Încercăm să ne bucurăm cât mai mult de weekendurile de toamnă și să ieșim din Cluj. Plănuisem de ceva vreme o excursie la Făgăraș și am reușit să ajungem acolo în prima jumătate a lui octombrie. Speram la câteva zile blânde de toamnă, dar vremea nu a chiar ținut cu noi. Însă nu am lăsat-o să ne strice planurile!
Nu am avut de la început un plan concret cu ce dorim să vizităm în această minivacanță. Țara Făgărașului este suficient de ofertantă pentru a ne ocupa în mod plăcut un weekend, ba chiar și mai mult, cu sau fără copil. Noi știam doar că vrem să ajungem la Râșnov, la Dino Parc, de ceva vreme o mare dorință a lui Eric.
Cazare în Făgăraș
Pentru weekendul petrecut la Făgăraș am ales să stăm la Casa Hintz, un boutique hotel aflat într-o clădire istorică a orașului. În perioada interbelică, aici a funcționat atelierul lui Eugene Hintz, unul din cei mai cunoscuți ceasornicari transilvăneni ai vremii.




Casa Hintz are doar 7 camere, oferind astfel liniște și intimitate clienților. Noi am avut o cameră la ultimul nivel, o semi-mansardă de ale cărei geamuri Eric a fost foarte încântat. Nouă ne-a plăcut mult designul, atât ca stil, cât și cromatic și funcțional. Momentan suntem într-o perioadă în care cercetăm și căutăm diverse idei de amenajări interioare, iar designul simplu de inspirație scandinavă ni s-a părut extrem de inspirat. Baia urmează aceeași linie și a fost suficient de spațioasă pentru nevoile unei familii cu un copil. De curățenia de la Casa Hintz nici nu mai zic nimic, totul e impecabil! Rar am dat de cazări unde să nu am absolut nimic de obiectat în privința curățeniei și unde nu m-a deranjat deloc când Eric s-a jucat pe jos (ba chiar a intrat și sub pat!).
Booking.comSpațiile comune de la Casa Hintz au fost concepute cu aceeași atenție la detalii. Am apreciat mult pereții decorați un fotografii din zonă, din care mi-a atras atenția din prima Abația de la Cârța, vizitată în urmă cu doar câteva luni.




Micul dejun e extrem de important pentru noi. Modul în care ne începem dimineața ne influențează întreaga zi. Ei bine, la Casa Hintz putem spune că am avut parte de dimineți minunate! Oferta de mic dejun e foarte variată, adaptată pentru toate gusturile, indiferent dacă ești amator de un mic dejun consistent, cereale sau doar o gustare dulce; există opțiuni chiar și pentru vegetarieni.
Un alt mare plus pentru Casa Hintz este poziția, exact în centrul orașului, foarte aproape de Cetatea Făgăraș. Nu că ar fi Făgărașul foarte mare, dar a contat mult să avem exact la parter o cofetărie și un restaurant. La Cofetăria La Dolceria ne-am energizat cu prăjituri delicioase când am ajuns în Făgăraș, iar Restaurantul 5th Avenue a fost opțiunea principală sâmbătă seara, prea obosiți după umblat o zi întreagă. E un restaurant tare drăguț, cu design și meniu cum nu credeam că vom găsi într-un mic orășel de provincie.



Cetatea Făgărașului
Dacă ajungi în Făgăraș e obligatoriu să vizitezi Cetatea Făgărașului, cel mai important monument istoric al zonei. Clădirea cu istorie de peste 600 de ani este pe bună dreptate inclusă în clasamente internaționale alături de alte castele medievale. Momentan exteriorul este încă în reabilitare, dar sunt convinsă că Cetatea va fi cu atât mai impresionantă după finalizarea lucrărilor.




La interior, Cetatea este integral restaurată și găzduiește Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat. Pentru noi a fost o foarte plăcută surpriză, atât ca organizare, cât și în privința complexității patrimoniului, fiind vorba de peste 20.000 de exponate. Muzeul ne-a purtat cronologic prin istoria cetății și a zonei, incluzând elemente de folclor tradițional ce ilustrează diversitatea etnică și culturală a zonei.
Taxa de acces în cetate e de 20 ron pentru adulți; înainte de a vă programa vizita, cel mai bine e să verificați orarul de funcționare, deoarece diferă în funcție de sezon.
Ce poți vizita în apropiere de Făgăraș
Făgăraș este poziționat strategic ca bază pentru a explora zona de sud a Transilvaniei. La aproximativ o oră de Făgăraș, în orice direcție, ai obiective turistice încât să îți ocupi câteva zile, indiferent dacă ești amator de natură, istorie, orașe, sau cauți atracții destinate copiilor.
Pentru weekendul petrecut la Făgăraș noi am avut ca obiectiv principal Dino Parc Râșnov, unde am petrecut mare parte din sâmbătă. În aceeași zonă merită să vă opriți și la Cetatea Râșnov (toamna aceasta a fost închisă pentru restaurare), sau să explorați, la mică distanță, Cheile Râșnoavei sau Castelul Bran.




Duminică, înainte să pornim spre casă, am făcut o tură scurtă pe Transfăgărășan, unde nu mai ajunsesem din vremea când era Eric bebeluș. Am prins o zi tare friguroasă și cu vânt puternic, unul din ultimele weekenduri înainte să dea zăpada la Bâlea Lac. Dacă ajungeți aici, neapărat să mâncați la Păstrăvăria Albota, dar nu ratați nici un mic ocol pentru a vedea Abația Cisterciană de la Cârța (noi am văzut-o în primăvară, cu ocazia unei minivacanțe la Sibiu).




Data următoare când ajungem în Făgăraș am pus pe listă Vulcanul de la Racoș și Cetatea Rupea. Ar mai fi bisericile fortificate, unde am fost până acum doar la Cincșor, Biserica Rupestră de la Șinca Veche, dar și Sibiu sau Brașov, la distanță de maxim o oră. Mai găsiți la Travelista are și alte idei despre plimbări în Țara Făgărașului.
Voi ce ați mai vizitat în Țara Făgărașului și ne recomandați să nu ratăm data viitoare?
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.
[…] nu am avut probleme cu aglomerația, deși am ales o zi de weekend. Cu această ocazie am stat câteva zile la Făgăraș și am vizitat și alte obiective în sudul […]
[…] am fost într-o minivacanță la Făgăraș și am mers de acolo la Dino Parc Râșnov, e la doar aproximativ o oră distanță. Însă dacă […]