Probabil cu toții ne lovim de această problemă. Iubim dulciurile, deși știm că nu ne fac bine. Încercăm să le evităm sau măcar să le consumăm cu moderație. Iar cei mici pur și simplu le adoră; nu vrem să le refuzăm constant această plăcere, dar vrem să îi și obișnuim cu o alimentație sănătoasă.
Eu sunt mare amatoare de dulciuri; mănânc ciocolată zilnic și la prânz de multe ori simt că nu am mâncat dacă nu închei cu un desert, cât de mic. În ultimii ani, mai ales de când îl avem pe Eric, încerc totuși să adopt un meniu mai sănătos. Una din măsuri e reducerea cantității de zahăr din alimentația zilnică și înlocuirea zahărului rafinat cu variante mai sănătoase, mai naturale, mai puțin procesate. Avem în ziua de azi variante suficiente: miere, zahăr din cocos, curmale, stevia, agave, melasă, găsești ceva pretabil pentru aproape orice situație.
1. Chocolate-chip cookies
Nu cred că sunt mulți copii care să nu iubească ciocolata. Dacă stau bine și mă gândesc, și adulții sunt rari. Chocolate Chip Cookies sunt unul din deserturile pe care le-am descoperit când am fost prima dată un SUA (acum prea mulți ani), dar pe care încerc adesea să le evit datorită ingredientelor deloc sănătoase și a cantității mari de zahăr, în special în cazul biscuiților cumpărați din supermarket.
Dar cum și Eric îmi împărtășește iubirea pentru ciocolată și dulciuri în general, am fost dublu motivată să găsesc variante mai prietenoase. Astfel că am plecat de la o rețetă clasică de biscuiți cu ciocolată și am înlocuit o parte din ingredientele problematice. Am păstrat untul gras și făina albă, deci nu e tocmai un desert light sau sănătos, dar e o mare realizare faptul că nu conțin zahăr rafinat. Am îndulcit biscuiții cu Dulcișor by Sweeteria – granulat din flori de cocos și am folosit Picături de ciocolată amăruie. Rezultatul a fost delicios, singura problemă fiind că am copt doar o tavă. S-au mâncat rapid, lângă o cană de lapte, călduți, cât încă ciocolata era ușor moale.


2. „Tiramisu” la pahar cu căpșuni
Tare m-am bucurat când am găsit o variantă child-friendly pentru mult-iubitul tiramisu. De fapt cele două au în comun doar pișcoturile și crema mascarpone, nu se aseamănă tare mult. Acest desert la pahar e gata foarte rapid, și e delicios. Doar se amestecă mascarpone cu frișcă bătută și se așează în pahare/borcanașe în straturi: pișcoturile, fructele și crema. Probabil ar merge și cu alte fructe zemoase, dar l-am încercat până acum doar cu căpșuni, care sunt printre favoritele lui Eric. Am reușit să evit zahărul și de această dată, folosind Dulcișor by Sweeteria, ce are textură similară zahărului, fiind însă produs din Stevia Rebaudiana si eritritol.



3. Turtă dulce aromată
Eu asociez turta dulce cu sărbătorile de iarnă, însă lui Eric îi place atât de mult, încât facem destul de frecvent. Pentru turta dulce e destul de greu de evitat zahărul, însă am găsit o rețetă excelentă de turtă dulce îndulcită cu miere. De multe ori aluaturile cu miere sunt destul de tari, însă această turtă dulce e fragedă, perfectă lângă o cană de lapte sau ceai. Pentru aromă, evit ghimbirul, deoarece nu ne place în mod special nici mie, nici lui Eric (Andrei nu e pretențios :P). Combin doar scorțișoară și cuișoare, iar uneori adaug nucșoară, anason, cardamom sau coajă de portocală uscată. Când nu uit, cumpăr mix de condimente pentru turtă dulce, dar și cele pentru vin fiert, măcinate în râșnița de cafea, sunt foarte potrivite.



4. Clătite Sri Lankeze cu nucă de cocos
Pani Pol e un desert pe care l-am învățat când am fost în Sri Lanka și de care ne-am îndrăgostit iremediabil. De fapt acolo mâncam aceste clătite la micul dejun. Aproape toate dulciurile pe care le-am încercat în Sri Lanka au cocos în compoziție, însă majoritatea sunt dificil de preparat cu ingredientele disponibile în Europa. Clătitele cu nucă de cocos însă am reușit să le imităm destul de bine.

E vorba doar de niște clătite „clasice”, ceva mai groase și cu adaos de vanilie și turmeric, pentru aromă și culoare. Eu nu pun deloc zahăr în compoziția de clătite, nu doar pentru a reduce consumul, ci și pentru a fi mai ușor de prăjit. Umplutura pentru Pani Pol e realizată din cocos și lapte de cocos; în cazul în care cocosul e deshidratat, preparați amestecul cu câteva ore mai repede, pentru a se hidrata corespunzător. Acesta e aromatizat cu scorțișoară și cardamom, care conferă un deosebit gust exotic; deși delicios, copiii s-ar putea să considere cardamomul prea picant sau neobișnuit, deci adăugați cu atenție. În mod normal, ca îndulcitor se folosește un fel de sirop de melasă. Nu e un ingredient foarte comun la noi, așa că eu am încercat Dulcișor by Sweeteria – granulat din flori de cocos și s-a potrivt perfect! Pentru detalii și instrucțiuni exacte, vă recomand rețeta de Pani Pol pe marginea căreia am experimentat eu.
Voi ce deserturi fără zahăr pregătiți pentru cei mici?
[…] Facem turtă dulce pentru dus la grădiniță (găsiți aici rețeta) […]