Pentru tradiționala noastră vacanță de la final de februarie, de ziua lui Eric și a mea, am profitat în acest an de o super-ofertă la zboruri și am mers tocmai în Seychelles, un adevărat paradis exotic. Ai ceva treabă dacă vrei să mergi în Seychelles pe cont propriu, ai de luat în calcul tot felul de aspecte logistice, trebuie să alegi cu grijă ce vrei să faci din multitudinea de opțiuni și să te optimizezi cât mai bine pentru a nu exagera (prea mult) cu bugetul.
Dar se poate organiza foarte bine o vacanță pe cont propriu în Seychelles cu copilul. E o destinație mult mai potrivită pentru familii cu copii decât am crezut inițial și, dacă iei deciziile potrivite, ai șansa să ieși la un cost cât de cât rezonabil pentru o locație exotică atât de deosebită.
Cum ajungi în Seychelles
Noi am avut norocul să prindem o ofertă excelentă pentru zbor Cluj-Seychelles, via Istanbul, cu Turkish Airlines. E adevărat că am luat biletele cu aproximativ 10 luni înainte, însă prețul a fost puțin peste 550 euro/persoană, în condițiile în care de regulă vedem prețuri peste 800-900 euro pentru această destinație. Deci se poate, însă vă sfătuiesc să urmăriți îndeaproape orice oferte, să achiziționați biletele din timp și să fiți cât mai flexibili.
Când e potrivit să mergi în vacanță în Seychelles
Arhipelagul Seychelles se află în Oceanul Indian, la distanță considerabilă de continent și foarte aproape de linia Ecuatorului. Clima este mult influențată de aceste două aspecte, fiind destul de imprevizibilă, cu ploi frecvente, însă fără modificări majore de-a lungul anului.
Temperatura are mici variații, minima fiind în jur de 25 grade, iar maxima puțin peste 30 grade pe tot parcursul anului. Perioada noiembrie-aprilie este considerată sezon umed, iar mai-octombrie sezon uscat. Însă ploile sunt rareori de lungă durată, sunt chiar binevenite, și plouă frecvent chiar și în sezonul uscat. Disconfortul principal în sezonul umed e dat de umiditatea ridicată, însă în sezonul uscat este mai mult vânt și valuri, în special în zona sudică.
Noi am vizitat Seychelles pentru 12 zile împreună cu copilul la finalul lunii februarie și pot spune ca am avut 2-3 zile în care a plouat mai mult, mai bine de jumătate de zi. Dar și acele zile le-am petrecut la piscina, atmosfera fiind foarte plăcută. Au fost și zile în care nu a plouat deloc, însă în general am avut 1-2 ploi de câteva minute după amiaza sau seara, perfecte pentru a curăța atmosfera și a ne răcori.
Transport între insulele din Seychelles
Seychelles e un arhipelag cu peste 100 de insule; aici este de fapt un lanț montan submarin care a dat naștere la 42 insule granitice și 73 insule coraligene. Majoritate insulelor sunt nelocuite, iar câteva mai mici adăpostesc resorturi sau vile exclusiviste.
Cele mai mari si mai populate insule, ce au și o puternică dezvoltare turistică, sunt Mahe, Praslin și La Digue. Cel trei sunt legate prin feribot, care circulă de mai multe ori pe zi; vă las aici link cu orarul și prețurile, deoarece se modifică de la un sezon la altul.
Tot ce pot spune e că feribotul în Seychelles este extrem de scump; noi am vizitat toate trei insulele și, pentru doi adulți și un copil, costul total a fost aproape cât pentru un bilet de avion până aici! E adevărat că nu am optat pentru cea mai ieftină variantă, însă eu am frecvent rău de mișcare și am vrut să minimizez riscurile (și am reușit, am avut noroc de valuri mici și atmosferă plăcută, însă nu cred că mi-ar fi fost la fel de bine pe puntea inferioară). Am făcut un drum la upper deck, pe care îl recomand ca cea mai bună variantă, și unul la business class, cam scump, dar mergeam direct la aeroport pentru lungul zbor spre casă, astfel că voiam o experiență cât mai bună.
Pe Praslin există și un mic aeroport, cu mai multe zboruri zilnice spre/dinspre Mahe, operate de avioane de dimensiuni mici. La fel, prețurile mi s-au părut destul de mari, însă sunt convinsă că zborul între insule e o experiență minunată; poate o vom testa data viitoare!
Câte zile să aloci fiecărei insule
Noi am avut o vacanță de 12 zile/11 nopți în Seychelles, pe care le-am organizat astfel: primele 5 nopți de vacanță pe insula Mahe, 2 zile în La Digue și ultimele 4 zile de relaxare în Praslin. Pe fiecare dintre insule ne-au rămas obiective nevizitate, însă am reușit o împărțire echilibrată și destul de bună dacă vrei să ajungi pe toate cele 3 insule principale. Singura schimbare pe care aș face-o ar fi o zi în plus pe La Digue, în loc de Mahe.
Am scris detaliat despre activitățile pe fiecare dintre insule în articolele dedicate, am avut peste tot un mix de relaxare și explorare, foarte potrivit pentru o vacanță cu copii în Seychelles.
Mâncarea în Seychelles
Ne place mult să testăm bucătăria locală peste tot unde mergem, iar vacanța de familie în Seychelles nu a făcut excepție. Am mâncat și la hotelurile unde am stat, însă și la restaurante locale sau street food, unde prețurile sunt mult mai rezonabile. Preparatele locale ni s-au părut delicioase, foarte aromate și am apreciat peste tot atât gustul și prospețimea, cât și condițiile de igienă și preparare. Majoritatea restaurantelor locale funcționează ca „takeaway”, însă au și mese pentru a mânca direct acolo. Dar, trebuie ținut cont că prețul este semnificativ mai mic dacă iei la pachet; și e oricum mult mai plăcut să savurezi mâncarea pe plajă!
Costurile unei vacanțe în Seychelles
Seychelles este cunoscută ca o destinație scumpă, și pe bună dreptate. Însă cu puțină grijă și planificare poți avea și în Seychelles o vacanță la prețuri rezonabile. Dar trebuie menționat că aceste costuri sunt de cele mai multe ori perfect justificate și vin cu unele beneficii, comparativ cu alte insule sau zone exotice.
Seychelles este o țară cu un nivel de trai ridicat, fiind unul din cele mai dezvoltate state africane. Nu întâlnești aici sărăcia care te lovește în alte destinații exotice, precum Zanzibar, și nici nu e acea atitudine agasantă față de turiști, de a scoate un ban pentru orice. Vânzătorii de pe plajă sau din magazinele de suveniruri sunt relaxați, nu te suprataxează, nu negociază cu tine și te lasă doar să te uiți în voie, fără să fie insistenți. Restaurantele locale sunt civilizate și am mâncat aici fără rețineri privind igiena, iar serviciile publice sunt la un nivel destul de ridicat. Am fost opriți de poliție în trafic pentru verificări, foarte respectuos și fără ca macar să simțim că s-ar gândi să ne taxeze pentru ceva, așa cum am pățit ca turiști în multe alte locuri.
Știu că bugetul oricui diferă în funcție de posibilități, preferințe personale, perioada de călătorie etc., așa că las mai jos câteva prețuri orientative din prima jumătate a lui 2024, pentru a putea estima fiecare bugetul necesar:
- cazare hotel 4* – de la 300 euro/noapte
- cazare vilă privată cu rating foarte bun, pe plajă – de la 200 euro/noapte
- închiriere auto (Mahe/Praslin) – de la 50 euro/zi
- închiriere bicicletă (La Digue) – 15-25 euro/zi
- fel principal, restaurant 4-5* – 20-30 euro
- takeaway fel principal, mâncare locală – 6-10 euro
- pizza la restaurant local – 11-15 euro
- cappuccino – 4-6 euro
- excursie scufundări (pentru pers. cu certificare) – aprox. 150 euro/excursie cu 2 scufundări
Cam așa a fost vacanța noastră pe cont propriu în Seychelles cu copilul. Sunt puține destinații în care vrem neapărat să revenim însă Seychelles este clar printre ele, e unul din cele mai frumoase locuri naturale pe care le-am vizitat.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.