Insula Mahe a fost prima pe care ne-am oprit în vacanța noastră în Seychelles și ne-a fascinat cu vegetația luxuriantă, relieful spectaculos și oamenii extrem de simpatici. Am petrecut 5 zile pe insula Mahe și am fi putut sta cu siguranță mai mult, însă ne doream să experimentăm și alte insule ale arhipelagului.
Citește și cum a fost ultima parte a vacanței, pe insula Praslin, sau cele două zile petrecute pe La Digue.
Cazare pe insula Mahe
Ne place să experimentăm tot ceea ce ne oferă o destinație, astfel că am încercat două cazări diferite pe insula Mahe, un hotel într-o zonă turistică populară și o vilă în sistem self catering pe o plajă izolată. Ne-au plăcut ambele extrem de mult și chiar nu aș putea zice pe care o recomand mai mult, probabil depinde de stilul și nevoile fircăruia.
Pentru primele 2 zile de vacanță am ales un hotel pe plaja Beau Vallon, cea mai populară zonă a insulei Mahe. A fost perfect pentru un început de vacanță memorabil, mai ales că era atunci a și împlinit Eric 8 ani! Plaja Beau Vallon e minunată, perfectă atunci când mergi cu copii.
Ne-am mutat apoi într-o superbă vilă mai izolată, spre nordul insulei Mahe. Am avut aici liniște și o plajă doar pentru noi, ne-am jucat în nisip și am lenevit seara până târziu pe terasă, doar cu zgomotul valurilor în fundal.
Excursie în Saint Anne Marine Park
Activitatea noastră favorită pe insula Mahe, sau poate chiar din întreaga vacanță în Seychelles, a fost excursia cu barca în parcul maritim Saint Anne. Poate și pentru că am optat pentru o excursie privată, lucru care a făcut diferența și ne-a oferit o experiență deosebită.
Am citit pe blogul Ralucăi, Daily Escape, despre vacanța lor în Seychelles și tot de la ea am luat recomandarea pentru Discovery Agri Tour, o mică afacere de familie de pe insula Mahe. Excursia privată cu barca lor a fost ceva mai scumpă decât un tur clasic, de grup, însă a meritat din plin; iar pentru o familie ceva mai mare, diferența de preț probabil ar fi insignifiantă.
Am pornit de pe insula Eden, cu o barcă mică cu fund de sticlă, doar noi împreună cu Priscila, proprietara bărcii, care ne-a fost ghid, plus căpitanul care a condus barca. Am hrănit peștișorii, spre încântarea lui Eric, am observat toate insulițele din zonă, unele pustii, altele cu proprietăți exclusiviste, și am făcut snorkeling în apropierea insulei Moyenne; din păcate reciful de corali din zonă e gri, distrus aproape în totalitate de fenomenul El Nino care a fost extrem de puternic în urmă cu câțiva ani.
Apoi am oprit pe o plajă foarte pitorească de pe insula Moyenne, iar până ne-a fost pregătit prânzul am pornit pe traseul ce înconjoară insula alături de un ghid local, inclus și acesta în cadrul excursiei. Am oprit să vedem și să hrănim țestoasele, de unde Eric n-ar mai fi plecat, și am aflat câteva curiozități despre aceasă specie tipică arhipelagului Seychelles. Apoi am urmat traseul marcat și ne-am oprit în locuri cu panoramă superbă. Ghidul ne-a povestit despre jurnalistul britanic ce a cumparat insula în anii ’60, după o vacanță petrecută aici, și care și-a petrecut aici tot restul vieții. În prezent, Insula Moyenne este cel mai mic parc național din lume, o oază de sălbăticie și autenticitate. După acest tur am înțeles substratul din spatele legendelor cu pirați, care afirmă că aceștia au ascuns o comoară pe Moyenne: adevărata comoară este insula în sine!
Întorși pe plajă, ne-am delectat cu poate cel mai spectaculos și delicios prânz din Seychelles. Pe o masă la umbra palmierilor, cu marea în față, ne aștepta pui și pește tocmai luate de pe grătar, legume și salate exotice senzaționale. Am încheiat cu un platou mare cu fructe și am mai lenevit puțin pe nisip înainte să ne întoarcem pe Mahe.
Ce altceva poți vizita pe insula Mahe
Ne-am relaxat îndelung la piscină sau pe plajă în zilele petrecute pe insula Mahe, însă am reușit să și ajungem în câteva puncte pe care doream să le vizităm:
- Distileria de rom Takamaka – aș zice că e de neratat, la aproximativ jumătate de oră de mers cu mașina din capitală, spre sud, de-a lungul coastei. Am luat aici câte un pachet de degustare de rom (au două opțiuni diferite, am optat fiecare pentru câte una, deci în final am încercat 7-8 tipuri de rom), timp în care Eric a savurat o băutură din fructe exotice. E amenajat aici și un spațiu de joacă pentru copii, dar și o mică grădină cu plante aromatice și medicinale. Se organizează și tururi ale distileriei, la anumite ore, care cred că sunt foarte interesante, însă din păcate nu am fost suficient de bine organizați în acest sens.
- Capitala Victoria – un orășel mic, tipic pentru o insulă și mult mai civilizat decât orice am văzut în alte zone ale Africii. Ne-am plimbat doar puțin pe aici, am admirat Templu Hindus, turnul cu ceas și arhitectura colonială prezentă pe alocuri, plus piața locală, de unde am luat fructe exotice, condimente și suveniruri.
- Grădina Botanică din Victoria – întreaga insulă e acoperită cu vegetație spectaculoasă, însă în grădina botanică am văzut diverse specii de plante tipice arhipelagului Seychelles, cum ar fi faimosul Coco de Mer. A fost o experiență drăguță, însă nu mi s-a părut foarte bine îngrijită și nici cu tare multe informații pentru vizitatori. Dacă alegeți să mergeți, să aveți neapărat ceva remedii împotriva insectelor, pe noi ne-au ciuruit țânțarii aici!
- Plaje – extrem de multe și de diverse, pe toate gusturile; pentru familii cu copii, Beau Vallon mi s-a părut o alegere excelentă și ne-am simțit tare bine acolo cu toții
Mi-ar fi plăcut să facem măcar unul din traseele de drumeție, însă timpul limitat la dispoziție, căldura care îl toropea rapid pe Eric și vremea schimbătoare din luna februarie, când ploile sunt scurte, dar foarte frecvente, ne-au determinat să lăsăm unele planuri pentru vizita următoare.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.