Am călătorit împreună cu băiețelul nostru încă de când avea doar câteva săptămâni. Am început cu road-trip-uri scurte și ne-am acomodat treptat cu aventurile în trei. Pe când avea 2 ani am fost suficient de obisnuiți și de încrezători încât să pornim într-o călătorie de un an în jurul lumii.
Până acum am vizitat împreună 26 de țări pe 4 continente; micuțul avea vreo 50 de zboruri la activ pe când a împlinit 3 ani. Am avut numeroase momente dificile, de îngrijorare sau oboseală, în special la început. Însă acestea nu înseamnă nimic comparativ cu farmecul călătoriilor alături de copil, indiferent de vârsta lui. Am adunat în continuare câteva sfaturi la care am ajuns după aventura noastră în familie. Sper să vă ajute să aveți cele mai frumoase experiențe atunci când mergeți în vacanță cu cei mici.
1. Călătoriți împreună când e foarte mic
Nu cred că există „prea devreme” pentru a călători împreună cu copilul, atâta vreme cât e sănătos. Recunosc, am fost foarte agitată la prima excursie cu mașina, pe când abia împlinise 2 luni, sau la 6 luni când am mers 3 săptămâni în road-trip prin Italia. Însă acum mi se pare că atunci erau multe aspecte foarte ușoare (dormea multe ore, mâncarea nu era o problemă, nu protesta ca s-a plictisit etc.). Fiecare perioadă din viața copilului e diferită, cu aspecte frumoase, dar și cu momente dificile. Chiar nu e nevoie să ajungă la o anumită vârstă sau etapă de dezvoltare pentru a vă putea bucura de vacanțe împreună. Iar dacă e obișnuit de mic, va fi cu atât mai ușor.
2. Ai grijă la oboseală
Încearcă să organizezi programul de călătorie în funcție de nevoile și programul normal al celui mic. Ia un zbor de noapte în cazul călătoriilor lungi sau planifică drumurile cu mașina în intervalul în care doarme peste zi. Cu siguranță veți avea o vacanță mai reușită dacă toată familia e odihnită! Mai mult decât atât, noi încercăm să avem câte o zi lejeră, fără nimic în program, după câte o zi obositoare de călătorie sau în care am vizitat foarte multe. Această planificare îl ajută pe Eric să nu acumuleze oboseală și să își păstreze o stare de spirit bună.
3. Păstrează așteptări realiste
Nu te aștepta să poți petrece ore în șir într-un muzeu, să parcurgi kilometri pe străzi sau să lenevești întreaga dimineață la piscină. Alege atracții potrivite vârstei lui sau adaptează-le cu activități atrăgătoare pentru copii. Structura unei zile nu va fi mult diferită de ceea ce se întâmplă acasă, doar că va fi într-un alt mediu. Vacanțele alăturii de copiii mici nu sunt neapărat despre ce vizitezi, ci mai mult despre timp de calitate petrecut împreună.
4. Planifică în detaliu, dar într-un mod flexibil
Cu un copil mic alături, nu îți permiți prea multe surprize. Încearcă să îți stabilești itinerariul în avans, însă păstrează flexibilitate pentru momente neprevăzute. Rezervă cazările dinainte și caută spații de joacă, locuri unde puteți mânca sau face cumpărături în apropiere. E bine să ai întotdeauna soluții de rezervă în cazul în care ziua nu merge exact ca în planul făcut la început.
5. Păstrează în permanență o gustare în geantă
Chiar și noi adulții suntem nervoși atunci când ne e foame, ce să mai zicem de cei mici. Atunci când suntem pe drum, avem întotdeauna la noi o gustare sau ceva sănătos de ronțăit. Evit să cumpăr snack-uri din benzinării sau aeroporturi, nesănătoase, pline de zahăr și la suprapreț.
6. Învață-l să fie responsabil
De îndată ce e suficient de mărișor încât să înțeleagă și să poate avea grijă de un mic lucru personal, e foarte bine ca cel mic să aibă „bagajul” său. O jucarie mai mare sau mic ghiozdan în care să ducă un snack sau o mașinuță, important e că se va simți responsabil, va avea o ocupație nouă și se va plictisi mai greu. Un alt mare avantaj, având deja ceva de cărat, nu se va mai putea agăța de toate mărunțișurile de pe tarabe sau din duty-free.
7. Ia cu tine mici jucării și cărți
Călătoriile presupun frecvent momente de așteptare, fie până la plecare, fie drumul în sine. Câteva jucării care nu fac zgomot sau o carte preferată mai câștigă câteva minute în care cel mic e ocupat. Noi am încercat tot felul de variante, însă cele mai bune au fost cartonașele cu diverse imagini, cărțile cu autocolante sau cele de colorat.
8. Călătorește cu bagaje puține
Călătoria împreună cu un copil nu e un motiv să cari mai multe bagaje, ba chiar din contră! Ultimul lucru de care ai nevoie e să îți bați capul cum duci mai multe genți. Ideal e să ai o adordare minimalistă și să împachetezi puține lucruri. E nevoie să poți ține copilul de mână sau să îl duci în brațe, dar și să găsești rapid în genți o jucărie sau un tricou de schimb. Nouă ni s-a părut mult mai ușor să avem un rucsac de spate în locul unui troller, pentru a avea mâinile libere în permanență. A fost cea mai bună investiție!
9. Cazări potrivite pentru copii
Cele mai bune cazări atunci ești în vacantă cu un copil mic sunt cele care au spațiu de joacă, facilități pentru cei mici sau restaurant cu mâncare potrivită pentru ei. Nu trebuie să fie locuri de top, Eric a fost cel mai fericit la mici pensiuni care aveau curte. Și acum își amintește cum se juca împreună cu cățelul gazdelor noastre din Columbia sau de plimbările prin plantația de ananas lângă glampingul din Chiang Rai.
10. Îmbarcați-vă cât mai târziu în avion
E o recomandare care contrazice companiile aeriene, care oferă „priority boarding” familiilor cu copii. Însă văd logica de a petrece o jumătate de oră în plus în avion atunci când călătorești alături de un toddler. Noi de regulă suntem printre ultimii care urcă în avion, dar și în alte mijloace de transport în comun. Excepție fac doar călătoriile de noapte, când Eric este atât de obosit încât oricum adoarme la câteva minute după ce se instalează în scaun.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.
Articol inclus în lista locuri de vizitat în România, publicată de editura educațională internațională Twinkl.
[…] pe tot traseul, ceea ce ne-a oferit o foarte mare flexibilitate. Traseul nostru de a fost adaptat vacanței împreună cu copilul în Sri Lanka și este potrivit pentru sezonul în care am fost noi. Luna Decembrie marchează […]