Cu toții am visat măcar o dată la vacanțe interminabile, cu momente relaxante pe plaje tropicale sau vizitând locuri exotice. Însă o călătorie pe termen lung nu e chiar atât de idilică pe cum pare la prima vedere. Nu mă înțelegeți greșit, un an sabatic e experiență extraordinară, însă nu e chiar o vacanță fără griji, mai ales atunci când călătorești cu un copil mic.

Dificultățile unei călătorii pe termen lung sunt un subiect deseori evitat, lumea privește acest lucru doar ca pe o vacanță mai lungă; însă atunci când ești “pe drum” săptămână de săptămână ajungi să înțelegi și părțile mai puțin plăcute:
E dificil să ai un stil de viață sănătos
Acasă aveam o viață după un plan destul de bine stabilit; făceam sport de 2-3 ori pe săptămână, găteam și mâncam organizat. Călătorind, nu prea ai cum să menții un astfel de stil de viață. Intervine timpul petrecut pe drum, diferite aspecte logistice sau chiar imposibilitatea de a găsi mâncare cât de cât sănătoasă. Înainte să plecăm în anul sabatic spuneam că nu îl voi duce niciodată pe Eric la McDonalds… ei bine aceasta s-a dovedit a fi cea mai bună variantă când am petrecut noaptea într-un hotel de tip “sleep & fly” în aeroport, între două zboruri.
Ai nevoie de spațiul tău personal
Acasă aveam suficient spațiu personal ori de câte ori aveam nevoie. Dar călătorind, împărți mereu spațiul cu partenerul și copilul, iar acest spațiu e uneori o cameră minusculă. Indiferent cât de bine ne simțim împreună, la un moment dat avem nevoie și de puțină liniște și singurătate.
După o vreme îți dorești o pauză de la explorat
Aeroport, taxi, hotel, restaurant, explorat zona, iar mâine ia-o de la capăt. Nu reziști în acest ritm prea mult timp. Ne-am adaptat astfel la “slow travel” fără ca măcar să ne dăm seama, însă au fost situații când am ales o destinație doar pentru a locui pentru câteva săptămâni, fără să vizităm aproape nimic.

Trebuie să ai un stil minimalist
Adesea, în vacanțe, împachetăm mult prea multe lucruri, nu carecumva să ne lipsească ceva din trolerul uriaș pe care îl luăm cu noi. Călătorind pe termen lung nu îți permiți acest lux! Ai nevoie de o rutină de împachetat simplă și rapidă, economisești timp și bani dacă ai mai puține bagaje, plus că ai nevoie de mâini libere pentru a ajuta sau căra copilul. Astfel că am învățat să ne descurcăm cu un backpack și să ne fie suficient ce încape acolo. Și nu e neapărat un dezavantaj o dată ce te obișnuiești cu acest stil!
Trebuie să fii pregătit pentru orice
Întârzieri, accidente, boli, furturi… se pot întâmpla multe incidente atunci când călătorești. Am trecut prin toate, din fericire nimic extrem de grav, însă a fost nevoie să le facem față și să ne adaptăm din mers. Când călătorești trebuie să ai un plan de rezervă pentru orice situație sau să îl încropești rapid; nu ai mult timp de gândire și nici persoane apropiate cu care să te poți sfătui sau cărora să le ceri ajutorul. Una din cele mai mari temeri ale noastre era să nu ne îmbolnăvim amândoi deodată, pentru că n-ar mai fi avut cine să aibă grijă de Eric.
Ratezi momente importante din viața celor dragi
Timpul trece rapid și după un an îți dai seama că ai ratat nu doar evenimente semnificative, ci și mici momente aparent neînsemnate, dar pe care totuși le regreți. Lumea vede cu admirație sau invidie pozele tale perfecte pe social media, dar și tu ai momente de nostalgie văzându-ți prietenii doar prin intermediul aplicațiilor. Iar apoi mai sunt și sărbătorile! A fost foarte greu să petrecem Crăciunul departe de ai noștri, chiar dacă eram într-o superbă zonă tropicala!

Îți e dor să dormi într-un loc familiar
Schimbând zeci de hoteluri vreme de săptămâni, am ajuns să încurcăm numărul camerei sau să nu mai știm la ce etaj stăm. Noaptea era extrem de enervant să nu știu de unde pot aprinde lumina la baie și aveam constant câteva vânătăi pe picioare, ciocnindu-mă de mobila pentru că nu îi cunoșteam exact locul. În câteva dimineți m-am trezit fără să știu pentru moment unde mă aflu, ceea ce nu e deloc un mod bun pentru a-ți începe ziua.
Locurile pe care le vizitezi nu mai par la fel de impresionante
Nu prea mai are cum să te impresioneze un sit arheologic după ce ai vizitat Machu Picchu și Angkor Wat într-un interval de câteva luni. Nici o plajă nu mai e perfectă după ce ai locuit 3 luni în Caraibe. Nici un zgârie nori nu îți mai taie respirația după ce urci în Burj Khalifa și Petronas Towers în decurs de câteva săptămâni. La un moment dat am ajuns să am senzația ca vizitez “doar încă un tempul” sau “doar încă o insulă tropicală”, fără urmă de entuziasm sau încântare. A fost unul din semnalele că e cazul să luăm o pauză!

Însă în ciuda acestor aspecte, călătoriile pe termen lung sunt extraordinare; recomand oricui o astfel de experiență, cu o bună planificare și așteptări realiste.
[…] nu suntem exagerat de optimiști, există și suficiente dezavantaje în călătoriile pe termen lung; trebuie doar să fim echilibrați și să vedem ambele fețe ale […]