Am făcut la finalul lunii aprilie am închiriat o autorulotă și am făcut o excursie cu autorulota în apropiere de Cluj. A fost prima experiență de acest gen și ne-a plăcut extrem de mult. Fiind începători în aventuri cu autorulota cu copilul, ne-am documentat și am învățat multe lucruri pe care le considerăm utile dacă și voi vă pregătiți de o primă experiență cu autorulota împreună cu copiii.
Nu împacheta prea multe lucruri
O fi rulota mai spațioasă și mai încăpătoare decât pare la prima vedere, dar totuși nu e cazul să vă încărcați cu lucruri inutile. Un bagaj minimalist e ideal pentru vacanța cu autorulota! Oricum vei petrece mult timp afară, în natură, deci nu ai nevoie de prea multe accesorii. Pentru un bagaj cât mai redus în autorulotă, noi împachetăm haine potrivite pentru a fi luate în straturi, fiind astfel pregătiți pentru orice vreme.
Totuși, ia cu tine jucării și cărți pentru a te asigura că cel mic nu se plictisește în timpul mersului sau în momentele când nu puteți sta afară, plus accesorii pentru joaca în aer liber. Cum facem de obicei în călătorii, Eric și-a ales ce jucării a dorit, astfel încât să încapă în micul lui rucsac pentru excursii, plus 2-3 cărți de citit și de activități. Afară am folosit intens zmeul și undița, dar în funcție de traseu și de stilul vostru, bicicletele pot fi extrem de utile (autorulota include suport pentru transportul acestora).
Stabilește un traseu realist
Cu autorulota te deplasezi mai greoi decât cu o mașină de oraș și nici nu ai avelași nivel de confort, ca pasager. În plus, durează până se acomodează șoferul, deși cică e simplu și te obișnuiești foarte repede (chiar așa și părea!). Noi am estimat că un drum pe care l-am parcurge în mod normal într-o oră ne-ar lua cu autorulota 80-90 minute. N-a fost chiar așa grav, dar tot durează mai mult decât în mod normal. Și nu vrei ca experiența cu autorulota să fie despre timp petrecut pe drum!
Siguranța înainte de toate
Cât e campată, autorulota devine o căsuță pe roți. Însă în mers trebuie respectate câteva reguli de siguranță în autorulotă. E foarte important să nu rămână nimic la suprafață, altfel riscați vă treziți cu obiecte zburătoare în mers. Toate dulapurile au închizători speciale pentru a nu se deschide de la mișcarea autorulotei, iar toaleta are un capac ce trebuie menținut închis în mers, din motive evidente. Despre siguranța pasagerilor cred că nici nu mai are rost să menționez! Toată lumea stă pe scaune, cu centura de siguranță pusă, atâta timp cât rulota se află în mișcare. Am fost plăcut impresionată cât de repede a înțeles Eric acest lucru și cum nu a cerut nici măcar o dată să se dea jos de la locul lui în mers. Pe banchetele autorulotei se pot fixa cu ajutorul centurii și scaune sau înălțătoare pentru copii, iar unele rulote sunt prevăzute chiar și cu sistem ISOFix.
Bucură-te de experiența off camping
Pentru noi, avantajul major al autorulotei a fost că am putut înnopta unde ne-am dorit, în liniște, doar noi trei. E o foarte plăcută senzație de libertate, atât pentru adulți, cât și pentru cei mici. Nu te deranjează nimeni, nu trebuie să ai grijă să nu cumva să încurci pe cineva sau să nu facă juniorul prea mare gălăgie, îți faci programul după bunul plac. Am avut unele rețineri legate de siguranță (nah… fată de oraș :P), dar nu au fost deloc întemeiate. Am petrecut toată ziua afară, iar dimineața ne-am trezit cu ciripit de păsărele.
Pentru a găsi locuri de campat, am studiat aplicațiile de profil, gen Park4Night, sau am citit/cerut sfaturi pe grupuri de Facebook cu această tematică.
Mare grijă la drumurile înguste
Pe drum drept te obișnuiești cumva, dar stai să vezi dacă trebuie să întorci „camionul” pe vreun drum lăturalnic unde abia încap 2 mașini una lângă cealaltă. Se lasă cu multe manevre, ceva transpirație și doi oameni care să te ghideze. A doua oară parcă nu mai vrei, și te asiguri de mai multe ori că e chiar drumul pe care vrei să mergi.
Drumurile neasfaltate
Poți merge fără probleme cu autorulota pe drumuri neasfaltate. De fapt e chiar indicat: așa ajungi în cele mai pitorești locuri. Însă, în caz de denivelări, gropi, șanțuri etc., poți avea un disconfort destul de puternic. Ca să nu mai vorbim că autorulota are garda la sol destul de joasă.
Pe banchetele din spate simți foarte tare orice zguduire (nu recomand celor care au rău de mișcare), plus că toate lucrurile prin dulapuri sună destul de tare. Eric era ușor speriat la început, însă după câteva explicații, s-a liniștit. Iar noi am învățat să aranjăm lucrurile în spațiile de depozitare pentru a sta cât mai bine și a minimiza zdrăngănelile.
Economia de resurse
Cea mai problematică resursă în autorulotă este apa. Noi ne-am descurcat ceva mai bine de 2 zile cu un rezervor de apă (120 litri), dar am limitat cât de mult s-a putut consumul, asta însemnând în primul rând dușuri ultra-rapide, dar și puține vase de spălat. Nu e complicat să alimentezi cu apă și nu ai nevoie neapărat de camping pentru asta, poți și de la benzinării sau chiar pensiuni.
Curentul electric mai rar pune probleme, mai ales ca bateria se încarcă atât în mers, cât și de la panourile solare. Totuși, consumatorii de putere mare (uscător de păr, prăjitor de pâine etc.) se folosesc doar când autorulota este conectată la rețea.
Redu gătitul la minimul necesar
Autorulota noastră a fost bine utiliată și la capitolul bucătărie. Am avut plită pe gaz cu 3 ochiuri și suficiente vase. Dar tot afară la foc ne-am pregătit mâncarea în fiecare seara, parcă are alt farmec în mijlocul naturii. Pentru restul zilei, am dus cu noi produse gata preparate de acasă sau care au nevoie de un minim de pregătire. Am încercat să nu ocupăm spațiu în autorulotă cu gătitul, să profităm în alt mod de timpul petrecut împreună, dar și să folosim cât mai puține vase, pentru a reduce consumul de apă.
Mari iubitori de cafea, aparatul portabil Wacaco pentru preparat espresso nu a lipsit din bagajul nostru. Însă aveam în autorulota și un cafetieră care se poate utiliza pe plita de gătit.
Acestea sunt câteva sfaturi care ne-au prins tare bine sau pe care am fi vrut să le știm înainte de a începe planificarea aventurii. Cu siguranță mai sunt lucruri pe care urmează să le mai învățăm o excursie reușită cu autoulota alături de copii, dar încă suntem și noi începători la acest capitol.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.
[…] că nu știam exact la ce să ne așteptăm. Însă ne-a plăcut mult, și în special lui Eric; pentru copii, ieșirile cu rulota sunt extraordinar de interesante! Deci, mai mergem și anul viitor, eventual puțin mai […]
[…] Pentru mai multe detalii, citește și sfaturile noastre pentru începători pentru o excursie cu autorulota cu copiii. […]