Praslin a fost ultima insulă vizitată în Seychelles și cea pe care am fost cei mai leneși. A petrecut aici 4 zile grozave, însă cam jumătate din timp am stat doar în resort. Nu suntem deloc fani ai acestui tip de vacanță, însă uneori prinde bine, mai ales când stai într-un hotel atât de superb ca cel pe care l-am ales pentru Praslin.
Am ajuns pe insula Praslin împreună cu copilul după un drum de doar 15 minute cu feribotul de pe insula La Digue, după două zile superbe petrecute acolo.
Cazare în Praslin cu copilul
Ca final al vacanței în arhipelagul Seychelles, am ales un hotel perfect pentru relaxare, dar și pentru familii cu copii, Paradise Sun Praslin. Ne-a plăcut atât de mult aici încât am avut o problemă: am stat prea mult în hotel și am vizitat prea puțin în rest.
Paradise Sun se află pe Anse Volbert, una din cele mai întinse și mai populare plaje de pe Praslin. A fost foarte plăcut să ne plimbăm seara de-a lungul mării sau să stăm lejer pe nisip în vreme ce Eric se juca în apropiere de noi.
La Paradise Sun Hotel am avut un bungalou superb, spațios și cu design de inspirație locală, în care ne-am simțit foarte bine. Deși e o proprietate destul de întinsă ca suprafață, ne-am simțit foarte aproape de toate punctele de interes, datorită modului în care sunt amplasate căsuțele. Am petrecut ore relaxante, dar și cu joacă, atât la piscină, cât și pe plajă.
Pachetul ales de noi a inclus mic dejun și cină, deci nu am avut nici o bătaie de cap cu organizarea meselor. Dimineața ne delectam cu fructe și clătite pe terasa de lângă piscină, iar Eric putea merge la bălăceală până noi ne terminam cafeaua. Seara în schimb, cina era organizată la restaurantul de pe plajă, direct pe nisip. Dar deși luam cina desculți, am avut parte de servire de top și mancare delicioasă; în fiecare seară masa are un alt specific: local, asiatic, barbeque sau italian, și chiar nu aș putea să mă hotărăsc ce mi-a plăcut mai mult acolo!
Fiind un hotel destinat familiilor cu copii, la Paradise Sun există numeroase activități pentru cei mici, iar echipa de entertainment face o treabă excelentă în a se apropia de copii și a-i implica în diverse activități. Alături de alți copii de diverse naționalități, Eric a construit decorațiuni din scoici (care acum îi împodobesc camera), a jucat divserse jocuri pe plajă sau am participat împreună la o demonstrație de deschis nuci de cocos. Mi-a părut rău că nu am prins și un curs local de gătit, ar fi fost o activitate mama-fiu extrem de plăcută!
Snorkeling și scufundări pe insula Praslin
Tot în cadrul activităților organizate de hotel, în prima după amiază aici, am mers într-o excursie cu barca la apus, de-a lungul coastei. Am avut parte și de o oprire pentru snorkeling, care a s-a dovedit una din cele mai spectaculoase experiențe de acest gen pentru noi; cred că doar în Bonaire am văzut corali și pești mai spectaculoși decât aici, deși am încercat snorkeling în numeroase locuri din lume, ba chiar în arhipelagul Seychelles în aceeași vacanță.
Pe Anse Volbert, exact lângă hotelul unde am stat, am găsit și un centru de scufundări cu personal foarte prietenos și bine pregătit, cu atitudine extrem de binevoitoare cu copiii, White Tip Divers. Astfel, atât Andrei cât și Eric au mers într-o excursie de scuba diving, pe coasta insuliței St. Pierre. A fost a doua astfel de experiență pentru Eric, după ce s-a scufundat cu câteva zile înainte de pe insula Mahe. De această dată a avut mai puține emoții, iar vizibilitatea a fost mult mai bună și a fost o experiență extrem de frumoasă pentru el. Când a ieșit la suprafață, după aproximativ 25 de minute sub apă, a spus fascinat „e cea mai faină chestie pe care am făcut-o toată viața mea!”. Îi recomand cu drag pe cei de la White Tip Divers dacă vă doriți să faceți scufundări pe insula Praslin, indiferent dacă aveți sau nu experiență în această activitate!
Excursie pe Curieuse Island
Deși zilele cât am stat pe Praslin au fost dedicate relaxării, n-am vrut să ratăm insula Curieuse, mai ales că e foarte aproape de Anse Volbert și toată excursia a durat doar câteva ore.
Denumită după nava franceză care a acostat pentru prima dată aici în 1768, insula a fost mult timp o colonie pentru bolnavi de lepră, ceea ce a ajutat la păstrarea ecosistemului. Alături de Praslin, este cămin endemic pentru faimosul Coco de Mer, palmierul cu cea mai mare sămânță din lume, dar și pentru țestoasele gigantice de Aldabra, motiv pentru care insula Curieuse și apele ce o înconjoară au fost declarate Parc Național în 1979.
Pentru a vizita insula Curieuse, am avut doar o scurtă plimbare cu barca de pe Anse Volbert până pe Anse Papaie. Aici e zona dedicată țestoaselor; în prezent sunt peste 300 de țestoase gigant pe insulă și, deși sunt libere să se plimbe peste tot, cele mai multe le-am putut observa în această zonă; tot aici e și locul special amenajat pentru pui. Apoi am urmat traseul marcat pentru drumeție, prin pădurea de mangrove și junglă, cu spectaculoase puncte panoramice. Am ajuns astfel la Anse St. Jose, de unde ne-a preluat barca după aproximativ o oră. Aici am avut parte de cel mai fin și mai alb nisip din Seychelles, plus marea limpede și turcoaz, un adevărat paradis exotic.
Alte atracții pe insula Praslin
Din păcate nu am ajuns pe Praslin la multe din obiectivele la care ne-am fi dorit, atât datorită timpului scurt și a nevoii de mai multă relaxare în ultima parte a unei vacanțe active, dar și în urma unei indigestii a lui Eric ce ne-a schimbat programul pe final.
Cea mai importantă atracție a insulei Praslin este parcul natural Vallee de Mai, rezervație UNESCO încă din 1966 și unde crește în mod natural faimosul Coco de Mer, palmierul cu cea mai mare sămânță din lume. Un alt parc similar e Fond Ferdinand, mai nou, mai întins ca suprafață și ceva mai accesibil ca preț, însă din păcate nu am reușit să ajungem la nici unul dintre ele.
Praslin are multe plaje emblematice, Anse Lazio și Anse Georgette fiind cele pe care ne-ar fi plăcut să le vedem. Însă am tot zis că vom reveni în Seychelles, deci nu ne-am supărat prea tare că nu am reușit să facem tot ce ne-am propus.
Pentru mai multe idei de călătorii alături de copii, sfaturi, sugestii și opinii, te așteptăm în Grupul Familiilor Călătoare.