajul să luăm o pauză ne-am putut analiza viața mai bine. Am reușit astfel să ne detașăm de aspectele negative, fie ele obiceiuri sau oameni pe care îi aveam în preajmă.
Tu ești pe primul plan
Călătorind pe termen lung, petreci mult timp cu tine însuți. Nu m-am cunoscut și înțeles niciodată la fel de bine ca în acea perioadă. În timpul anului sabatic mi-am putut analiza viața și ce schimbări pe termen lung îmi doresc. Am avut minim de factori externi care să îmi influențeze deciziile și am ajuns să urmez cel mai bun drum pentru mine și pentru noi trei.

Afli cine îți sunt cu adevărat prietenii
Pare ciudat, dar departe de cei dragi ne-am făcut o mai bună imagine a relațiilor noastre cu ei. Cu cine ne e dor să ne întâlnim și cu cine petreceam timp doar de dragul vechilor obiceiuri? Cine a păstrat legătura cu noi și e cu adevărat interesat de ce facem și cui nu îi mai pasă, o dată plecați? Și, în primul rând, cine se bucură cu adevărat pentru noi?
Acasă nu e un loc, e un sentiment pe care îl purtăm cu noi
Eric spunea “melgem acasă” referindu-se la hotelul în care stăteam, și pe care îl schimbam tot la câteva zile. Acasă era pentru el locul unde se simțea bine și în siguranță, unde era cu noi, cei mai dragi lui. Și e exact la fel și în cazul nostru. Am înțeles că să fim împreună e unul din cele mai importante lucruri din lume.

Cunoști oameni interesanți și îți faci noi prieteni
Într-o vacanță vrei să te odihnești, să îți reîncarci bateriile, sau poate să vizitezi cât mai multe locuri înainte de a te întoarce acasă. Însă atunci când petreci mai mult timp într-un loc, fără grabă, ajungi să interacționezi mai mult cu oamenii din jur, să le asculți poveștile și îți faci noi prieteni.
În Singapore ne-am întâlnit cu Rachel, o chinezoaică simpatică stabilită acolo, pe care o cunoscusem în Vietnam, iar în Columbia ne-am împrietenit cu un britanic de vârsta noastră și care mai apoi ne-a vizitat pentru câteva zile în Cluj.
Înveți limbi străine
Când am aterizat inițial în America Latină abia reușeam să spun “Gracias” sau “Olla”. Două luni și patru țări mai târziu, reușeam să mă fac cât de cât înțeleasă, fără a avea talent spre limbi străine sau vreun interes de a învăța spaniola. În Cuba, Eric se plângea că “e mucho calor”; iar când a cerut la cină “pâine cu queso” ne-a lăsat fără replică.
Apreciezi mult mai mult ceea ce ai
Într-o vacanță scurtă nu îți bați capul tare mult să te implici și să înțelegi viața localnicilor din zonele vizitate. Însă după ce petreci mai multe luni într-o regiune, observi culturile locale, cu particularitățile lor, și ajungi să îți dai seama cît de bine ne e nouă în Europa și cât de “răsfățați” suntem fără ca măcar să ne dăm seama. Ca să nu mai vorbim că nu știm deloc să apreciem asta!
Din toate țările vizitate în America de Sud, America Centrală și Asia, marea majoritate se situează mult sub nivelul României ca civiliație, dezvoltare sau nivel de trai. Există și câteva excepții, dar sunt mai degrabă cazuri izolate. Călătorind mult, am ajuns la concluzia ca e un noroc că ne-am nascut în Europa, fie e și de Est.

Ai mult mai multă flexibilitate
O întârziere sau un bagaj pierdut erau o tragedie când mergeam în delegații sau city break-uri. Călătorind pe termen lung, ne-am obișnuit cu ideea și consideram orice astfel de întâmplare ca posibilitate neplăcută, dar nici într-un caz devastatoare. Am învățat să ne adaptăm din mers și chiar să profităm de orice eveniment, fie el și mai puțin plăcut. De exemplu, în Phuket ne-a întârziat bagajul pentru câteva ore, dar ne-am înțeles cu cei de la aeroport să îl păstreze până doua zi și să îl trimită direct la următorul hotel la care eram cazați, făcându-ne astfel călătoria mai lejeră.
Înveți să ai încredere în instincte
Am călătorit mult în zone îndepărtate, unde nu ne puteam baza pe nimeni pentru sfaturi sau ajutor. Am învățat astfel să avem mai multă încredere în propriile instincte și ne-am bazat deciziile pe asta, când nu aveam altă alternativă. De cele mai multe ori s-a dovedit a fi un proces decizional foarte bun și care cu siguranță ne va fi util și în alte circumstanțe.
Totuși, nu suntem exagerat de optimiști, există și suficiente dezavantaje în călătoriile pe termen lung; trebuie doar să fim echilibrați și să vedem ambele fețe ale problemei.
[…] termen lung nu e chiar atât de idilică pe cum pare la prima vedere. Nu mă înțelegeți greșit, un an sabatic e experiență extraordinară, însă nu e chiar o vacanță fără griji, mai ales atunci când călătorești cu un copil […]